Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Το μπαχαρικό που προστατεύει το στομάχι από καούρα και έλκη
Έχει γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα, καταναλώνεται σαν ρόφημα και αρωματίζει κυρίως ψωμιά, παξιμάδια, γλυκά, ακόμα και ποτά. Το μπαχαρικό στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω είναι ο σπόρος ενός πολυετούς φυτού που πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή. Χρονολογείται από το 2000 π.Χ. και ταξίδεψε στην Ευρώπη εξαιτίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
Στη χώρα μας συναντάται κυρίως στα νησιά και ευδοκιμεί σε ελαφρά, γόνιμα, καλά στραγγισμένα εδάφη.
Έχει γλυκιά γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Πίνεται σαν ρόφημα, όπως το τσάι δηλαδή και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, τη μαγειρική, την αρτοποιία, ακόμα και την ποτοποιία – αρωματίζει το ούζο, το τσίπουρο, αλλά και την ιταλική γκράπα μέχρι και τη σαμπούκα.
Είναι ο γλυκάνισος, ένα μπαχαρικό με φίλους και εχθρούς. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, λόγω της έντονης γεύσης και μυρωδιάς του ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα σύμμαχο για την καλή υγεία του οργανισμού συνολικά (περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό).
Το μπαχαρικό που δυναμώνει το ανοσοποιητικό και προλαμβάνει τα στομαχικά έλκη
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του γλυκάνισου είναι ότι λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για το στομάχι. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των στομαχικών ελκών και να μειώσει τα συμπτώματα που προκαλούν, όπως είναι η καούρα, η δυσπεψία, η ναυτία, το κοιλιακό φούσκωμα και το κάψιμο στο στήθος.
Ένα δεύτερο είναι ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, συνεπώς αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, κυρίως εκείνων που προκαλούν δερματικές νόσους σαν την ψώρα και την ψωρίαση. Έχει επίσης και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών, που συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Άλλες χρήσεις του γλυκάνισου περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου (αϋπνία), την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, τον βήχα, τη βραχνάδα, τον πονόλαιμο και το άσθμα.
Τέλος, όπως συμβαίνει με πολλά μπαχαρικά, η κατανάλωση του γλυκάνισου θέλει προσοχή και μέτρο, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή του.