Γιατί οι Μύες, Μας Δίνουν Ξανά Πίσω Ζωή.

Γιατί οι Μύες, Μας Δίνουν Ξανά Πίσω Ζωή.

Οι μύες μας είναι σημαντικοί για να παραμείνουμε νέοι καθώς μπορο΄ύν ακόμη και να αντιστρέψουν βλάβες του παρελθόντος. Οι μύες και η απόκτηση τους, σου μαθαίνουν να αγαπάς το σώμα σου και σου δείχνουν τον δρόμο για να κατακτήσεις την υγεία σου. Για τη διατήρηση της ζωτικότητας και της γενικότερης υγείας μας λοιπόν, είναι σημαντικοί διότι παίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος:

Κίνηση και δραστηριότητα : Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα διατηρούν τους μύες σε καλή κατάσταση, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρύθμιση του μεταβολισμού : Οι μύες βοηθούν στην καύση θερμίδων, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός μας, κάτι που μπορεί να συντελέσει στη διαχείριση του βάρους.

Στήριξη του σκελετικού συστήματος : Οι μύες στηρίζουν τα οστά και τις αρθρώσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και εκφυλιστικών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση. Η καλή μυϊκή κατάσταση βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη μεγάλη κινητικότητα.

Παραγωγή ενέργειας : Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μύες καταναλώνουν ενέργεια από γλυκογόνο και λιπαρά οξέα, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας και ενισχύει την αντοχή.

Ρύθμιση ορμονών : Η άσκηση των μυών συμβάλλει στη ρύθμιση ορμονών όπως η ινσουλίνη, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Γι’ αυτό οι μύες μας “δίνουν ξανά ζωή” — παίζουν έναν θεμελιώδη ρόλο στη συνολική μας υγεία και ζωτικότητα.

 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ.

unsplash.com

Η ενίσχυση των μυών έχει σημαντική επίδραση στο αίμα και γενικότερα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκεκριμένα:

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος : Όταν οι μύες γυμνάζονται, η καρδιά δουλεύει πιο αποτελεσματικά, αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Αυτό βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών και των οργάνων και απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα απόβλητα από τους μύες και το σώμα.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα : Η άσκηση ενισχύει την ικανότητα των μυών να περιέχει γλυκόζη από το αίμα, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου και βοηθώντας στη διαχείριση του διαβήτη. Οι μυϊκές ίνες αποθηκεύουν γλυκιά (μορφή αποθηκευμένης γλυκόζης), το οποίο χρησιμοποιείται ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) : Η ενίσχυση των μυών μέσω άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης), που είναι γνωστή ως “κακή” χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL), κάτι που βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης : Η τακτική άσκηση ενισχύει τους μύες και βελτιώνει την αγγειακή ελαστικότητα, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρτηρίες γίνονται πιο ευέλικτες και ανθεκτικές στις αλλαγές της ροής του αίματος.

Αύξηση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων : Η ενίσχυση των μυών μπορεί να αυξήσει την ανάγκη του σώματος για οξυγόνο, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών, βελτιώνοντας έτσι τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Μείωση της φλεγμονής : Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνδέεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτης. Οι ενδυναμωμένοι μύες βοηθούν στη μείωση των προφλεγμονωδών δεικτών στο αίμα.

Η ενίσχυση των μυών, λοιπόν, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά έχει άμεσες ωφέλειες στο αίμα, συμβάλλοντας στη γενικότερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και του μεταβολισμού.

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΦΙΧΤΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ -ΤΟΝΩΜΕΝΗ-ΓΕΜΑΤΗ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ.

Οι τονωμένοι μύες συμβάλουν στο τέλειο δέρμα σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι τελευταίες μελέτες μάλιστα έδειξαν ότι μπορούν να γυρίσουν τον βιολογικό χρόνο ακόμη και 30 χρόνια πίσω! Επιπλέον συμβάλλουν στη μείωση των ρυτίδων μέσω πολλών μηχανισμών:

Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα : Η άσκηση και η ενίσχυση των μυών αυξάνουν τη ροή του αίματος, κάτι που μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο δέρμα. Αυτό βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και ενισχύει τη φυσική λάμψη και την υγεία του.

Αποβολή τοξινών : Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος επιτρέπει στο σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες πιο αποτελεσματικά, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και θαμπό δέρμα. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της καθαρότητας και της φρεσκάδας του δέρματος.

Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου : Η άσκηση και οι τονωμένοι μύες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα . Το κολλαγόνο είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, καθώς γεμίζει και δυναμώνει το δέρμα.

Σφριγηλότητα του δέρματος : Οι τονωμένοι μύες προσφέρουν μια φυσική βάση στο δέρμα, που το βοηθά να φαίνεται πιο σφιχτό και ανθεκτικό. Οι μύες λειτουργούν σαν ένα «συγκρατητικό» σύστημα για το δέρμα, μειώνοντας την εμφάνιση χαλάρωσης, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόληψη της γήρανσης.

Μείωση του άγχους και βελτίωση της διάθεσης : Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους), η οποία συνδέεται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Το άγχος προκαλεί φλεγμονή και αποδομεί το κολλαγόνο, δημιουργώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

Καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος : Με την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος και τη βελτίωση του μεταβολισμού, οι τονωμένοι μύες βοηθούν στην καλύτερη ενυδάτωση των κυττάρων της επιδερμίδας, που φαίνεται πιο λαμπερή και υγιής.

Αύξηση της ελαστικότητας : Η άσκηση και οι τονωμένοι μύες ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα μπορεί να επανέρχεται καλύτερα και να μην εμφανίζει ρυτίδες ή σημάδια χαλάρωσης τόσο εύκολα.

Συνολικά, η ενίσχυση των μυών συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος, βελτιώνοντας την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και την ανθεκτικότητα, ενώ μειώνει τις ρυτίδες και τα σημάδια της γήρανσης.

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΜΥΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 50

unsplash.com

Στην ηλικία των 50 και άνω, οι μύες συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γενική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, η φυσική διαδικασία γήρανσης μπορεί να προκαλέσει  σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, γνωστή ως σαρκοπενία , η οποία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 30 και να γίνεται ολοένα πιο αισθητή στα 50+. Παρά την τάση για μείωση της μυϊκής μάζας, η ενίσχυση των μυών μέσα από άσκηση και άλλες καλές συνήθειες μπορεί να αποφέρει τα εξής:

1. Καταπολέμηση της απώλειας μυϊκής μάζας (σαρκοπενία)
Καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή μάζα φυσιολογικά μειώνεται, επηρεάζοντας τη δύναμη και την αντοχή. Με την άσκηση και ειδικά με ασκήσεις αντίστασης, όπως βάρη και γιόγκα, οι μύες  μπορούν να διατηρηθούν ή και να ενισχυθούν, καθυστερώντας την εμφάνιση της σαρκοπενίας.

2. Βελτίωση της ισορροπίας και πρόληψης πτώσεων
Οι δυνατοί μύες, ειδικά στα πόδια και τον κορμό, συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη των πτώσεων, που γίνονται πιο συχνές σε μεγαλύτερες ηλικίες και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

3. Ενίσχυση του μεταβολισμού
Η διατήρηση ή η ενίσχυση της μυϊκής μάζας στα 50+ βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, (ακόμη και όταν κοιμάσαι) βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του σωματικού βάρους και στη μείωση της αποθήκευσης λιπών, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

4. Διαχείριση σακχάρου και πρόληψη διαβήτη
Η μυϊκή άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα 50+ που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

5. Βελτίωση της οστικής πυκνότητας
Η ενίσχυση των μυών μέσω της άσκησης με βάρη ή αντιστάσεις μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Καθώς τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα με την ηλικία, η διατήρηση ισχυρών μυών μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.

6. Βελτίωση της διάθεσης και ψυχικής υγείας
Η άσκηση των μυών απελευθερώνει ενδορφίνες, τις «ορμόνες της ευτυχίας», που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η ψυχική υγεία μπορεί να επιβαρυνθεί με την πάροδο των χρόνων λόγω αλλαγών στην καθημερινή ζωή και στην υγεία.

7. Καρδιαγειακή υγεία
Η ενδυνάμωση των μυών σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα ή ποδήλατο, βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα άνω των 50, όταν ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι εφικτός.

8. Διατήρηση της αυτονομίας
Οι τονωμένοι μύες συμβάλλουν εντυπωσιακά στη διατήρηση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας, καθώς διευκολύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, και τη μεταφορά αντικειμένων. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να καθυστερήσει την ανάγκη για εξωτερική φροντίδα.

Η τακτική άσκηση και η διατήρηση της μυϊκής μάζας στα 50+ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, την πρόληψη τραυματισμών και την προαγωγή της ποιότητας ζωής.

 

Tortoise Shell Nails | To κομψό αυτό pattern δημιουργεί τα πιο ενδιαφέροντα μανικιούρ

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr