Το είδος γυμναστικής που θα σε κάνει να ζήσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα
Η τακτική, σωματική άσκηση, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παράγοντες που χαρίζουν οφέλη στην σωματική και ψυχική μας υγεία, αυξάνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής. Ανάμεσα στα τόσα διαφορετικά είδη γυμναστικής, ποιο είναι εκείνο που μας προστατεύει περισσότερο;
Πηνελόπη Μποσταντζόγλου
Τη δική τους επιστημονική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δίνουν ερευνητές μέσα από μία νέα μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι η τακτική γυμναστική με βάρη, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, η διασφάλιση ότι η εβδομαδιαία ρουτίνα άσκησής περιλαμβάνει τόσο βάρη, όσο και αερόβιες δραστηριότητες, φαίνεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση.
Οι ενήλικες καλούνται να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας. Επιπλέον, ενθαρρύνονται να κάνουν «δραστηριότητες ενδυνάμωσης» για τα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη, την κοιλιά, το στήθος, τους ώμους και τα χέρια, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ενώ η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο και το περπάτημα, συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές εάν η άσκηση με βάρη, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.
Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον πιθανό αντίκτυπο της άσκησης με βάρη και αερόβιες δραστηριότητες, στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 100.000 ενήλικες που συμμετείχαν σε μια μελέτη στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες, που είχαν μέσο όρο ηλικίας 71 ετών, έδωσαν πληροφορίες για τη γυμναστική με βάρη που έκαναν και οποιαδήποτε άλλη άσκηση συμμετείχαν.
Περίπου το 23% ανέφερε ότι έκανε γυμναστική με βάρη, ενώ το 16% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε βάρη στις προπονήσεις, τουλάχιστον 1 έως 6 φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) είναι «επαρκώς δραστήριοι», με το 24% να πληροί τις οδηγίες αερόβιας δραστηριότητας και το 8% να τις υπερβαίνει. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9,6 ετών, υπήρξαν 28.477 θάνατοι.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έκαναν γυμναστική με βάρη, αντιμετώπιζαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε παθολογικής φύσεως αίτιο. Όσοι πληρούσαν τα επίπεδα αερόβιας δραστηριότητας, είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι πληρούσαν τις οδηγίες αερόβιας δραστηριότητας και έκαναν και γυμναστική με βάρη, τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι είχαν 41% έως 47% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στα βάρη, αλλά υπήρχαν και άλλοι τύποι ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως push-ups (press-ups), squats, pilates, tuck jumps και burpees.
Η γυμναστική με βάρη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους, καθώς η συνολική άλιπη μάζα συνδέεται σύμφωνα με τους ερευνητές, με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Και όταν η άσκηση πραγματοποιείται στο γυμναστήριο, μπορεί επίσης να γίνει μια κοινωνική δραστηριότητα. Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή.
«Το εύρημά μας ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας φαινόταν να είναι χαμηλότερος για όσους συμμετείχαν και στους δύο τύπους άσκησης, παρέχει ισχυρή υποστήριξη για τις τρέχουσες συστάσεις για συμμετοχή σε αερόβιες δραστηριότητες και δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης», τονίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Οι ηλικιωμένοι πιθανότατα θα επωφεληθούν από την προσθήκη ασκήσεων άρσης βαρών στη ρουτίνα της σωματικής τους δραστηριότητας», κατέληξαν.
Ετικέτες: ΆΣΚΗΣΗ μυστικά ομορφιάς Συνταγές ομορφιάς σώμα υγεία