Η ισχυαλγία πονάει και ταλαιπωρεί. Πως θα διαχειριστείτε το πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Η ισχυαλγία πονάει και ταλαιπωρεί. Πως θα διαχειριστείτε το πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής.

Οποιαδήποτε ενόχληση προκαλεί δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας επηρεάζοντας την καθημερινότητα μας. Πόσο μάλλον η ισχυαλγία που προκαλεί επώδυνες κρίσεις και όχι μόνο.

Τι λύσεις υπάρχουν;
Η ισχιαλγία είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο στην πλάτη και δυσφορία. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστείτε μόνοι σας την ισχιαλγία. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν το ισχιακό νεύρο σας ερεθιστεί ή πάθει φλεγμονή η οποία συνήθως οδηγεί σε πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη μέση και στα πόδια σας. Εάν έχετε ισχιαλγία, ξέρετε πόσο επώδυνο μπορεί να γίνει. Η μακροχρόνια ισχιαλγία είναι μια διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πόνο. Αν και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την οξεία (βραχυπρόθεσμη) ισχιαλγία, παρόλα αυτά, υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Αιτίες ισχιαλγίας
Η κοινή αιτία της ισχιαλγίας είναι η συμπίεση των νευρικών ριζών στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ολίσθηση ή κήλη δίσκου, σπονδυλική στένωση (στένωση χώρου για νεύρα) ή τραυματισμό ή κάταγμα της πυέλου. Αν και οι πιο κοινές αιτίες αυτής της πάθησης μπορεί να συνδέονται σε μερικές περιπτώσεις και με πιο σοβαρά ζητήματα όπως μια μόλυνση ή όγκος . Η εξωσπονδυλική συμπίεση στο ισχιακό νεύρο, όπως στο σύνδρομο απειροειδούς (μια διαταραχή πόνου που περιλαμβάνει τους στενούς μύες στους γλουτούς), μπορεί επίσης να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.

Γιατί η ισχιαλγία είναι τόσο επώδυνη;
Η ισχιαλγία προκαλείται από συμπίεση των νευρικών ριζών ή του ισχιακού νεύρου. Δεδομένου ότι περιλαμβάνει άμεση νευρική συμπίεση, μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Επιπλέον, μπορεί να σχετίζεται με σοβαρό κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Το ισχιακό νεύρο προέρχεται από το νωτιαίο μυελό, ταξιδεύει μέσα από τους γοφούς και τους γλουτούς σας και στη συνέχεια διακλαδίζεται κάτω από κάθε πόδι. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την ικανότητα κάποιου να περπατήσει λόγω έντονου πόνου ή λόγω αδυναμίας στα πόδια.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο της ισχιαλγίας;
Η υποκείμενη αιτία πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από τη θεραπεία της ισχιαλγίας. Η εύρεση της ρίζας του προβλήματος είναι το πιο κρίσιμο στάδιο. Για να γίνει η τελική διάγνωση, μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και μαγνητική τομογραφία καθώς και ηλεκτροφυσιολογικές εξετάσεις. Μόλις διαγνωστεί η ισχιαλγία, ακολούθως το επίκεντρο της θεραπείας  γίνεται η υποκείμενη αιτία . 

6 τρόποι για να ανακουφίσετε τον πόνο της ισχιαλγίας :

1. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι παραδείγματα μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και έχουν αναλγητικά αποτελέσματα. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν μια συνταγογραφούμενη δύναμη είναι κατάλληλη για εσάς, εάν η δόση OTC δεν ανακουφίζει από τον πόνο της ισχιαλγίας σας.

2. Ζεστές και κρύες κομπρέσες
Η άμεση και ουσιαστική ανακούφιση του πόνου της ισχιαλγίας μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή θεραπείας με κρύο ή/και θερμότητα . Μέσω της χρήσης θεραπείας με κρύο ή/και θερμότητα, ο πόνος της ισχιαλγίας μπορεί να ανακουφιστεί αποτελεσματικά και άμεσα. Η κρύα θεραπεία είναι γενικά χρήσιμη στην αρχή της ισχιαλγίας και στη συνέχεια χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τη θερμοθεραπεία. Οι αντιφλεγμονώδεις αλοιφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των μυϊκών σπασμών και να χρησιμεύσουν ως παυσίπονα .

3. Φυσικοθεραπεία
Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του πόνου είναι η φυσικοθεραπεία. Για τη θεραπεία του πόνου, η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τρόπους όπως διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS), θεραπεία με υπερήχους ή παρεμβαλλόμενη θεραπεία (IFT). Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές ασκήσεις διατάσεων. Μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να αναρρώσει και να αποτρέψει επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Είναι σοφό να σταματήσετε να ξεκινήσετε αμέσως τις προπονήσεις εάν η αιτία της ισχιαλγίας σας είναι άγνωστη.

4. Φροντίδα στάσης σώματος και εργονομία
Είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια καλή στάση και να φροντίζετε την εργονομία, επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις ισχιαλγίας προκαλούνται από κακή στάση και ακατάλληλη καθιστή θέση στο χώρο εργασίας. Έτσι, καθίστε ευθεία με τους ώμους γυρισμένους πίσω και τις ωμοπλάτες προς τα κάτω.

5. Ενέσεις κορτικοστεροειδών
Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας παρέχουν κορτικοστεροειδή (αντιφλεγμονώδη φάρμακα) απευθείας στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης των ασθενών τους για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Οι ενέσεις πιστεύεται ότι λειτουργούν μειώνοντας τη φλεγμονή γύρω από το νωτιαίο νεύρο.

6. Χειρουργική
Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν παρουσιάσει σοβαρές νευρολογικές βλάβες ή έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες για εκφυλιστικές καταστάσεις. Μπορεί επίσης να χρειαστεί για ορισμένες μη εκφυλιστικές παθολογίες όπως λοιμώξεις και όγκους.

Διαφορά μεταξύ της ισχιαλγίας και του συνδρόμου της ιπποειδούς ουράς
Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να βρεθούν τόσο στην ισχιαλγία όσο και στο σύνδρομο της ιπποειδούς ουράς (CES). Η ισχιαλγία είναι μια κοινή πάθηση που συχνά υποχωρεί μόνη της χωρίς να απαιτείται ουσιαστική ιατρική φροντίδα. Το σύνδρομο Cauda Equina, από την άλλη πλευρά, είναι μια σημαντική ιατρική έκτακτη ανάγκη που απαιτεί άμεση θεραπεία. Αδυναμία, μούδιασμα στα πόδια, απώλεια ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και παραισθησία/μούδιασμα/μυρμήγκιασμα στην περιοχή του περινέου/ιδιωτικού τμήματος είναι όλα πιθανά συμπτώματα του συνδρόμου της ιπποειδούς ουράς.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr