Νέα έρευνα: η διαλειμματική νηστεία καίει λίπος και βελτιώνει το σάκχαρο

Νέα έρευνα: η διαλειμματική νηστεία καίει λίπος και βελτιώνει το σάκχαρο

Νέα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι, αν τρως συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, χ΄άνεις βάρος.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Annals of Internal Medicine, από ερευνητές του Salk Institute for Biological Studies της Καλιφόρνια αναφέρει ότι η διαλειμματική νηστεία, σε συνδυασμό με απλές διατροφικές συμβουλές, έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, ειδικά στη μεταβολική υγεία.

Στη συγκεκριμένη δίαιτα, όλα τα γεύματα καταναλώνονται μέσα σε ένα παράθυρο 8-10 ωρών, και την υπόλοιπη μέρα πραγματοποιείται αποχή από το φαγητό. Η ιδέα δεν είναι τι τρως –επιτρέπονται όλα τα είδη τροφών– αλλά πότε τρως.

Τι ακριβώς είναι το μεταβολικό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο, που εξέτασαν οι ερευνητές, δεν είναι κάποια πάθηση, αλλά ένα σύνολο παραγόντων που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νόσων και υψηλής χοληστερόλης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτούς που νήστεψαν για τρεις μήνες και αυτούς που απλώς κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σκοπό.

Η ερευνητική ομάδα ήθελε να διερευνήσει αν η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο. Η πάθηση περιλαμβάνει υψηλό σάκχαρο και υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους, και οι δύο παράγοντες οδηγούν σε διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους.

Οι 108 συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 50 ετών. Οι μισοί ακολούθησαν τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας και απλές διατροφικές συμβουλές. Οι υπόλοιποι έλαβαν τις ίδιες συμβουλές, αλλά περιόρισαν τη λήψη τροφής σε 8-10 ώρες την ημέρα και παρακολουθούσαν τη διατροφή τους μέσω της εφαρμογής myCircadianClock.

Περισσότερο βάρος με τη μορφή λίπους


Οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλειμματική νηστεία έχασαν περισσότερο βάρος με τη μορφή λίπους και είδαν μεγάλη πτώση στο ποσοστό σωματικού λίπους. Επίσης, είχαν καλύτερα επίπεδα σακχάρου και HbA1c, έναν δείκτη διαβήτη και προδιαβήτη.

Η Δρ Έμιλι Μανουγκιάν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Salk Institute for Biological Studies, εξήγησε στο Medical News Today ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, ακόμα και αν συνδυάζεται με φάρμακα όπως η μετφορμίνη και οι στατίνες.

Η ομάδα που έκανε διαλειμματική νηστεία κατανάλωνε 350 λιγότερες θερμίδες ημερησίως, αν και δεν τους δόθηκε συγκεκριμένη σύσταση. Η μείωση των θερμίδων προήλθε από κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και λιγότερων λιπαρών. Παράλληλα, η κατανάλωση πρωτεΐνης παρέμεινε αμετάβλητη, κάτι που συσχετίστηκε με τη διατήρηση της σωματικής πρωτεΐνης σε αυτούς τους συμμετέχοντες.

Ο Σατσιντανάντα Πάντα, ο κύριος ερευνητής στη μελέτη, αναφέρει ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας είναι ότι επιτρέπει στον οργανισμό να συντονιστεί με τον κιρκάδιο ρυθμό. Σύμφωνα με τον Πάντα, ο ιδανικός τρόπος διαλειμματικής νηστείας είναι η αποφυγή οποιουδήποτε φαγητού 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Flash.gr

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

www.pexels.com

 

Πώς να κάνετε τις λευκές πετσέτες σας να λάμπουν με 3 απλούς τρόπους

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr