Δύο κοινές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των θανατηφόρων εγκεφαλικών

Δύο κοινές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των θανατηφόρων εγκεφαλικών

Γιατί, σε έναν μεγάλο βαθμό, η υγεία μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε, και είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις σωστές!

Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν είναι πια κάτι που αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα βλέπουμε όλο και πιο συχνά και σε νεαρότερους ανθρώπους. Και μάλιστα, δύο πολύ συνηθισμένες καθημερινές συνήθειες που ίσως να μην δίνεις πολλή σημασία, παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Η έρευνα λέει ότι τα εγκεφαλικά είναι σε άνοδο και μάλιστα με ρυθμό που τρομάζει. Αλλά τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε τις πιθανότητες να χτυπήσει την πόρτα μας αυτός ο σοβαρός κίνδυνος.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα-ορόσημο, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology, δύο καθημερινές διατροφικές επιλογές που κάνεις μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως.

Τι ανακάλυψαν οι ειδικοί; Υπεύθυνες είναι η κατανάλωση αναψυκτικών και η χαμηλή πρόσληψη των πολύτιμων Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί βρήκαν ότι αυτές οι δύο διατροφικές συνήθειες συγκαταλέγονται στους 23 παράγοντες που ευθύνονται για τα εγκεφαλικά επεισόδια – και είναι ιδιαίτερα εύκολο να τις αλλάξεις.

Τι είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια;
Σκέψου το εγκεφαλικό ως μια “έκτακτη ανάγκη” για τον εγκέφαλο. Συμβαίνει όταν η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο κόβεται απότομα, είτε από απόφραξη (ισχαιμικό εγκεφαλικό) είτε από αιμορραγία (αιμορραγικό εγκεφαλικό). Οι συνέπειες; Απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων και σοβαρές επιπτώσεις στην κίνηση, την ομιλία και γενικά τη ζωή σου. Όλα αυτά γιατί οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο μπλοκάρονται λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Οι “κακοί” της διατροφής σου
Για αρχή, τα αναψυκτικά, μπορεί να είναι δροσιστικά και γευστικά, αλλά οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: τα αναψυκτικά συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Σκέψου το πριν ανοίξεις το επόμενο κουτάκι.

Αλλά και η έλλειψη των ωφέλιμων Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι εξίσου σοβαρή υπόθεση. Τα Ωμέγα-6 βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, και φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Με λίγα λόγια, όταν η διατροφή σου δεν περιλαμβάνει αρκετά από αυτά, αυξάνεις τον κίνδυνο εγκεφαλικών κατά 5%. Και ναι, οι ειδικοί λένε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που όλοι αγαπάμε λίγο παραπάνω, μάλλον δεν περιέχουν την απαραίτητη δόση αυτών των λιπαρών.

Η μεγάλη εικόνα: Ο εγκέφαλος σε κίνδυνο
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 70% παγκοσμίως από το 1990 έως το 2021. Και το χειρότερο; Τα θανατηφόρα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 44%. Για να καταλάβεις, στο Ηνωμένο Βασίλειο τα εγκεφαλικά αποτελούν την τέταρτη κύρια αιτία θανάτου.

Οι ειδικοί λένε ότι το 84% των εγκεφαλικών συνδέονται με παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που θα μειώσουν τον κίνδυνο. Κόψε ή μείωσε τα αναψυκτικά, βάλε τα Ωμέγα-6 στη διατροφή σου και γενικά πρόσεξε τι τρως και πώς ζεις. Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να προσέχεις
Εκτός από τα αναψυκτικά και την έλλειψη Ωμέγα-6, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να έχεις υπόψη σου: υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, καθιστική ζωή και υψηλή χοληστερόλη είναι μερικοί από αυτούς. Επίσης, ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σημαντικός, αφού συμβάλλει σε ένα σημαντικό ποσοστό των εγκεφαλικών, και μάλιστα στα θανατηφόρα αιμορραγικά εγκεφαλικά.

Τι μπορείς να κάνεις;
Ξεκίνα με μικρές αλλαγές. Μείωσε τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και προσπάθησε να προσθέσεις περισσότερα φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά λιπαρά, λαχανικά και φρούτα μπορεί να σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι για να μειώσεις τον κίνδυνο.

Πηγή: dailymail

www.shape.gr

www.pexels.com

Αιθέριο έλαιο δυόσμου. Ο ρυθμιστής.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr