Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ

Η πρώτη φορά που παρατήρησα μικρή διαρροή ούρων ήταν μετά από έναν έντονο βήχα. Δεν του έδωσα σημασία. Αργότερα, όμως, έγινε πιο συχνό – όταν γελούσα, όταν γυμναζόμουν, ακόμα και όταν σήκωνα κάτι βαρύ. Δεν είχα ιδέα πως αυτό που συνέβαινε είχε όνομα: ακράτεια ούρων. Δεν τολμούσα να το συζητήσω. Ένιωθα ντροπή, σαν να είχα χάσει τον έλεγχο του σώματός μου. Ώσπου έψαξα, έμαθα, και τώρα θέλω να σου μεταφέρω όσα δεν μου είπε κανείς.

Τι είναι η ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι:

  • Ακράτεια προσπάθειας (όταν γελάς, φτερνίζεσαι, σηκώνεις βάρος)

  • Επιτακτική ακράτεια (αιφνίδια ανάγκη για ούρηση)

  • Μικτή ακράτεια (συνδυασμός και των δύο)

  • Ακράτεια υπερπλήρωσης (λόγω αδυναμίας πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης)

ΦΥΣΙΚΗ ΛΑΜΨΗ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ . Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

Γιατί συμβαίνει

Τα αίτια είναι πολλά και συχνά συνδυασμένα:

  • Αδυνάτισμα των μυών του πυελικού εδάφους, ιδιαίτερα μετά από εγκυμοσύνες, τοκετούς ή με την ηλικία.

  • Μεταβολές στα οιστρογόνα, που επηρεάζουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

  • Παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία ή νευρολογικές διαταραχές, που επηρεάζουν τα νεύρα και τους μύες.

  • Χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή, όπως υστερεκτομή.

Σύμφωνα με το National Institute on Aging, περίπου το 50% των γυναικών άνω των 65 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό ακράτειας.

Δεν είναι ντροπή – είναι φυσιολογικό

Η σιωπή γύρω από την ακράτεια κάνει τις γυναίκες να υποφέρουν σιωπηλά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ κοινή κατάσταση. Η International Urogynecological Association αναφέρει ότι μόνο 1 στις 4 γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια αναζητά βοήθεια.

ΦΑΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΛΑΚΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Μέχρι πρόσφατα κι εγώ δεν τολμούσα να μιλήσω. Όταν το έκανα, ανακάλυψα ότι πολλές γυναίκες γύρω μου είχαν το ίδιο πρόβλημα. Κάποιες δεν είχαν πει λέξη ούτε στον γιατρό τους.

Τι μπορείς να κάνεις

 Υπάρχουν φυσικοί τρόποι που βοηθούν πολύ:

1. Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις αυτές ενδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the American Geriatrics Society, η καθημερινή εξάσκηση επί 3 μήνες μείωσε σημαντικά την ακράτεια σε 70% των γυναικών. 

2. Έλεγχος κατανάλωσης υγρών

Μειώνοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ, μπορείς να μειώσεις την επιτακτική ακράτεια. Η καφεΐνη είναι διουρητική και ερεθίζει την κύστη.

3. Απώλεια βάρους

Το περιττό βάρος πιέζει την ουροδόχο κύστη. Έρευνα στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι η απώλεια μόλις 5% του σωματικού βάρους μείωσε την ακράτεια κατά 47% στις συμμετέχουσες.

4. Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης

Με την καθοδήγηση ειδικού, μπορείς να προγραμματίσεις την ούρηση σε τακτικά διαστήματα και να μάθεις να “κρατιέσαι” λίγο περισσότερο κάθε φορά.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια

Αν η ακράτεια σε περιορίζει στην καθημερινότητά σου ή σου δημιουργεί συναισθηματική πίεση, απευθύνσου σε έναν γιατρό. Υπάρχουν πλέον εξελιγμένες θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους, laser, ακόμα και μικρο-επεμβάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το σημαντικότερο μάθημα

Η ακράτεια δεν είναι αδυναμία. Είναι σήμα του σώματος ότι χρειάζεται υποστήριξη. Και υπάρχει τρόπος. Όχι μαγικός, αλλά φυσικός, καθημερινός, εφαρμόσιμος. Όπως κάθε τι που έχει αξία, χρειάζεται υπομονή, μικρές νίκες και πίστη ότι το σώμα μας μπορεί να επανέλθει – όταν το ακούσουμε.

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

foto: www.freepik.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Κύλιση στην κορυφή
×