Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση. Πως θα την νικήσετε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση. Πως θα την νικήσετε.

Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τον μύθο ότι ο ακραίος πόνος περιόδου είναι φυσιολογικός.

Η Δρ Κάρεν Κονγκ, ειδική σε θέματα γονιμότητας στην IVF Αυστραλία, λέει ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να διαγνωστούν – συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι ο ακραίος πόνος περιόδου είναι φυσιολογικός.
«Η κύρια παρανόηση είναι ότι είναι απλώς μια φυσιολογική περίοδος», λέει ο Δρ Κονγκ.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να παλέψουν για χρόνια με συμπτώματα, τα οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν βαριές περιόδους και υπογονιμότητα.
«Μία στις 10 γυναίκες έχει αυτή την πάθηση και μπορεί να χρειαστούν 10 χρόνια για να διαγνωστεί», λέει h Δρ Κονγκ.
«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που υποφέρουν με τις συνέπειες της μη διάγνωσης ή θεραπείας».

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ενδομήτριος ιστός, ο οποίος κανονικά ευθυγραμμίζει τη μήτρα, αναπτύσσεται σε άλλο μέρος όπου δεν υποτίθεται ότι βρίσκεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό θα συμβεί γύρω από τα αναπαραγωγικά όργανα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η κύστη ή ακόμα και οι πνεύμονες. Ενώ η ενδομητρίωση συνήθως σταματά μετά την εμμηνόπαυση, ένας μικρός αριθμός γυναικών θα συνεχίσει να εμφανίζει συμπτώματα.

«Εξακολουθώ να βλέπω γυναίκες με πυελικό πόνο μετά την εμμηνόπαυση», λέει η Δρ Κονγκ.

Ενδομητρίωση και πόνος
Δεν αισθάνονται όλοι με ενδομητρίωση πόνο, αλλά για πολλές γυναίκες, αυτό μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για μερικές ημέρες, ενώ άλλες μπορεί να δυσκολεύεται για ολόκληρο τον μήνα.

«Υπάρχουν γυναίκες που έχουν πόνο κατά την επαφή ή πόνο με το άνοιγμα των εντέρων τους ή την ούρηση», προσθέτει η Δρ Κονγκ.
Η κούραση από την εμφάνιση συμπτωμάτων σε κάθε κύκλο μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
«Είναι αυτή η προσμονή που κάθε μήνας θα είναι ο ίδιος», εξηγεί.

Αγώνες γονιμότητας
Περίπου το 30 με 50 τοις εκατό των γυναικών με ενδομητρίωση δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα ανακαλύψουν ότι έχουν ενδομητρίωση μόνο όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια.
«Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πόνο και απλώς προβλήματα γονιμότητας», εξηγεί η Δρ Κονγκ.
«Θα πουν, «Δεν υπάρχει πόνος, δεν έχω ενδομητρίωση». Και λέω, “Κοιτάξτε, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα γιατί η ίδια η γονιμότητα είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης”».

Βαριές περίοδοι
«Η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης», λέει ο Δρ Κονγκ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να συνυπάρχει με μια άλλη πάθηση που ονομάζεται αδενομύωση. Αυτό συμβαίνει όταν ο ενδομήτριος ιστός μεγαλώνει στους μύες της μήτρας και μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτερες από τις κανονικές περιόδους. Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση για πολλές γυναίκες και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα όπως κόπωση και σιδηροπενική αναιμία.

Γιατί είναι δύσκολο να διαγνωστεί;
Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και δεν είναι ασυνήθιστο να διαγνωστεί λανθασμένα ως μια άλλη πάθηση όπως το IBS. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως του Bindi, μπορεί να απορριφθεί από τους γιατρούς ως φυσιολογικός πόνος περιόδου.
«Θα πουν, «Πάρτε λίγο ανακούφιση από τον πόνο, πάρτε το χάπι», εξηγεί η Δρ Κονγκ.

 Μπορεί επίσης να προκύψει από ευρύτερα ζητήματα εντός της ιατρικής κοινότητας που περιλαμβάνουν έλλειψη έρευνας για την ενδομητρίωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.
«Δεν είναι κάθε γιατρός καλά εκπαιδευμένος στο να λαμβάνει γνώσεις γι αυτή την πάθηση», εξηγεί η Δρ Κονγκ.

Λήψη διάγνωσης
Η Δρ Κονγκ λέει ότι ένα καλό πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν γυναικολόγο που να έχει εξειδίκευση στην ενδομητρίωση ή σχετικά συμπτώματα όπως η υπογονιμότητα ή ο πυελικός πόνος.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ενδομητρίωση δεν εμφανίζεται πάντα στον υπέρηχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε λαπαροσκόπηση – μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με κλειδαρότρυπα που μπορεί να ανιχνεύσει την ενδομητρίωση και να την εγχειρήσει.

«Η λαπαροσκόπηση είναι το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης», λέει η Δρ Κονγκ.
Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία, μέσω δύο έως τεσσάρων μικροσκοπικών τομών στην κοιλιά. Μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση, ενώ άλλες γυναίκες μπορεί να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση και να επιλέξουν άλλες θεραπείες.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr