1. Σιρόπι χωρίς ζάχαρη με στέβια ή ερυθριτόλη (για διαβητικούς)
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι νερό
-
1 φλιτζάνι ερυθριτόλη σε κρυστάλλους (ή 1 κουταλάκι στέβια σε σκόνη – προσθέτεις σιγά σιγά μέχρι να βρεις γεύση)
-
1/2 κουταλάκι βανίλια ή κανέλα (προαιρετικά)
-
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
-
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό σε μέτρια φωτιά.
-
Ρίχνεις την ερυθριτόλη και ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί.
-
Σιγοβράζεις για 5 λεπτά, μέχρι να ελαφρώς δέσει.
-
Σβήνεις τη φωτιά, προσθέτεις το λεμόνι και τη βανίλια.
-
Αφήνεις να κρυώσει. Το φυλάς σε γυάλινο μπουκαλάκι στο ψυγείο για 1–2 εβδομάδες.
Η ερυθριτόλη δεν ανεβάζει ζάχαρο και έχει σχεδόν μηδέν θερμίδες, οπότε είναι ασφαλής για διαβητικούς (American Diabetes Association).
2. Σιρόπι δίαιτας με μέλι ή σιρόπι αγαύης (όχι για αυστηρούς διαβητικούς)
Υλικά:
-
1 φλιτζάνι νερό
-
1/2 φλιτζάνι μέλι ή αγαύη
-
1 ξυλάκι κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
-
Σε κατσαρολάκι ρίχνεις το νερό και το μέλι.
-
Ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
-
Προσθέτεις κανέλα ή ξύσμα για άρωμα και σιγοβράζεις για 5 λεπτά.
-
Φυλάσσεις σε γυάλινο μπουκαλάκι στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Το μέλι και η αγαύη έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη, αλλά ανεβάζουν το ζάχαρο, οπότε είναι κατάλληλα μόνο για δίαιτα, όχι για διαβήτη.
Τι να θυμάσαι
-
Για διαβητικά γλυκά, καλύτερη επιλογή είναι η ερυθριτόλη ή η στέβια, γιατί δεν ανεβάζουν καθόλου γλυκόζη αίματος.
-
Για δίαιτα χωρίς ζάχαρη, μπορείς να παίξεις και με μέλι, αγαύη ή σιρόπι σφενδάμου, αλλά πάντα με μέτρο.
-
Αν θες πιο «δεμένο» σιρόπι, άφησέ το να βράσει λίγη ώρα παραπάνω, αλλά όχι πολύ γιατί η ερυθριτόλη μπορεί να κρυσταλλώσει.