ΑΚΜΗ: ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ

ΔΕΡΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΠΥΡΑΚΙΑ; ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΒΟΗΘΑ

Η ακμή δεν είναι μόνο πρόβλημα της εφηβείας

Πολλοί πιστεύουν ότι η ακμή αφορά μόνο εφήβους, αλλά η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν σπυράκια και φλεγμονές και μετά τα 30 ή τα 40. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή. Ερευνητές από το Harvard Medical School
αναφέρουν ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, γλυκά, αναψυκτικά) αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας σε περισσότερα σπυράκια.

Φρούτα και λαχανικά: η βάση για καθαρό δέρμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Ειδικά τα καρότα, η γλυκοπατάτα και η κολοκύθα περιέχουν β-καροτένιο, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Έρευνα στο Journal of the American Academy of Dermatology
έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν πιο καθαρή επιδερμίδα και λιγότερες φλεγμονές.

Ωμέγα-3 λιπαρά: το μυστικό της αντιφλεγμονής

ΣΚΟΥΡΑΙΝΕΙΣ ΤΑ ΓΚΡΙΖΑ ΦΥΣΙΚΑ – Η ΜΑΣΚΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί) ή σε φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Η Mayo Clinic
τονίζει ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών και στη μείωση της έντασης της ακμής.

Προβιοτικά για ισχυρή μικροβιακή άμυνα

Το έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση του δέρματος. Όταν η ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας διαταράσσεται, αυξάνονται οι φλεγμονές και η ακμή χειροτερεύει. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Μελέτη στοJournal of Dermatological Science
e έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Ψευδάργυρος και βιταμίνη Ε: τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία

Ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος και στην επούλωση πληγών. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα όσπρια, οι σπόροι κολοκύθας και το κόκκινο κρέας. Η βιταμίνη Ε, που υπάρχει στα αμύγδαλα και στο ελαιόλαδο, είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. Ο συνδυασμός τους έχει φανεί σε έρευνες ότι βελτιώνει την εικόνα του δέρματος με τάση ακμής.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Όπως υπάρχουν τροφές που βοηθούν, υπάρχουν και εκείνες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αγελαδινό γάλα, τα πολλά γλυκά και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν συσχετιστεί με περισσότερα ξεσπάσματα ακμής. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κόψεις εντελώς, αλλά να τα περιορίσεις.

Η ουσία

Η διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος. Αν συνδυαστεί με σωστή φροντίδα δέρματος, καλό καθαρισμό και συμβουλή δερματολόγου, μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά. Η ακμή είναι πολυπαραγοντική, αλλά κάθε φορά που βάζεις στο πιάτο σου μια τροφή που θρέφει το σώμα, επενδύεις και στην υγεία του δέρματός σου.

foto: www.freepik.com

Αιθέριο Έλαιο Βιολέτας. Για Πόνους, Ακμή, Ξηρό Δέρμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×