Το “έξυπνο” γλυκαντικό που μειώνει κοιλιακό λίπος, πίεση και σάκχαρο – Ευρήματα μελέτης

Το “έξυπνο” γλυκαντικό που μειώνει κοιλιακό λίπος, πίεση και σάκχαρο – Ευρήματα μελέτης

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων σακχάρων με δύο κουταλιές της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου μείωσε αρκετούς παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου στους ανθρώπους. Πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή που διερεύνησε τα πιθανά οφέλη του σιροπιού σφενδάμου για την υγεία σε ανθρώπους.

 Ευρήματα μελετών
«Γνωρίζουμε από δεκαετίες έρευνας ότι το σιρόπι σφενδάμου είναι κάτι περισσότερο από απλή ζάχαρη. Περιέχει πάνω από 100 φυσικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, οι οποίες είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν ασθένειες εν μέρει μέσω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους», σημείωσε ο Dr. André Marette, PhD, και επικεφαλής επιστήμονας της μελέτης. «Επειδή η θεμελιώδης χημεία του σιροπιού σφενδάμου είναι μοναδική, αναρωτήθηκα αν η λήψη σιροπιού σφενδάμου αντί για ισοδύναμη ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης θα επηρέαζε διαφορετικά την καρδιομεταβολική υγεία και τον εντερικό μικροβιόκοσμο των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Δεν περίμενα να δω τόσες πολλές βελτιώσεις των παραγόντων κινδύνου μέσα σε μια σχετικά σύντομη περίοδο θεραπείας».

Πρωτόκολλο μελέτης

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.,

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Στη μελέτη συμμετείχαν 42 εθελοντές, ηλικίας 18-75 ετών με καλή υγεία και ΔΜΣ 23-40. Οι συμμετέχοντες αντικατέστησαν το 5% της ημερήσιας θερμιδικής τους πρόσληψης (που αντιστοιχεί σε 2 κουταλιές της σούπας) από εξευγενισμένα σάκχαρα είτε με καναδικό σιρόπι σφενδάμου είτε με ένα τεχνητά αρωματισμένο σιρόπι σακχαρόζης. Κάθε φάση διήρκεσε 8 εβδομάδες με τους συμμετέχοντες να εναλλάσσονται μεταξύ των ομάδων σιροπιού σφενδάμου και σιροπιού σακχαρόζης μετά από μια περίοδο διακοπής τεσσάρων εβδομάδων. Ο έλεγχος μετά το πείραμα περιλάμβανε αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος, την αρτηριακή πίεση, τη σύνθεση του σωματικού λίπους (που μετρήθηκε με σάρωση DEXA) και τις αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Δείτε ακόμη: Macadamia: “Εκτοξεύονται” οι πωλήσεις του ξηρού καρπού
Το σιρόπι σφενδάμου, το πιο έξυπνο γλυκαντικό, βελτιώνει πολλαπλούς παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου

Το σάκχαρο στο αίμα μειώνεται

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωσαν καθαρό σιρόπι σφενδάμου είχαν βελτιωμένη ανταπόκριση στη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από το στόμα (OGTT) σε σχέση με εκείνους που έλαβαν ένα αρωματισμένο σιρόπι από εξευγενισμένη ζάχαρη. Ο οργανισμός τους διαχειρίστηκε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό (-50,59 έναντι +29,93).

Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε

Η αρτηριακή πίεση μειώθηκε επίσης στα άτομα που κατανάλωσαν σιρόπι σφενδάμου κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα του σιροπιού σφενδάμου (-2,72 mm Hg), ενώ αυξήθηκε ελαφρώς στην ομάδα της σακχαρόζης (+0,87 mm Hg). «Η μείωση της αρτηριακής πίεσης εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», σχολίασε ο Δρ Marette. «Τα φυσικά γλυκαντικά, όπως το καθαρό σιρόπι σφενδάμου, όταν αντικαθιστούν τα εξευγενισμένα σάκχαρα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας συνολικής λύσης που συμβάλλει στην πρόληψη των μεταβολικών ασθενειών».

Μείωση του κοιλιακού λίπους

 Το σπλαχνικό λίπος είναι το βαθύ λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα στην κοιλιά σας. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η δοκιμή του σιροπιού σφενδάμου έδειξε ότι η ανδροειδής λιπώδης μάζα, το λίπος στην κοιλιακή περιοχή, μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα του σιροπιού σφενδάμου σε σύγκριση με την αύξηση στην ομάδα που κατανάλωνε το διάλυμα σακχαρόζης (-7,83 g έναντι +67,61 g).

Υγιέστερο έντερο

Μια απροσδόκητη ανακάλυψη ήταν τα βελτιωμένα επίπεδα των δυνητικά ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και η μείωση των επιπέδων των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στους συμμετέχοντες στο σιρόπι σφενδάμου. Η μελέτη έδειξε μείωση των ειδών Klebsiella και Bacteroides pectinophilus, τα οποία συνδέονται με φλεγμονές και μεταβολικές διαταραχές, και την αυξημένη ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων όπως το Lactocaseibacillus casei και το Clostridium beijerinckii.

«Τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης είναι αρκετά σημαντικά», σημείωσε ο Δρ Marette. «Η συνδυασμένη μείωση αυτών των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Η δέσμευση για αλλαγές στον τρόπο ζωής και μικρές προσαρμογές στην καθημερινή μας διατροφή είναι σημαντική και μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη μελλοντικών ασθενειών».

Σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα: «Πριν από τη μελέτη, κατανάλωνα τακτικά αλλά όχι με συνέπεια προϊόντα καθαρού σφενδάμου. Πάντα το απολάμβανα. Σήμερα η ρουτίνα μου είναι να αντικαθιστώ τα επεξεργασμένα σάκχαρα με 2 κουταλιές της σούπας καθαρό καναδικό σιρόπι σφενδάμου καθημερινά».

Γενικοί διατροφικοί ισχυρισμοί για 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου:

Συγκριτικά, η ραφιναρισμένη ζάχαρη απαιτεί μεγάλη ποσότητα επεξεργασίας και επομένως στερείται πραγματικής θρεπτικής αξίας.
Εξαιρετική πηγή μαγγανίου (35%).
Καλή πηγή ριβοφλαβίνης (15%).
Πηγή ασβεστίου (2%), θειαμίνης (2%), καλίου (2%) και χαλκού (8%).
Περιέχει 12% λιγότερες θερμίδες από ό,τι στο ελαφρύ σιρόπι καλαμποκιού.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Cibum

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr