ΚΑΡΙΤΕ ΜΑΝΓΚΟ Ή ΚΑΚΑΟ ΠΟΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

Ενυδάτωση με φυτικά βούτυρα

Η φροντίδα του δέρματος δεν είναι μόνο υπόθεση καλλυντικών με πολύπλοκες φόρμουλες. Τα φυτικά βούτυρα, όπως το καριτέ, το μάνγκο και το κακάο, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Σήμερα γνωρίζουμε και μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι περιέχουν λιπαρά οξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που επηρεάζουν άμεσα την υγεία της επιδερμίδας.

Βούτυρο καριτέ – το κλασικό της Αφρικής

Το βούτυρο καριτέ (Shea butter) προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Vitellaria paradoxa. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε ολεϊκό και στεατικό οξύ, λιπαρά που μοιάζουν με τα φυσικά έλαια της ανθρώπινης επιδερμίδας. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Oleo Science (2010), το καριτέ συμβάλλει στην ενίσχυση του φραγμού του δέρματος και μειώνει την απώλεια υγρασίας. Αυτό το καθιστά ιδανικό για ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες.

Επιπλέον, έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην παρουσία κινναμικού οξέος. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση από μικρούς ερεθισμούς ή για να καταπραΰνει το δέρμα μετά τον ήλιο.

Βούτυρο μάνγκο – η πιο ελαφριά υφή

Το βούτυρο μάνγκο προέρχεται από τον πυρήνα του καρπού. Η σύνθεσή του σε λιπαρά οξέα το κάνει πιο ελαφρύ σε σύγκριση με το καριτέ και το κακάο. Είναι πλούσιο σε ελαϊκό και λινολεϊκό οξύ, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Μια μελέτη του Indian Journal of Pharmaceutical Sciences
(2014) έδειξε ότι το εκχύλισμα πυρήνα μάνγκο περιέχει φυτοστερόλες που ενισχύουν την αναγέννηση της επιδερμίδας.

Το ενδιαφέρον με το βούτυρο μάνγκο είναι ότι απορροφάται γρήγορα χωρίς να αφήνει βαριά αίσθηση. Γι’ αυτό συστήνεται συχνά σε όσες έχουν μικτές ή λιπαρές επιδερμίδες που θέλουν ενυδάτωση χωρίς λιπαρότητα.

Βούτυρο κακάο – η τροφή της επιδερμίδας

Το βούτυρο κακάο είναι από τα πιο γνωστά στον κόσμο. Προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου (Theobroma cacao). Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά το κάνει πιο συμπαγές και πλούσιο σε υφή. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στο δέρμα, παγιδεύοντας την υγρασία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση (Journal of Cosmetic Dermatology, 2008). Οι ουσίες αυτές βοηθούν στη μείωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες, κάτι που σχετίζεται με τη γήρανση της επιδερμίδας. Παραδοσιακά το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται και για τη μείωση ραγάδων ή ουλών, χάρη στην ικανότητά του να βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.

Ποιο είναι καλύτερο τελικά

Δεν υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλες. Το βούτυρο καριτέ είναι το πιο ισχυρό για ξηρότητα και ευαισθησία. Το μάνγκο είναι το πιο ελαφρύ και ιδανικό για λιπαρές επιδερμίδες ή για καθημερινή χρήση το καλοκαίρι. Το κακάο είναι το πιο θρεπτικό και χρήσιμο για πρόληψη ραγάδων και για δέρμα που χρειάζεται «θωράκιση».

Μια λεπτομέρεια που δεν συζητιέται συχνά

Τα φυτικά βούτυρα δεν παρέχουν μόνο λιπαρά. Έρευνες έδειξαν ότι μικρές ποσότητες από φυτοστερόλες και τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχουν, δρουν συνεργιστικά. Δηλαδή δεν ενυδατώνουν μόνο, αλλά συμμετέχουν σε μικρές βιοχημικές διεργασίες που ενισχύουν την ανάπλαση της επιδερμίδας. Αυτό εξηγεί γιατί πολλές φορές οι παραδοσιακές χρήσεις τους είχαν αποτελέσματα που σήμερα φαίνονται επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Συμπέρασμα

Αν θέλεις μια πιο βαριά ενυδάτωση τον χειμώνα, το καριτέ ή το κακάο είναι επιλογές πρώτης γραμμής. Αν θέλεις κάτι ελαφρύ και δροσερό για καλοκαίρι, το μάνγκο θα σε κερδίσει. Η αξία βρίσκεται στο ότι όλα αυτά τα βούτυρα είναι αγνά, φυσικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Και το σημαντικό είναι ότι η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει όσα οι παραδόσεις γνώριζαν ήδη.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×