Εμμηνόπαυση και Αλλαγές στην Οσμή Σώματος- Αντιμετώπιση

Εμμηνόπαυση και Αλλαγές στην Οσμή Σώματος- Αντιμετώπιση

Οι αλλαγές της οσμής του σώματος στην εμμηνόπαυση μπορεί να μην είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως, αλλά είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτές τις αλλαγές με τη σωστή ρουτίνα υγιεινής, διατροφικές προσαρμογές και επιλογές προϊόντων. Εάν η οσμή του σώματος γίνει συντριπτική ή προβληματική, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αξιολογήσει εάν παίζουν υποκείμενες παθήσεις ή εάν η ρύθμιση των ορμονών θα μπορούσε να βοηθήσει.

 

Καθώς οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, συμβαίνουν πολλές αλλαγές — πολλές από τις οποίες είναι αναμενόμενες, όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης. Ωστόσο, ένα σύμπτωμα που μπορεί να αιφνιδιάσει ορισμένες γυναίκες είναι η αλλαγή της οσμής του σώματος. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 85% των γυναικών στην εμμηνόπαυση εμφανίζουν εξάψεις, οι οποίες συνδέονται στενά με αυξημένη εφίδρωση και αλλαγές οσμών.

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ αυτές οι αλλαγές οσμών είναι φυσικές, η οσμή του σώματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με συνειδητοποίηση και στρατηγικές προσαρμογές.

Πότε συμβαίνουν αλλαγές στην οσμή του σώματος κατά την εμμηνόπαυση;
Οι αλλαγές στην οσμή του σώματος εμφανίζονται συχνά κατά την περιεμμηνόπαυση και μπορεί να συνεχιστούν και στην μετεμμηνόπαυση. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων παραμένουν σε ροή, οι ιδρωτοποιοί αδένες του σώματος και η ισορροπία των βακτηρίων επηρεάζονται, με αποτέλεσμα αλλαγές στο φυσικό άρωμα. (2) (12) Η εμμηνόπαυση λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών και πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στην οσμή του σώματος μαζί με άλλα γνωστά συμπτώματα όπως η νυχτερινή εφίδρωση και η κολπική ξηρότητα . (3)

Τι προκαλεί αλλαγές στην οσμή του σώματος κατά την εμμηνόπαυση;
Ο ίδιος ο ιδρώτας δεν έχει μεγάλη μυρωδιά, αλλά όταν αλληλεπιδρά με βακτήρια στο δέρμα, αναπτύσσεται οσμή. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να εντείνει αυτή τη διαδικασία με διάφορους τρόπους:

Ορμονικές μετατοπίσεις
Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων αλλάζουν τη σύνθεση του ιδρώτα, δημιουργώντας συχνά συνθήκες όπου τα βακτήρια ευδοκιμούν πιο εύκολα. Ως αποτέλεσμα, οι οσμές μπορεί να γίνουν πιο έντονες, ιδιαίτερα στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Επιπλέον, με τη μείωση των οιστρογόνων, τα επίπεδα τεστοστερόνης γίνονται σχετικά υψηλότερα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει περαιτέρω σε μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μυρίζει το σώμα. 

Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις, οι οποίες οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση. Με περισσότερο ιδρώτα έρχονται περισσότερες ευκαιρίες για τα βακτήρια να δημιουργήσουν μυρωδιά σώματος. Και η εφίδρωση δεν περιορίζεται στην ημέρα. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να προκαλέσουν σημαντική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, εντείνοντας το πρόβλημα.

Οι γυναίκες που ιδρώνουν υπερβολικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αντιμετωπίζουν δευτερογενή υπεριδρωσία – μια μορφή εφίδρωσης που προκαλείται από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις ή φάρμακα – όπου βασικές ορμονικές αλλαγές είναι η κινητήρια δύναμη. 

Οσμή του Κόλπου
Οι αλλαγές στην οσμή του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι ασυνήθιστες. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, εμφανίζεται κολπική ξηρότητα, η οποία αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να προκαλέσει αισθητές αλλαγές στην οσμή, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα ή δυσφορία. 

Σημάδια αλλαγής της οσμής του σώματος κατά την εμμηνόπαυση
Τα κοινά σημάδια αλλαγής της οσμής του σώματος κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Οι οσμές είναι πιο έντονες γενικευμένα ή πιο έντονες συγκεκριμέν σε περιοχές όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα.

Δημιουργούνται νέοι ή διαφορετικοί τύποι μυρωδιών που δεν υπήρχαν πριν από την εμμηνόπαυση.

Η μυρωδιά δεν φαίνεται πλέον να καλύπτεται ή να ελέγχεται από το αποσμητικό.

Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ανεπαίσθητες, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι γίνονται πιο αισθητές καθώς το σώμα τους περνά από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.

Πώς να διαχειριστείτε την εμμηνοπαυσιακή μυρωδιά του σώματος
Ενώ οι αλλαγές της οσμής του σώματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι συχνές, δεν χρειάζεται να είναι μια μόνιμη απογοήτευση. Υπάρχουν πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα για να μετριαστούν .

Τήρηση Ατομικής Υγιεινής
Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά οι καλές πρακτικές υγιεινής είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Το τακτικό ντους ή το μπάνιο είναι το κλειδί, εστιάζοντας σε περιοχές όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα και τα πόδια, όπου συσσωρεύεται περισσότερο ο ιδρώτας. Το πλύσιμο μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των βακτηρίων, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης έντονων οσμών.

Αποσμητικό αναβάθμισης
Εάν το κανονικό αποσμητικό δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, η μετάβαση σε μια φόρμουλα κλινικής ισχύος μπορεί να είναι χρήσιμη. Αυτά τα αποσμητικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ελέγχουν την υπερβολική εφίδρωση και να παρέχουν εκτεταμένη προστασία από τις οσμές. 

Επιλέγοντας αναπνεύσιμα υφάσματα
Το να φοράτε ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι ή λινό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα δροσερό και να μειώσετε την εφίδρωση. Αυτά τα υλικά επιτρέπουν καλύτερη ροή αέρα, η οποία βοηθά στην εξάτμιση του ιδρώτα και περιορίζει τη συσσώρευση βακτηρίων που παράγουν οσμή. 

Προσαρμογή Διατροφής
Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην έντονη οσμή του σώματος. Τα πικάντικα φαγητά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το αλκοόλ είναι συνηθισμένοι ένοχοι. Όταν μια αύξηση στην οσμή του σώματος είναι αισθητή, η μείωση ή η εξάλειψη αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των οσμών υπό έλεγχο.

Διαχείριση των καυτών εξάψεων
Η διατήρηση των εξάψεων υπό έλεγχο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της οσμής του σώματος. Απλές στρατηγικές όπως το να φοράτε ελαφριά ρούχα, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε γνωστούς παράγοντες ενεργοποίησης (όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και ο καπνός) μπορούν να μειώσουν την εφίδρωση και, με τη σειρά τους, τις σχετικές οσμές. 

Αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας
Για ανησυχίες για τις οσμές του κόλπου, η χρήση μιας κολπικής ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας και στην ανακούφιση της ξηρότητας. Η διαβούλευση με έναν γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του καλύτερου προϊόντος ή θεραπείας. 

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό σχετικά με την οσμή του σώματος
Ενώ οι αλλαγές της οσμής του σώματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι συνήθως αβλαβείς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επίσκεψη στο γιατρό είναι δικαιολογημένη. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ιατρική συμβουλή εάν συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:

Δραματικές και ξαφνικές αλλαγές στην οσμή του σώματος

Οσμή που επιμένει παρά τη βελτιωμένη υγιεινή και τη χρήση του προϊόντος

Οσμή του κόλπου που συνοδεύεται από κνησμό, κάψιμο ή άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν μόλυνση 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος ή ούρων για να αποκλείσει καταστάσεις όπως λοιμώξεις, διαβήτης ή προβλήματα θυρεοειδούς που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε προβλήματα δυσοσμίας. 

Ενώ η εμμηνόπαυση εισάγει πολλές νέες προκλήσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οσμή του σώματος είναι ένα φυσικό μέρος της μετάβασης. Έως και το 70% των γυναικών αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες κατά την εμμηνόπαυση και η αντιμετώπιση της οσμής του σώματος είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να πλοηγηθείτε σε αυτό το στάδιο με σιγουριά.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr