Το άγνωστο ρόφημα «ασπίδα» κατά του κρυολογήματος και της γρίπης
Εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της γρίπης.
Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά και τον χειμώνα να πλησιάζει, τα κρούσματα κρυολογήματος και γρίπης κάνουν την επανεμφάνισή τους. Οι ιοί αυτοί του αναπνευστικού είναι ιδιαίτερα συχνοί προς το τέλος του έτους, και πολλοί επιλέγουν να προλάβουν παρά να θεραπεύσουν.
Για τον σκοπό αυτό, αναζητούν φυσικές θεραπείες, όπως βότανα ή φυτά που χρησιμοποιούνται σε εγχύματα ζεστού νερού για να ανακουφίσουν το αίσθημα του κρυώματος. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα βότανα αποδίδουν καλύτερα όταν τα συμπτώματα έχουν ήδη εμφανιστεί, όπως συμβαίνει με την έγχυση άνθους κουφοξυλιάς και την ικανότητά της να μειώνει τον πυρετό.
Το άνθος κουφοξυλιάς (Sambucus nigra) προέρχεται από την Ευρώπη και χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως φαρμακευτικό φυτό. Είναι συνηθισμένο να το βρίσκει κανείς τόσο σε φυσικά προϊόντα διατροφής όσο και σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ιδιότητες του άνθους κουφοξυλιάς
Το άνθος κουφοξυλιάς είναι γνωστό για την επίδρασή του στον οργανισμό, ειδικά όταν αυτός πάσχει από γρίπη ή κρυολόγημα. Τα δύο πιο κοινά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι ο πυρετός και η βλέννα. Το έγχυμα άνθους κουφοξυλιάς έχει τις ιδανικές ιδιότητες για την αντιμετώπισή τους.
Η πιο σημαντική ιδιότητά του είναι η ικανότητα να μειώνει τον πυρετό, χάρη στη διαφαιρετική δράση του, που ενισχύει την εφίδρωση και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει θερμότητα. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Παράλληλα, διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει από τη φλεγμονή του λαιμού ή των αεραγωγών, ενώ λειτουργεί και ως αποχρεμπτικό, διευκολύνοντας την απομάκρυνση της βλέννας και την αποσυμφόρηση της μύτης.
Ποιοι δεν πρέπει να καταναλώνουν άνθος κουφοξυλιάς
Παρά τη φήμη του ως φυσική θεραπεία, το άνθος κουφοξυλιάς έχει και αντενδείξεις. Πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά σε μορφή έγχυσης και μόνο όταν η φυτική ύλη είναι κατάλληλα επεξεργασμένη, καθώς η ακατέργαστη μορφή μπορεί να περιέχει τοξικές ουσίες.
Ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από εγκύους, θηλάζουσες και άτομα με σοβαρές προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, εκτός αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη γιατρού.
Πώς να φτιάξετε έγχυμα κουφοξυλιάς
Η παρασκευή του είναι απλή: αρκεί μια μικρή ποσότητα αποξηραμένου άνθους κουφοξυλιάς. Βράζετε νερό, το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βότανο, αφήνοντάς το να σταθεί για 10 λεπτά. Σουρώνετε το μείγμα και, αν θέλετε, προσθέτετε λίγο μέλι για γεύση. Συνιστάται η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών ημερησίως μέχρι την ανακούφιση των συμπτωμάτων.