ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΣΑΓΙΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΒΕΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΣΑΓΙΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΒΕΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ.

 Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος μπορεί να έχει επιπλέον οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μειώνει την πρόσληψη μετάλλων όπως ο μόλυβδος

 Το τσάι είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και μικρή σημασία έχει αν είναι δεύτερο σε κατανάλωση ή τρίτο, μετά τον καφέ. Οι άνθρωποι δεν το πίνουν απλώς για να ξεδιψάσουν, αλλά και για να χαλαρώσουν, να αναζωογονηθούν και να καλμάρουν, κάτι που ίσως στις μέρες μας να αποτελεί ζητούμενο.

Η κατανάλωσή του αυξάνεται και ο ΟΗΕ θέσπισε την 21 Μαΐου Διεθνή Ημέρα του Τσαγιού – γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2020.

Στο μεταξύ έχουν δημοσιευθεί πάρα πολλές έρευνες για τα οφέλη του τσαγιού – είτε είναι μαύρο, πράσινο ή ουλόνγκ. Και τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ACS Food Science & Technology, από τον Μπέντζαμιν Σίντελ και τους συνεργάτες του, κάνει τον γύρο του πλανήτη. Σύμφωνα με αυτή, τα φύλλα τσαγιού απορροφούν με φυσικό τρόπο βαρέα μέταλλα, φιλτράροντας επιβλαβείς ρύπους του νερού, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό.

Τα μέταλλα παγιδεύονται στην επιφάνεια των φύλλων του τσαγιού και μπορούν να αφαιρεθούν απλώς φιλτράροντας τα φύλλα ή πετώντας το φακελάκι τσαγιού. «Αφαιρείτε τα μέταλλα από το νερό με το τσάι, αλλά δεν καταναλώνετε τα φύλλα τσαγιού μετά, γι’ αυτό λειτουργεί» είπε στην εφημερίδα The Washington Post ο Μπέντζαμιν Σίντελ, επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης, ο οποίος την εποχή της έρευνας ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, στο Εβανστον, στην Πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ. Καθώς τα φύλλα του τσαγιού απελευθερώνουν στο νερό αρωματικές χημικές ουσίες δημιουργώντας ένα νόστιμο ρόφημα, δρουν εξίσου αποτελεσματικά αφαιρώντας μέταλλα από το νερό, δήλωσε ο Σίντελ. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές πειραματίστηκαν με μια ποικιλία τσαγιών, μεθόδους παρασκευής και χρόνους εμβάπτισης, και εξέτασαν τη διαφορά μεταξύ τσαγιού με χαλαρά φύλλα και τσαγιού συσκευασμένου σε φακελάκι. Η συνταγή για το πιο αγνό φλιτζάνι τσάι, λένε, εξαρτάται από έναν σημαντικό παράγοντα: τον χρόνο. Οσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια εμβάπτισης του τσαγιού στο νερό, τόσο περισσότερο μέταλλο αφαιρείται. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν πως όταν το τσάι έμενε μέσα σε ένα μέσο φλιτζάνι για πέντε λεπτά, υπήρχε μείωση 15% στις συγκεντρώσεις μολύβδου, και αυτή η τάση ήταν σταθερή στα φλιτζάνια, είτε οι συγκεντρώσεις του μολύβδου ήταν υψηλότερες είτε χαμηλότερες. Η παρασκευή τσαγιού κατά τη διάρκεια της νύχτας –μια κοινή μέθοδος παρασκευής κρύου τσαγιού– παρέχει καλύτερο καθαρισμό του νερού από ό,τι η εμβάπτιση σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά.

Αλλά ακόμη και λίγα λεπτά μπορούν να οδηγήσουν σε μέτρια αφαίρεση μετάλλων, είπε ο Σίντελ. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού για να προσδιορίσουν εάν παρείχαν επιπλέον οφέλη. Εξετάστηκαν μαύρο και πράσινο τσάι σε σακουλάκια, όπως και ολόκληρα φύλλα τσαγιού, μαύρου, πράσινου, λευκού και oolong. Αφεψήματα βοτάνων, όπως χαμομήλι και ρόιμπος, εξετάστηκαν επίσης ως προς την ικανότητά τους να κάνουν τα μέταλλα να κολλάνε στην επιφάνεια των φύλλων.

Τα περισσότερα τσάγια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από βότανα, είχαν παρόμοιες επιδόσεις, εκτός από τα άνθη χαμομηλιού και ρόιμπος, τα οποία προσροφούσαν ελάχιστα μέταλλα. Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα κομμένα φύλλα τσαγιού αποδίδουν καλύτερα σε σύγκριση με τα ολόκληρα φύλλα, επειδή το άλεσμα των φύλλων δημιουργεί πρόσθετη επιφάνεια για την προσέλκυση των ρύπων. Ο τύπος του φακελίσκου τσαγιού είχε επίσης σημασία. Τα φακελάκια τσαγιού από κυτταρίνη, ένα βιοδιασπώμενο και οργανικό υλικό που προέρχεται από δέντρα, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απορρόφηση μετάλλων από το νερό.

Ωστόσο τα φακελάκια τσαγιού από νάιλον, τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, δεν είχαν καλές επιδόσεις στη μελέτη και τα βαμβακερά φακελάκια τσαγιού έδειξαν ασήμαντες ικανότητες προσρόφησης. Ακόμα κι έτσι, όμως, τα σχετικά οφέλη από τα διαφορετικά φακελάκια και τους τύπους τσαγιού ήταν «οριακά σε σύγκριση με το όφελος του περισσότερου χρόνου», δήλωσε ο Σίντελ, ο οποίος τώρα συνεργάζεται με το Εθνικό Εργαστήριο Ενεργειακής Τεχνολογίας του υπουργείου Ενέργειας. Ενώ δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της κατανάλωσης τσαγιού για την ανθρώπινη υγεία, ο αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των ασθενειών που σχετίζονται στενά με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τη δυνατότητα που προσφέρει η προετοιμασία του τσαγιού στην απορρόφηση ενός μέρους των μετάλλων, ενδεχομένως και άλλων ρύπων από το πόσιμο νερό» είπε. Επιπλέον, ο Guardian δημοσιεύει τη δήλωση της Μισέλ Φρανκλ, καθηγήτριας στο Κολέγιο Μπριν Μαρ στην Πενσιλβάνια και συγγραφέα του «Steeped: The Chemistry of Tea», η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αν ανησυχείτε για τα βαρέα μέταλλα στο νερό σας, μη νομίζετε ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι η λύση» είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η μελέτη «προτείνει μερικές ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις» για την ανάπτυξη βιώσιμων και προσιτών τρόπων για την «απομάκρυνση των ρύπων από το νερό, μια κρίσιμη ανάγκη σε πολλά μέρη του κόσμου». Να σημειωθεί τέλος, ότι μεταξύ άλλων, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που πίνουν τσάι μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, άνοιας, ακόμη και θανάτου.

Πηγή: Protagon.gr

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

foto: www.freepik.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr