Διατροφή για φραγμένους πόρους. Τι να τρώτε και τι να μην τρώτε.

Διατροφή για φραγμένους πόρους. Τι να τρώτε και τι να μην τρώτε.

Διατροφή για φραγμένους πόρους: Τι δεν πρέπει να τρώτε
Θα ξεκινήσουμε με μια λίστα με τρόφιμα που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σας για να διατηρήσετε τους πόρους του δέρματός σας καθαρούς και ανοιχτούς. Μια μελέτη του 2016 αποκάλυψε ότι οι ακόλουθες τροφές μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα IGF-1 στο σώμα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγονται :

1. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Η μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη (GI) δείχνει πόσο γρήγορα και πόσο υψηλά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το φαγητό. Όσον αφορά την απόφραξη των πόρων, οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (από απλά σάκχαρα) θεωρούνται πάντα ο κύριος ένοχος. Όσο περισσότερο τρώτε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε. Ενώ πολλές λίστες έχουν παρασχεθεί από ειδικούς σχετικά με τους ΓΣ διαφόρων τροφίμων , εδώ είναι οι τροφές που προκαλούν αυξήσεις της ινσουλίνης σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη:

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (λευκό ρύζι με κοντές κόκκους, φουσκωμένο σιτάρι, άσπρο ψωμί, κουλούρια, ζυμαρικά με βάση το ρύζι, είδη με ζάχαρη)
Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη (κορν φλέικς, νιφάδες πίτουρου, φουσκωμένο ρύζι)
Στιγμιαία δημητριακά ( πλιγούρι βρώμης , κόκκοι)
Σνακ (κουλούρια, ρυζ κέικ, ντόνατς, ποπ κορν, τσιπς καλαμποκιού)
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά (πατάτες, πεπόνια, ανανάδες και κολοκύθες)

2. Γαλακτοκομικά
Η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γιαούρτι, βούτυρο, τυρί, παγωτό, σάλτσα κρέμας κ.λπ., μπορεί να επηρεάσει τους πόρους του δέρματος. Έρχονται γεμάτα με φυσικά σάκχαρα, πολλές ορμόνες και άλλα πρόσθετα, τα οποία αυξάνουν την απελευθέρωση ορμονών ινσουλίνης μέσα στο σώμα και συμβάλλουν σημαντικά στο απόφραξη των πόρων.

3. Επεξεργασμένα τρόφιμα
Οι σύγχρονες δίαιτες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ωστόσο ο αντίκτυπός τους στην υγεία του δέρματος είναι δυσμενής. Αυτά τα είδη, συχνά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και υπερβολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, προκαλούν αιχμές ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σταδιακά σε φραγμένους πόρους και δερματικά προβλήματα.

4. Τηγανητά τρόφιμα
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν πάρα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται με έλαια χαμηλής ποιότητας που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα. Δίνει ώθηση στην παραγωγή ορμονών ινσουλίνης στο σώμα μας και επιδεινώνει την κατάσταση της απόφραξης των πόρων σε μεγάλο βαθμό.

5. Αλάτι
Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα υπερβολικά αλμυρά τρόφιμα μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα σας και να διογκώσουν το δέρμα σας, κάτι που συνδέεται στενά με το απόφραξη των πόρων και το σχηματισμό ακμής.

6. Οστρακόδερμα
Έχει διαπιστωθεί ότι εάν ληφθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες, το ιώδιο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα μας και να φράξει τους πόρους του. Τα οστρακοειδή όπως οι γαρίδες, ο αστακός, τα καβούρια κ.λπ., έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το ορυκτό και θα πρέπει να αποφεύγονται για την πρόληψη ερεθιστικών δερματικών παθήσεων.

7. Σοκολάτα
Το να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με σοκολάτες μπορεί να είναι κατάρα για τους πόρους του δέρματός σας. Αυτές οι γλυκές απολαύσεις είναι γεμάτες με ζάχαρη και γάλα, καφεΐνη, θεοβρωμίνη και σεροτονίνη, που αυξάνουν την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων, φράζοντας τους πόρους. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology διαπίστωσε ότι η σοκολάτα δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους όσον αφορά το φράξιμο των πόρων και την ακμή .

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα με υψηλό GI φράζουν περισσότερο τους πόρους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο καφές, το τσάι με καφεΐνη, το αλκοόλ και παρόμοια ποτά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ορμονική σας ισορροπία και να φράξουν τους πόρους. Οι μπάρες και τα ποτά πρωτεΐνης ορού γάλακτος πρέπει επίσης να αποφεύγονται .

Διατροφή για φραγμένους πόρους: Τι να τρώτε
Τώρα που ξέρετε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε για δέρμα χωρίς πόρους, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες τροφές φιλικές προς το δέρμα μπορούν να σας βοηθήσουν. Ακολουθεί μια λίστα με τρόφιμα που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για να παραμείνετε χωρίς ελαττώματα:

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (από σύνθετους υδατάνθρακες) όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, βιολογικά προϊόντα και προϊόντα χωρίς γλουτένη

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως ψάρι, κρέας, αυγά, ξερά φασόλια (όλα τα είδη), όσπρια και όσπρια
Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων γκρέιπφρουτ, ροδάκινων, χουρμάδων, κερασιών και δαμάσκηνων
Φυσικά γλυκά λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, πεπόνι κ.λπ.

Σταυρανθή λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανικά
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχο κρέας (μοσχάρι που τρέφεται με χόρτο, κιμάς γαλοπούλας), κινόα, φακές, ξηροί καρποί (κάσιους) και σπόροι (κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι και σπόροι μουστάρδας)

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ( βιταμίνες Α , Β6, C και Ε), όπως καρότα, μάνγκο, βερίκοκα, σπανάκι και συκώτι
Υγιή λιπαρά (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), αβοκάντο, ψάρια (σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες), ιχθυέλαιο, μουρουνέλαιο, αυγά βοσκής, σόγια και τόφου
Ψητά φαγητά και όχι λαδερά τηγανητά σκουπίδια
Πολύ νερό

Πάντα να αλλάζετε τη διατροφή σας υπό την επίβλεψη γιατρού και να το σχεδιάζετε έχοντας υπόψη σας τις διατροφικές ευαισθησίες και τις αλλεργίες σας. Επίσης, περιμένετε τουλάχιστον 10-12 εβδομάδες για να δείτε αισθητά αποτελέσματα στο δέρμα.

Άλλοι τρόποι για να αποφράξετε τους πόρους του δέρματος
Εκτός από το να διορθώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, θα πρέπει να περιποιηθείτε σωστά το δέρμα σας για να διατηρήσετε τους πόρους σας. Ακολουθούν μερικές πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους του δέρματός σας και να κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται υγιές:

Χρησιμοποιήστε λωρίδες πόρων για να απαλλαγείτε από τα πάντα (τρίχες, βακτήρια, λιπαρότητα, νεκρό δέρμα κ.λπ.) στην επιφάνεια του δέρματός σας. Επιλέξτε τα σχήματα με βάση τις απαιτήσεις σας και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του πακέτου κατά τη χρήση τους.
Δοκιμάστε μάσκες με ενεργό άνθρακα για βαθύ καθαρισμό των πόρων σας. Θα αφαιρέσουν τη βρωμιά, τη σκόνη και άλλες τοξίνες από το δέρμα σας και θα το αφήσουν άψογο και λαμπερό.

Πήλινγκ σε δερματολόγο μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφράξετε τους πόρους σας. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια επαγγελματική θεραπεία για αυτό το σκοπό για να αποφύγετε απροσδόκητα αποτελέσματα.

Τόσο η χημική απολέπιση (άλφα-υδροξυοξέα, βήτα υδροξυοξέα, ρετινόλη ή τοπικά ένζυμα) όσο και η μηχανική απολέπιση (βούρτσες, τρίβες ή πανιά καθαρισμού) είναι αποτελεσματικές στον σχολαστικό καθαρισμό του δέρματος απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από τους πόρους του.
Ατμίστε το πρόσωπό σας τακτικά με τη βοήθεια της ειδικής συσκευής προσώπου για να βοηθήσετε τους φραγμένους πόρους του δέρματός σας να ανοίξουν εντελώς.

Αιθέριο Έλαιο Νιαουλί. Για τραύματα, ακμή, φλεγμονές κ.α.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr