Το σπιτικό καθαριστικό για να καθαρίσετε παλιούς ξεραμένους λεκέδες και άσχημες μυρωδιές από τα χαλιά σας
Τα χαλιά σας έχουν παλιούς ξεραμένους λεκέδες και άσχημη μυρωδιά κλεισούρας; Δείτε το σπιτικό καθαριστικό για να τα καθαρίσετε μόνοι σας, βήμα βήμα, χωρίς να προκαλέσετε φθορές.
Στη χώρα μας, συνηθίζεται να αποθηκεύουμε τα χαλιά του σπιτιού μας την άνοιξη και να τα στρώνουμε ξανά το φθινόπωρο. Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, παραδοσιακά, γίνεται την άνοιξη, πριν την αποθήκευση τους. Ωστόσο, δεν είναι κακή ιδέα να τους κάνεις ένα φρεσκάρισμα το φθινόπωρο, για να είναι ετοιμοπόλεμα για τη νέα σεζόν. Άλλωστε, αν είχες το χαλί σου τυλιγμένο σε ρολό, θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς φροντίδα για να ξαναπάρει την κανονική του φόρμα.
Έπειτα, και το φθινόπωρο μπορεί να ανακαλύψεις έναν λεκέ που δεν είχες υπόψιν σου και τότε είναι καλό να αναλάβεις τον καθαρισμό του άμεσα. Αν ο επόμενος προγραμματισμένος καθαρισμός χαλιών στο σπίτι αργεί για μερικούς μήνες ακόμα, αυτό δε σημαίνει ότι οι λεκέδες μπορούν να περιμένουν ως τότε. Για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να τους αντιμετωπίσεις όσο πιο άμεσα γίνεται. Αλλά με ποιον τρόπο θα τους αντιμετωπίσεις;
3 βασικά σημεία προσοχής πριν τον καθαρισμό!
Για αρχή, θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν κάποια βασικά σημεία, σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών. Αν γνωρίζεις ότι τα χαλιά του σπιτιού σου είναι ευαίσθητα, ή πολύ μεγάλης αξίας, ίσως είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σου δώσει συμβουλές. Ακόμα κι αν έχεις αποφασίσει να καθαρίσεις τα χαλιά μόνος/ -η σου, πρέπει να γνωρίζεις σίγουρα ότι ακολουθείς τη σωστή συνταγή για να μην τα φθείρεις κατά λάθος.
Το δεύτερο σημείο που πρέπει να προσεχθεί, όταν γίνεται καθαρισμός χαλιών στο σπίτι, είναι η φροντίδα για τα κρόσσια. Αν τα χαλιά σου έχουν κρόσσια, θα πρέπει να τα καθαρίζεις με τον πιο απαλό τρόπο, γιατί είναι το πιο ευαίσθητο σημείο ενός χαλιού. Για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα να καθαρίζεις τα κρόσσια με την ηλεκτρική σκούπα, γιατί ενδέχεται να προκληθεί ζημιά από την καταπόνηση τους.
Το τρίτο σημείο, σχετίζεται με τον τρόπο κατασκευής των χαλιών. Αν τα χαλιά σου είναι χειροποίητα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής από τα μηχανικής κατασκευής. Σαν αποτέλεσμα, τα χειροποίητα χαλιά έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, όπως και πιο ανθεκτικά χρώματα που δύσκολα θα ξεθωριάσουν. Από την άλλη πλευρά, τα χαλιά μηχανικής κατασκευής ενδέχεται να έχουν ανάγκη από πιο λεπτούς χειρισμούς και περισσότερη προσοχή κινήσεων, για να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση.
Βήμα 1: Σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, για να φρεσκάρεις τα χαλιά σου, είναι να τα περάσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι, θα αποβάλλεις τη σκόνη που πιθανώς έχει συσσωρευτεί, ώστε να μπορέσουν τα επόμενα βήματα να πραγματοποιηθούν με επιτυχία. Θα επαναλάβουμε ότι πρέπει να δώσεις προσοχή στα κρόσσια, αν υπάρχουν. Αν η σκούπα ρουφάει με μεγάλη ένταση, μπορεί να καταστραφούν.
Βήμα 2: Άπλωσε μαγειρική σόδα στο χαλί
Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό που μπορεί να βρεθεί στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς και έχει πάρα πολλές χρήσεις στον καθαρισμό του σπιτιού. Μια από τις χρήσεις αυτές είναι και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι. Η εκτέλεση είναι πολύ απλή, απλά απαιτεί υπομονή. Θα πρέπει να απλώσεις μια ικανοποιητική στρώση σόδας πάνω στο χαλί που σε ενδιαφέρει να καθαρίσεις και να την αφήσεις να δράσει για λίγες ώρες. Στο διάστημα αυτό, καλό είναι να μην περιφέρεται κανείς στο δωμάτιο, για να μην πατήσει κατά λάθος το χαλί.
Βήμα 3: Αφαίρεσε τη σόδα
Αφού περάσουν 2- 3 ώρες, μπορείς να σκουπίσεις ξανά με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να αφαιρέσεις τη σόδα από το χαλί. Αν έχεις απλώσει σόδα και πάνω στα κρόσσια, απομάκρυνε τη με ένα βουρτσάκι χειρός με προσοχή. Αμέσως, θα παρατηρήσεις ότι η όψη των χαλιών σου έχει ανανεωθεί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως θα έχουν αφαιρεθεί όλες οι δυσάρεστες οσμές. Είτε οι οσμές προερχόταν από λεκέδες, είτε από το γεγονός ότι τα χαλιά δε μπορούσαν να “αναπνέουν” για όσο καιρό ήταν αποθηκευμένα, η σόδα θα πρέπει να τις έχει καταπολεμήσει.
Βήμα 4: Φτιάξε ένα φυσικό καθαριστικό
Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι δεν απαιτεί ακριβά καθαριστικά, των οποίων την αποτελεσματικότητα δε γνωρίζεις. Το υλικό που είναι πιθανό να έχεις ήδη στο σπίτι σου και μπορεί να σε σώσει από πολλές δύσκολες περιπτώσεις, είναι το λευκό ξύδι. Χάρη σε αυτό, μπορείς να φτιάξεις ένα ισχυρό φυσικό καθαριστικό που θα απομακρύνει λεκέδες από τα χαλιά. Για αρχή, πάρε ένα μεγάλο δοχείο και γέμισε το με 3 μέρη χλιαρό νερό και 1 μέρος ξύδι. Ανακάτεψε τα καλά, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Με μια βούρτσα για χαλιά, ξεκίνα να καθαρίζεις το χαλί, έχοντας μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μην ξεχάσεις ότι η βούρτσα σου πρέπει να έχει βραχεί με το μείγμα, αλλά όχι να στάζει πάνω στο χαλί. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνει όσο πιο στεγνά γίνεται, για να μη συσσωρεύσει υγρασία το χαλί.
Όπου υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, τρίψε παραπάνω, αλλά πάντα προσέχοντας μην ξεθωριάσει και μη φθαρεί κανένα σημείο του χαλιού. Αν κάποιος λεκές παραμένει και μετά το τρίψιμο, είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία καθαρισμού χαλιών. Έτσι, δε θα ρισκάρεις να καταστρέψεις το χαλί, στην προσπάθεια σου να το καθαρίσεις.
Βήμα 5: Στέγνωσε το χαλί
Αφού καθαρίσεις τα χαλιά σου, σειρά έχει το στέγνωμα. Αν ο καθαρισμός γίνεται φθινόπωρο, ή χειμώνα, δε θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα αποθήκευσης. Συνεπώς, μπορείς να δώσεις στα χαλιά σου το χρόνο που χρειάζονται για να στεγνώσουν στη θέση τους. Δε χρειάζεται να στεγνώσεις τα χαλιά στο φως του ήλιου, γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν τα χρώματα.
Μπορείς να αφήσεις τα χαλιά να στεγνώσουν απλωμένα στα σημεία όπου πρόκειται να παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό, αερίζοντας το χώρο. Αν επιθυμείς να τα στεγνώσεις πιο γρήγορα, μπορείς να τοποθετήσεις πάνω τους φύλλα εφημερίδων. Τα φύλλα θα προσελκύσουν ένα μέρος της υγρασίας, μειώνοντας το χρόνο που έχουν ανάγκη τα χαλιά για στέγνωμα.
Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα, και τα χαλιά σου θα είναι πανέτοιμα να ζεστάνουν το σπίτι και φέτος το χειμώνα.
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.