6 τροφές που σε ανακουφίζουν από τους πόνους περιόδου

6 τροφές που σε ανακουφίζουν από τους πόνους περιόδου

Ετοιμάσου, λοιπόν, να ανακαλύψεις τις 6 τροφές που θα σε κάνουν να πεις «ευτυχώς τις βρήκα» όταν έχεις πόνους περιόδου!

Περίοδος: μια λέξη που μπορεί να σε κάνει να αναστενάξεις βαθιά. Πόνοι, κράμπες, φουσκώματα… Όλες το περνάμε, κι όλες αναζητούμε τρόπους να κάνουμε αυτές τις μέρες λίγο πιο ανεκτές. Αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που κάθε μήνα περιμένουν την περίοδο με λίγο φόβο και αρκετή ταλαιπωρία, δεν είσαι μόνη!

Οι πόνοι της περιόδου, οι γνωστές σε όλες μας κράμπες, μπορεί να γίνουν πραγματικά ενοχλητικοί. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να τους αντιμετωπίσεις και ένας από τους πιο απλούς είναι μέσω της διατροφής. Ναι, καλά διάβασες! Μερικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να κάνουν τις δύσκολες αυτές μέρες λίγο πιο υποφερτές.

Επειδή δεν θέλουμε να μένεις αγκαλιά με το μαξιλάρι σου, συγκεντρώσαμε 6 τροφές που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, ώστε να αισθάνεσαι καλύτερα. Από γλυκές απολαύσεις μέχρι θρεπτικά σνακ, αυτές οι τροφές δεν θα σε ανακουφίσουν απλώς από τους πόνους, αλλά θα σε γεμίσουν και ενέργεια!

1. Σπανάκι: Ο πράσινος ήρωας
Ξέρω, ίσως να μην είναι η πρώτη σου επιλογή όταν σκέφτεσαι comfort food, αλλά το σπανάκι μπορεί να γίνει η νέα σου καλύτερη φίλη αυτές τις μέρες. Είναι γεμάτο με μαγνήσιο, το οποίο βοηθά να χαλαρώνουν οι μύες και να μειώνονται οι κράμπες της περιόδου. Α, και όχι μόνο αυτό! Περιέχει και σίδηρο, που είναι σούπερ σημαντικό όταν χάνεις αίμα. Έτσι, αν νιώθεις εξαντλημένη, το σπανάκι μπορεί να σου δώσει το boost που χρειάζεσαι.

Πώς να το απολαύσεις: Πρόσθεσέ το σε σαλάτες, σάντουιτς ή φτιάξε μια ζεστή σπανακόσουπα για ένα χαλαρωτικό γεύμα. Αν είσαι πιο τολμηρή, δοκίμασε το σε smoothie με φρούτα – δεν θα καταλάβεις καν ότι πίνεις σπανάκι!

2. Μαύρη σοκολάτα: Η γλυκιά απόλαυση
Και ποια δεν αγαπά τη σοκολάτα; Καλά νέα, μπορείς να την απολαμβάνεις χωρίς τύψεις όταν έχεις περίοδο! Η μαύρη σοκολάτα, ειδικά εκείνη με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 70%, είναι γεμάτη με μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μείωση των κράμπων. Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την καλή διάθεση, κάτι που σίγουρα χρειάζεσαι όταν οι ορμόνες κάνουν τα δικά τους.

Πώς να την απολαύσεις: Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας μετά το γεύμα ή με τον καφέ σου είναι ο τέλειος τρόπος να δώσεις στον εαυτό σου μια γλυκιά επιβράβευση.

Γιατί το σώμα σου χρειάζεται υδατάνθρακες όταν το στομάχι σου είναι αναστατωμένο
3. Σολομός: Ο φίλος της καρδιάς και της μήτρας
Όχι μόνο είναι νόστιμος, αλλά ο σολομός είναι γεμάτος ωμέγα-3 λιπαρά, που λειτουργούν σαν φυσικά αντιφλεγμονώδη. Αυτά τα καλά λιπαρά βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και των πόνων που προκαλούν οι κράμπες της περιόδου. Παράλληλα, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σου, αφού πολλές από εμάς νιώθουμε πιο ευερέθιστες αυτές τις μέρες.

Πώς να τον απολαύσεις: Ψήσε τον σολομό στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά. Ή αν είσαι πιο του γρήγορου, φτιάξε ένα τοστ με καπνιστό σολομό και αβοκάντο. Σούπερ θρεπτικό και γευστικό!

4. Αμύγδαλα: Τα μικρά αλλά θαυματουργά
Τα αμύγδαλα είναι σαν μικροί διατροφικοί θησαυροί. Πλούσια σε βιταμίνη Ε, βοηθούν στη μείωση της έντασης των πόνων της περιόδου, ενώ ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο και φυτικές ίνες βελτιώνει τη συνολική υγεία σου. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτη και ικανοποιημένη, χωρίς τις ξαφνικές λιγούρες.

Πώς να τα απολαύσεις: Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα ως σνακ ή πρόσθεσέ τα σε γιαούρτι με μέλι και φρούτα για ένα πλήρες πρωινό.

5. Τζίντζερ: Το φυσικό παυσίπονο
Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του πόνου της περιόδου. Η ζεστασιά και η πικάντικη γεύση του μπορούν να σε ανακουφίσουν όχι μόνο από τις κράμπες, αλλά και από τα φουσκώματα ή τη ναυτία που μπορεί να νιώθεις. Μπορεί να μην είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν είσαι στα ζόρια της περιόδου, αλλά το τζίντζερ θα σε σώσει!

Πώς να το απολαύσεις: Φτιάξε ένα τσάι με φρέσκο τζίντζερ, μέλι και λεμόνι. Είναι εξαιρετικά χαλαρωτικό και ανακουφίζει γρήγορα. Αν το προτιμάς σε γεύματα, πρόσθεσέ το σε stir-fry λαχανικών ή σούπες.

6. Μπανάνες: Η δύναμη του καλίου

Όταν έχεις κράμπες, το σώμα σου χρειάζεται κάλιο, και οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή! Το κάλιο βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών και στην ισορροπία των υγρών του σώματός σου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν αισθάνεσαι πρησμένη. Επιπλέον, οι μπανάνες είναι γεμάτες με βιταμίνη Β6, που μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις την κακή διάθεση υπό έλεγχο.

Πώς να την απολαύσεις: Φάε μια μπανάνα σκέτη ή πρόσθεσέ την σε γιαούρτι ή smoothie. Ένα τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα είναι επίσης μια τέλεια λύση για ένα γρήγορο και γευστικό snack.

Συμβουλή Extra: Μείνε ενυδατωμένη!
Μην ξεχνάς το νερό! Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα σου χάνει υγρά και είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθείς. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τις κράμπες και την κούραση. Προσπάθησε να πίνεις αρκετό νερό και, αν βαριέσαι το απλό νερό, πρόσθεσε φέτες λεμονιού, αγγουριού ή λίγο μέντα για να το κάνεις πιο ενδιαφέρον.

Όσο περνούν οι μέρες της περιόδου, το σώμα σου χρειάζεται λίγη παραπάνω φροντίδα. Τα τρόφιμα που καταναλώνεις παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς αισθάνεσαι, γι’ αυτό επένδυσε σε τροφές που θα σε γεμίσουν ενέργεια και θα ανακουφίσουν τους πόνους σου. Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου αυτές τις μέρες, μπορείς να νιώσεις καλύτερα και να περάσεις την περίοδό σου με λιγότερη ταλαιπωρία και περισσότερη άνεση.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα έρθει η περίοδός σου, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσεις τους πόνους με γεύσεις που δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά και θεραπευτικές. Καλή τύχη, και μην ξεχνάς ότι το σώμα σου αξίζει την καλύτερη φροντίδα!

www.theissue.gr

www.pexels.com

Concealer: Τα κορυφαία hacks για να κολακεύει το πρόσωπό μας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr