Ποια kombucha; Αυτό το προβιοτικό ποτό θα είναι ο επόμενος star της υγείας του εντέρου

Ποια kombucha; Αυτό το προβιοτικό ποτό θα είναι ο επόμενος star της υγείας του εντέρου

Η γεύση και τα οφέλη για την υγεία του εντέρου το κάνουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν έναν πιο ευχάριστο τρόπο να ενισχύσουν τη διατροφή τους με προβιοτικά.

Στο κεφάλαιο των υγιεινών ροφημάτων, το kombucha είχε την πρωτοκαθεδρία για αρκετό καιρό. Όμως, μια νέα έρευνα από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σεαρά στη Βραζιλία υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα, παρουσιάζοντας ένα νέο προβιοτικό ποτό που έχει ως βάση το μήλο. Όπως φαίνεται, αυτό το ποτό δεν προσφέρει μόνο εκπληκτική γεύση, αλλά και παρόμοια (αν όχι καλύτερα) οφέλη για την υγεία του εντέρου σε σχέση με το kombucha.

Η νέα ανακάλυψη
Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τη Σοκόρρο Βανέσκα Φρότα Γκαμπάν, δημιούργησε δύο νέα προβιοτικά ποτά, χρησιμοποιώντας χυμούς μήλου και passion fruit, ζυμωμένα με την κλασική SCOBY (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών). Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο ACS Agricultural Science & Technology, έδειξαν ότι το ποτό με βάση το μήλο (A(KLB)) όχι μόνο ισοβαθμεί με το kombucha σε επίπεδα ευεργετικών ενώσεων, αλλά το ξεπερνά και σε γευστικές δοκιμές.

“Η ανάπτυξη νέων ποτών με βάση φρούτα θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιομηχανία των προβιοτικών”, ανέφερε η Γκαμπάν. “Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε επιλογές που είναι ευχάριστες και ωφέλιμες για την υγεία”.

Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν εναλλακτικές γεύσεις για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό, απομακρυνόμενοι από τη βασική γεύση του πράσινου τσαγιού που συναντάμε στο παραδοσιακό kombucha. Αντικαθιστώντας το τσάι με χυμούς μήλου και passion fruit, κατάφεραν να δημιουργήσουν ποτά που μπορούν να ανταγωνιστούν το kombucha στην ποιότητα και τη γεύση.

Τα αποτελέσματα της γευστικής δοκιμής έδειξαν ότι το A(KLB) είχε γεύση που θύμιζε μηλίτη, με νότες από άνθη και εσπεριδοειδή. Οι δοκιμαστές το περιέγραψαν ως “αναζωογονητικό” και “ελαφρώς αλκοολούχο”, προσθέτοντας ότι η υφή του ήταν παρόμοια με δημοφιλή αναψυκτικά. Αντίθετα, το ποτό από passion fruit (PF(KLB)) θεωρήθηκε πολύ ξινό και πικρό, με ορισμένους να σημειώνουν την υψηλή του οξύτητα.

Υγιεινές ιδιότητες


Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των προβιοτικών ποτών είναι τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη στον οργανισμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το A(KLB) περιέχει επίπεδα φαινολών και φλαβονοειδών παρόμοια με εκείνα του kombucha, με κάποιες ανώτερες τιμές σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

“Η κατανάλωση ποτών πλούσιων σε προβιοτικά μπορεί να υποστηρίξει την πεπτική υγεία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα”, τονίζει ο ειδικός διατροφολόγος. “Αυτές οι νέες επιλογές με βάση το μήλο και το passion fruit μπορεί να είναι πιο ελκυστικές για καταναλωτές που αποφεύγουν τη γεύση του παραδοσιακού kombucha”.

Ωστόσο, η έρευνα έχει και περιορισμούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το A(KLB) περιείχε 1.65% αλκοόλ, ενώ το PF(KLB) είχε 6.2%. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα αν τα ποτά αυτά αποφασιστεί να βγουν στην αγορά. Το kombucha παραδοσιακά περιέχει λιγότερο από 0.5% αλκοόλ και θεωρείται μη αλκοολούχο ποτό σε πολλές χώρες.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους, είναι βέβαιο ότι η κατηγορία αυτή θα κερδίσει έδαφος στην αγορά των υγιεινών ποτών.

www.shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Το smoothie προβιοτικών για επίπεδη κοιλίτσα όλο τον χειμώνα

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr