Η πιο κοινή αιτία είναι οι φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αν και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα και να προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους.
Λιπαρά ψάρια
Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα συνδέεται με μείωση των επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση της ευαισθησίας των αρθρώσεων και στη βελτίωση της κινητικότητας, ιδιαίτερα σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ελαιόλαδο
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει την ουσία ελευρωπαΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει την αρθρική φλεγμονή σε ηλικιωμένους ασθενείς. Το ελαιόλαδο λειτουργεί σαν φυσικό αντιφλεγμονώδες, παρόμοιο με την ιβουπροφαίνη, και μπορεί να προστατεύσει τον χόνδρο των αρθρώσεων.
Φρούτα του δάσους
Τα μύρτιλα, τα κεράσια και οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνες, ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, τα κεράσια Montmorency μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος και των δεικτών φλεγμονής σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Τα φρούτα του δάσους έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία παίζει ρόλο στην προστασία των αρθρώσεων από φθορά.
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
Το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο είναι γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν τη φλεγμονή. Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση που έχει φανεί ότι επιβραδύνει τη φθορά του χόνδρου. Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει ότι οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις φλεγμονώδεις καταστάσεις και να προστατεύσουν από τη χρόνια φλεγμονή.
Καρύδια και αμύγδαλα
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών καθημερινά, ώστε να ενισχύεται η συνολική αντιφλεγμονώδης απόκριση του οργανισμού.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Η ενεργή του ουσία, η κουρκουμίνη, έχει μελετηθεί για την ικανότητά της να μπλοκάρει τα ένζυμα που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη αντίδραση. Σύμφωνα με κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ, η λήψη κουρκουμίνης για οκτώ εβδομάδες μείωσε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο σε σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ειδικά την EGCG, που εμφανίζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε ότι άτομα που καταναλώνουν τακτικά πράσινο τσάι έχουν χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα. Το πράσινο τσάι βοηθά επίσης στην αναστολή των ενζύμων που καταστρέφουν τον χόνδρο και στη βελτίωση της ευλυγισίας των αρθρώσεων.
Ολικής άλεσης δημητριακά
Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της φλεγμονής. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε ίνες σχετίζεται με λιγότερους πόνους αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
Η σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πρόληψης και ανακούφισης από φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις. Η ένταξη συγκεκριμένων τροφών με επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη στη διατροφή ενισχύει τη φυσική αντιφλεγμονώδη άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τους ιστούς των αρθρώσεων. Είναι σημαντικό να επιλέγονται τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες και φυτοχημικά, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και κορεσμένων λιπαρών.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Μπορείτε να επιλέξετε τις ρυθμίσεις σας.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.