Ανάσταση με μέτρο: Τι να φάτε για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας

Η Ανάσταση είναι η πιο λαμπερή και γιορτινή νύχτα του Πάσχα.

Το τραπέζι γεμίζει με παραδοσιακά εδέσματα, αλλά για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή είναι διαβητικοί, το γεύμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί “βαρύ φορτίο”. Αντί να στερηθείτε τη χαρά του εορτασμού, μπορείτε να κάνετε έξυπνες επιλογές που θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Τι να αποφύγετε αμέσως μετά τη νηστεία
Η νηστεία, ειδικά όταν διαρκεί πολλές ημέρες, “ηρεμεί” το πεπτικό σύστημα. Ένα βαρύ, λιπαρό ή πικάντικο γεύμα μπορεί να προκαλέσει:

Φούσκωμα

Καούρες

Πόνους στο στομάχι

Απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο αίματος (ιδιαίτερα για διαβητικούς)

Αποφύγετε:

Πικάντικες ή πολύ αλατισμένες τροφές

Πολύ λιπαρά κρέατα (αρνί, κοκορέτσι)

Αναψυκτικά με ζάχαρη ή αλκοολούχα ποτά σε μεγάλη ποσότητα

Υπερβολική ποσότητα από αυγά ή μαγειρίτσα

Τι να προτιμήσετε: Ελαφρύ Πασχαλινό γεύμα

1. Ελαφριά μαγειρίτσα ή εναλλακτική σούπα
Αν θέλετε να τηρήσετε το έθιμο της μαγειρίτσας, φτιάξτε τη με κοτόπουλο αντί για συκωτάκια. Προσθέστε μπόλικο άνηθο, καρότο και λίγο ρύζι, και κάντε αυγολέμονο στο τέλος με μέτρο.

2. Σούπα λαχανικών ή κοτόσουπα
Ιδανική για το στομάχι και γεμάτη βιταμίνες. Αντικαθιστά επάξια τη μαγειρίτσα και χωνεύεται πολύ πιο εύκολα, χωρίς να προκαλεί δυσπεψία.

3. Ψητό φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα
Αν προτιμάτε πιο “στεγνό” γεύμα, επιλέξτε κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτα και συνοδέψτε το με πράσινη σαλάτα. Χαμηλό σε λιπαρά και ιδανικό για διαβητική διατροφή.

4. Βραστά αυγά – με μέτρο
Μην φάτε πάνω από 1-2 αυγά το βράδυ της Ανάστασης. Προτιμήστε να τα καταναλώσετε με σαλάτα και όχι μαζί με μαγειρίτσα ή βαριά φαγητά.

5. Φυσικά ροφήματα-ρόφημα για πέψη

Αποφύγετε τα αναψυκτικά. Πιείτε ένα έγχυμα χαμομηλιού ή μέντας για καλύτερη χώνεψη. Είναι ήπια, βοηθούν το στομάχι και ηρεμούν το σώμα.

Γλυκό χωρίς ενοχές
Αν θέλετε κάτι γλυκό μετά το φαγητό, προτιμήστε:

Γιαούρτι με μέλι και κανέλα

Φρουτοσαλάτα με λίγο κακάο ή ξηρούς καρπούς

Σπιτικό ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη (με στέβια ή μέλι)

Extra Tips για ευαίσθητο στομάχι και διαβήτη
Μασάτε καλά το φαγητό σας και τρώτε αργά

Πιείτε λίγο νερό πριν το φαγητό, όχι κατά τη διάρκεια

Μη φάτε ξαπλωμένοι ή αμέσως πριν τον ύπνο

Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, να μετρήσετε το σάκχαρό σας πριν και μετά το φαγητό

 Την επόμενη μέρα του Πάσχα
Ξεκινήστε με:

Βραστό αυγό

Φέτα ψωμί ολικής άλεσης

Τσάι με λεμόνι

Και αποφύγετε πολλά λιπαρά ή γλυκά. Το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

Μπορείτε να απολαύσετε την Ανάσταση και τα παραδοσιακά εδέσματα χωρίς τύψεις και χωρίς πόνο στο στομάχι. Το μυστικό είναι το μέτρο, οι ελαφριές επιλογές και η προσοχή στην ποιότητα των υλικών. Η χαρά της γιορτής δεν βρίσκεται στην υπερβολή, αλλά στο μοίρασμα – και στην αγάπη που βάζουμε σε ό,τι σερβίρουμε!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή