12 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

12 τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Εάν κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες, χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας (και εφαρμόζετε ξανά!), ενσωματώνετε ρετινόλη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και πίνετε νερό, αλλά αναζητάτε αυτή την επιπλέον δόση αντιγηραντικής καλοσύνης, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να ενσωματώσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο στη ρουτίνα σας. Μιλήσαμε με κλινικό διατροφολόγο και εγγεγραμμένο διαιτολόγο για να μάθουμε όχι μόνο ποιες τροφές μπορούμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε στη διατροφή μας, αλλά και τα οφέλη του κολλαγόνου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.

Τι είναι το κολλαγόνο;
Σύμφωνα με την Brooke Scheller, πιστοποιημένη διατροφολόγο, θα μπορούσε να υπάρχει. Όλα ξεκινούν με το κολλαγόνο, μια από τις πιο άφθονες πρωτεΐνες του σώματος. «Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους συνδετικούς μας ιστούς, όπως οι μύες, το δέρμα και το πεπτικό σύστημα, που βοηθά στην παροχή δομής και ελαστικότητας», εξηγεί. Η Isabel Smith, εγγεγραμμένη διαιτολόγος, προσθέτει, “Το κολλαγόνο είναι το κλειδί για διάφορα δομικά συστατικά του σώματος. Εμπλέκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, τον συνδετικό ιστό, τους τένοντες και τους συνδέσμους.”

Γιατί πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο;
Το φυσικά παραγόμενο κολλαγόνο αρχίζει να μειώνεται στα 20 μας, σημειώνει ο Scheller, και γι’ αυτό η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της παραγωγής του. “Το κολλαγόνο είναι ευρέως γνωστό ότι διασπάται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε σωματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος. Μπορεί επίσης να αρχίσει να διασπά τους μύες και τις αρθρώσεις μας”, λέει. Ο Smith προσθέτει, «Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του κολλαγόνου στο σώμα και είναι επίσης μια καλή πηγή επιπλέον πρωτεΐνης».

Ενώ η Scheller λέει ότι είναι δυνατό να δούμε αποτελέσματα με τα συμπληρώματα κολλαγόνου , ειδικά αυτά που περιέχουν μόνο πεπτίδια κολλαγόνου, περιέγραψε μια λίστα με τρόφιμα που μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε στη διατροφή σας.  Σίγουρα, το παντοπωλείο μπορεί να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όσο τα Sephora, αλλά θα είναι ένας οικονομικά αποδοτικός και υγιεινός τρόπος για να δείτε αποτελέσματα. Συνεχίστε να κάνετε κύλιση για να μάθετε τα οφέλη του κολλαγόνου και τις καλύτερες τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο.

01
από 12
Ζωμός οστών
“Μια δημοφιλής πηγή κολλαγόνου βρίσκεται στον ζωμό των οστών. Αυτό γίνεται με το μαγείρεμα του κοτόπουλου, του βοείου κρέατος ή άλλων οστών ζώων για την εξαγωγή του κολλαγόνου και των μετάλλων”, λέει ο Scheller. “Είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο, και πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει προϊόντα ζωμού οστών υψηλής ποιότητας που μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα ή διαδικτυακά.

02
από 12
Ζελατίνη
«Η ζελατίνη είναι μια άλλη πηγή κολλαγόνου που πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ως σκόνη για να την προσθέσουν σε smoothies ή άλλα γεύματα για να αυξήσουν την πρόσληψη κολλαγόνου», λέει ο Scheller. Δοκιμάστε να προσθέσετε ζελατίνη σε ένα smoothie με λίγες θερμίδες για να εντάξετε αυτό το συστατικό στη ρουτίνα πρωινού σας.

03
από 12
Αυγά
“Τα αυγά – ειδικά τα ασπράδια – περιέχουν γλυκίνη και προλίνη, τα οποία είναι τα κύρια αμινοξέα που συνθέτουν το κολλαγόνο”, λέει ο Scheller . Αναφέρει ότι  είναι γεμάτα με βιταμίνη D και υγιή λίπη που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των οστών και των μυών. Είτε προτιμάτε τα αυγά σας βραστά είτε ομελέτα, είναι ο τέλειος τρόπος με πρωτεΐνες για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

04
από 12
Εσπεριδοειδή

Χρησιμοποιήστε φρέσκα εσπεριδοειδή για να ενισχύσετε το κολλαγόνο σας, το οποίο τόσο ο Smith όσο και ο Scheller λένε ότι έχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που βοηθούν την παραγωγή κολλαγόνου. 3 Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από μια νόστιμη φρουτοσαλάτα ή ακόμα και ένα ποτό εσπεριδοειδών σε μια σαλάτα.

05
από 12
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι επίσης γεμάτες βιταμίνη C που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. 4 Δοκιμάστε να τα φάτε ωμά με λίγο ελαιόλαδο, ξύδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και πιπέρι ή προσθέστε τα στην αγαπημένη σας συνταγή σαλάτας.

06
από 12
Μπρόκολο
Μαντέψτε τι άλλο έχει πολλή βιταμίνη C; Το μπρόκολο είναι μια άλλη από τις συστάσεις του Scheller.  Όπως και τα αυγά, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να μαγειρέψετε (ή όχι) το μπρόκολο, ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις σας. Όσο για εμάς; Λατρεύουμε το ψητό μπρόκολο σε μια δροσερή σαλάτα λεμόνι-σκόρδο.

07
από 12
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο δεν προορίζονται μόνο για τοστ – είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν το δέρμα σας να λάμπει όλο το χρόνο.  Σύμφωνα με μελέτες , τα ωμέγα-3 ενισχύουν πράγματι την παραγωγή κολλαγόνου. Προσθέστε ένα στο smoothie, τη σαλάτα σας ή φυσικά ένα κομμάτι τοστ και αποκομίστε τα οφέλη.

08
από 12
Φυλλώδει Πράσινα
Και όταν μιλάμε για λαχανικά, τα φυλλώδη πράσινα είναι επίσης στη λίστα με τις πλούσιες σε κολλαγόνο επιλογές του Scheller, επειδή είναι γεμάτα βιταμίνη C. Αλλά μην αγανακτείτε με ένα βαρετό μπολ με βασικά χόρτα. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε μια πολύχρωμη σαλάτα που είναι απατηλά νόστιμη.

09
από 12
Καρύδια

«Άλλα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικά για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου», λέει ο Scheller. Τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί είναι γεμάτα ψευδάργυρο και επειδή είναι επίσης τόσο πλούσια σε πρωτεΐνη, μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς θα σας χορτάσει αμέσως. Εάν σας αρέσει το υγιεινό σνακ , οι ξηροί καρποί θα γίνουν η νέα σας λαχτάρα για τα μεσάνυχτα.

10
από 12
Μανιτάρια
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο Scheller αναφέρει τα μανιτάρια ως ένα άλλο τρόφιμο που είναι γεμάτο με φιλικό προς το κολλαγόνο ψευδάργυρο. Επιπλέον, τα μανιτάρια θα πρέπει να υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας, καθώς ενισχύουν τη γεύση σε γεύματα  κατσαρόλας.

11
από 12
Skin-On Chicken
Η κατανάλωση κοτόπουλου με το δέρμα δεν είναι μόνο πιο νόστιμο, αλλά έχει και αντιγηραντικά οφέλη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων χόνδρου κοτόπουλου βελτίωσε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες  . Επομένως, σίγουρα μην πετάξετε το δέρμα την επόμενη φορά που θα φάτε λίγο στήθος ή μπούτια κοτόπουλου.

12
από 12
Αλόη Βέρα
Ναι, αυτό το αξιόπιστο συστατικό που  είναι επίσης μια εξαιρετική τροφή για να προσθέσετε στη διατροφή σας όταν θέλετε να αυξήσετε το κολλαγόνο σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη όντως αυξάνει την ποσότητα κολλαγόνου στο χόριο (ή στο μεσαίο) στρώμα του δέρματος.

www.byrdie.com

foto: www.freepik.com

Πώς να αρωματίσετε όλη την κουζίνα σε 1 λεπτό

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr