Να τι θα σου συμβεί εάν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες κουρκουμά

Να τι θα σου συμβεί εάν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες κουρκουμά

Ποιες είναι οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης κουρκουμά;
Ο κουρκουμάς είναι ένα ασιατικό μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Curcuma longa , μέρος της οικογένειας Zingiberaceae και περιέχει την κουρκουμίνη, μια φυσική χρωστική ουσία που δίνει στον κουρκουμά το κίτρινο χρώμα του.

Ο κουρκουμάς έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τόσο ο κουρκουμάς όσο και η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθούν σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ), των εποχιακών αλλεργιών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών υγείας όπως η κατάθλιψη, η υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα) και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Μπορείτε να καταναλώσετε τον κουρκουμά ως μπαχαρικό ή τσάι ή να τον πάρετε ως συμπλήρωμα. Γενικά, τα συμπληρώματα κουρκουμά είναι καλά ανεκτά σε δόσεις από 4.000-8.000 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές παρενέργειες που σχετίζονται με τα συμπληρώματα κουρκουμά
Γαστρεντερική διαταραχή
Οι πιο συχνές παρενέργειες που προκαλούνται από τον κουρκουμά σχετίζονται με τις στομαχικές διαταραχές. Αυτές οι παρενέργειες είναι πιθανώς συχνές επειδή ο γαστρεντερικός σωλήνας απορροφά ελάχιστα τον κουρκουμά. Παραδείγματα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν:

Κοιλιακή διάταση (αισθητό πρήξιμο της κοιλιάς)
Δυσκοιλιότητα

Δυσπεψία
Διάρροια
Μετεωρισμός (αέρια)

Ναυτία ή έμετος
Παλινδρόμηση οξέος (όταν το οξύ του στομάχου ρέει στο λαιμό ή το στήθος) ή καούρα
Η λήψη κουρκουμά με φαγητό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των παρενεργειών του γαστρεντερικού συστήματος.

Δερματικό εξάνθημα
Τα προϊόντα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και που περιέχουν κουρκουμά ή κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν δερματικό εξάνθημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι άτομα εμφανίζουν δερματικό εξάνθημα μετά την εφαρμογή κουρκουμά στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Εάν παρατηρήσετε εξάνθημα μετά τη χρήση ενός προϊόντος κουρκουμά, σταματήστε αμέσως την εφαρμογή του προϊόντος και μιλήστε έναν γιατρό.

Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας
Ο κουρκουμάς έχει αναφερθεί ότι έχει ιδιότητες αραίωσης του αίματος. Το μπαχαρικό πιστεύεται ότι μπλοκάρει άμεσα την οδό σηματοδότησης του ασβεστίου, η οποία είναι απαραίτητη για τον σωστό σχηματισμό θρόμβων αίματος και την ομαλοποίηση της ροής του αίματος στο σώμα.

Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές, όπως η αιμορροφιλία (μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα δεν πήζει σωστά), θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν συμπληρώματα κουρκουμά ή να σκέφτονται να τα αποφεύγουν. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορούν να αραιώσουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη (Plavix) και το ginkgo biloba .

Οι παρενέργειες της αιμορραγίας μπορεί να περιλαμβάνουν εύκολους μώλωπες, ανώμαλη αιμορραγία (ρινορραγία, αιμορραγία ούλων) και αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα σας. Εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν το αίμα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα κουρκουμά.

Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Έρευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίρνοντας τη γλυκόζη από το αίμα και μετακινώντας την στους σκελετικούς μύες για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Αυτό βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη ρυθμίζοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται στο σώμα για τον έλεγχο των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όμως ενώ αυτή η επίδραση του κουρκουμά μπορεί να είναι χρήσιμη για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι επικίνδυνη σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή σε όσους λαμβάνουν φάρμακα που ήδη μειώνουν το σάκχαρό τους.

Για άτομα που λαμβάνουν ήδη φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως ινσουλίνη ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, η δράση του κουρκουμά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πτώση των επιπέδων σακχάρου. Τα σημεία και τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό παλμό, νευρικότητα, πονοκέφαλο και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση.

Πόσο είναι η υπερβολική ποσότητα κουρκουμά;
Ο κουρκουμάς σε δόσεις έως 3 γραμμάρια ημερησίως έχει μελετηθεί και θεωρείται ασφαλής για έως και τρεις μήνες. Προϊόντα με έως και 8 γραμμάρια κουρκουμίνης θεωρούνται ασφαλή για καθημερινή χρήση για έως και δύο μήνες. Γενικά θεωρείται ασφαλής ο κουρκουμάς σε δόσεις από 4.000-8.000 mg την ημέρα.

Αυτό περιλαμβάνει την ποσότητα του μπαχαρικού κουρκουμά που προστίθεται στα τρόφιμα καθώς και τα συμπληρώματα κουρκουμά. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό των πιο αποτελεσματικών και ασφαλών δόσεων κουρκουμά.

Δεν είναι γνωστό εάν ο κουρκουμάς είναι ασφαλής σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμά και αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρενέργειες που αναφέρονται παραπάνω, σταματήστε αμέσως να παίρνετε το συμπλήρωμα και επικοινωνήστε με έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει εσάς, το ιστορικό σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε για να προσδιορίσει την αιτία.

jenny.gr

www.pexels.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Το κουμπί στο πλυντήριο που καθαρίζει την Mούχλα και τις Bρωμιές που Έχουν Συσσωρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr