Ομίχλη του εγκεφάλου κατά την εμμηνόπαυση

Ομίχλη του εγκεφάλου κατά την εμμηνόπαυση

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την εμμηνόπαυση, οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χαμηλή λίμπιντο και οι εναλλαγές της διάθεσης έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο, μια άλλη πτυχή της εμμηνόπαυσης που συζητείται λιγότερο στα μέσα ενημέρωσης είναι η ομίχλη του εγκεφάλου – αν και μέχρι τα δύο τρίτα των γυναικών που περνούν την εμμηνόπαυση βιώνουν αυτό το σύμπτωμα.

Εάν διανύετε εμμηνόπαυση και δυσκολεύεστε περισσότερο από το συνηθισμένο να εστιάσετε ή ξεχνάτε πού αφήσατε τα κλειδιά σας πολύ συχνά, δεν είστε οι μόνες.

Ας αναλύσουμε τη σύνδεση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της ομίχλης του εγκεφάλου και μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε προληπτικά την εγκεφαλική ομίχλη και να βελτιώσετε τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνετε και περνάτε από φυσικές αλλαγές στη ζωή.

Τι είναι η ομίχλη του εγκεφάλου και πώς σχετίζεται με την εμμηνόπαυση;
Ενώ η ομίχλη του εγκεφάλου δεν είναι ιατρικός όρος, χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφέρεται σε αλλαγές στη γνωστική λειτουργία ή τη μνήμη.

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει εγκεφαλική ομίχλη, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή καθώς οι άνθρωποι γερνούν λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που προκαλούν τον εγκέφαλό μας να δυσλειτουργεί με τρόπο που δεν συνέβαινε στη νεολαία μας. Ίσως να μην μπορείτε να ανακαλέσετε ανθρώπους, μέρη ή γεγονότα τόσο γρήγορα. Μπορεί να γίνετε πιο ξεχασιάρηδες. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση ξεκινά επίσημα όταν η περίοδός σας έχει σταματήσει για 12 μήνες, κάτι που μπορεί να συμβεί από 45 έως 55 ετών. Το στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση είναι γνωστό ως περιεμμηνόπαυση , όταν η περίοδός σας μπορεί να αρχίσει να είναι λιγότερο τακτική, μπορεί να υπάρχουν κηλίδες και συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εναλλαγές της διάθεσης και εξάψεις αρχίζουν να εμφανίζονται.

Τα οιστρογόνα κρατούν τους νευρώνες σας σε λειτουργία, διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και το σχηματισμό νέων κυττάρων καθώς και νέες συνδέσεις στα υπάρχοντα κύτταρα. Τα οιστρογόνα οδηγούν επίσης τον εγκέφαλό σας να κάψει περισσότερο από το κύριο καύσιμο του, τη γλυκόζη. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν στη μέση ηλικία και στη συνέχεια πέφτουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο εγκέφαλός σας περνά σε κατάσταση στέρησης, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας στον εγκέφαλο καθώς και άλλα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που μπορεί να γνωρίζετε, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, κατάθλιψη. , και άγχος.

Μια άλλη ορμόνη που μειώνεται απότομα κατά την εμμηνόπαυση είναι η ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία συμβάλλει στην πνευματική ευκρίνεια και διαύγεια (και τα συνολικά επίπεδα ενέργειας) ενισχύοντας τα νεύρα στον εγκέφαλο. Η τεστοστερόνη προστατεύει επίσης από την απώλεια μνήμης, καθώς ενισχύει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα.

Καθώς αυτές οι ορμόνες μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, επηρεάζεται η γνωστική ικανότητα και η μνήμη σας. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση καθώς γερνάμε.

Πώς να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και να διασκορπίσετε την ομίχλη του εγκεφάλου
Τακτική γνωστική διέγερση
Η διέγερση έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι διατηρεί και βελτιώνει τη μνήμη, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε μια σειρά νοητικών δραστηριοτήτων είναι καλύτερα στο να ανακαλούν πράγματα.

Σκεφτείτε τη μνήμη σας ως μυ – όσο πιο δραστήριος είναι, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει. Οι ασκήσεις ή αλλιώς οι γνωστικές προπονήσεις όταν εναλλάσσονται παράγουν καλύτερα αποτελέσματα. Όταν χρησιμοποιείτε το μυαλό σας με διαφορετικούς τρόπους , τόσο ισχυρότερη θα είναι η μνήμη σας.

Μερικές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νοητικών σας ικανοτήτων περιλαμβάνουν:

Κάνοντας μια νοητική άσκηση, όπως αναζήτηση λέξεων, σταυρόλεξο ή γρήγορη κάθε μέρα
Εκμάθηση μιας νέας δραστηριότητας που περιλαμβάνει συντονισμό χεριού-ματιού όπως πλέξιμο, τένις ή ζωγραφική

Απομνημόνευση νέων λέξεων ή εκμάθηση λέξεων σε μια νέα γλώσσα
Συμμετοχή σε διανοητικά προκλητικά παιχνίδια όπως το σκάκι
Τροφοδοτήστε σωστά τον εγκέφαλό σας

Όταν τροφοδοτείτε καλά τον εγκέφαλό σας, δημιουργεί καλύτερες συνδέσεις. Ο εγκέφαλος λειτουργεί με απαραίτητα λίπη, γλυκόζη και φωσφολιπίδια. Η κατανάλωση μιας δίαιτας γεμάτη βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β (κρίσιμες για την πνευματική απόδοση και τη μνήμη) και το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος (απαραίτητα για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών) μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη σας.

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση συνιστά τη δίαιτα MIND, η οποία βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα και τη δίαιτα DASH , για καλύτερη γνωστική λειτουργία καθώς γερνάμε.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά Ε, C και Α μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που επιδεινώνουν την κυτταρική βλάβη στο σώμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν σε βαθιά χρωματισμένα λαχανικά και φρούτα όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι κόκκινες πιπεριές και τα μούρα.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και το φυλλικό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, γι’ αυτό χορτάστε με σολομό, σαρδέλα, αβοκάντο και σκουμπρί. Η σόγια , η οποία θα μπορούσε να διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μνήμη σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Βαθύς ύπνος
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και οι διαταραχές στον ύπνο ή η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία.

Ένα κοινό παράπονο για άτομα που περνούν την εμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση είναι η δυσκολία στον ύπνο. Οι ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη βοηθούν στη ρύθμιση του ύπνου, επομένως είναι λογικό να επηρεάζεται ο ύπνος καθώς το σώμα σας περνά από αυτές τις αλλαγές (αυτές οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μάλλον δεν βοηθούν).

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε επαρκώς, τότε πιθανότατα  δεν κάνετε και βαθύ ύπνο ο οποίος βοηθά στην αναγέννηση του εγκεφάλου σας. Επιπλέον, αν είστε  νωθρή, γινεται πιο δύσκολο να δώσετε προσοχή σε πράγματα που υποτίθεται ότι πρέπει να θυμάστε.

Ο περιορισμός του χρόνου οθόνης πριν από τον ύπνο, το υγιεινό πρόγραμμα ύπνου και η εύρεση τρόπων διαχείρισης του επιπέδου του άγχους σας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου σας και κατά συνέπεια της μνήμης σας.

www.intimina.com

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Το τρικ μου για τη σαλάτα: Πώς αξιοποιώ σωστά αυτή τη μία κ.σ. ελαιόλαδο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr