Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων VS χαμηλών λιπαρών – Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων VS χαμηλών λιπαρών – Ποιες είναι καλύτερες για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία

Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει νέα μελέτη.

Οι δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία όσων
διανύουν τη μέση ηλικία, αναφέρει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο
Journal of Internal Medicine.

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει τα οφέλη που έχουν όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σευδατάνθρακες και δίαιτες με λίγα λιπαρά όσον αφορά την απώλεια βάρους και την υγείατης καρδιάς. Η νέα μελέτη εξετάζει τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι δίαιτες σε ενήλικεςμέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.Η μελέτη εξέτασε 371.159 άτομα, ηλικίας 50 έως 71 ετών και διήρκησε περισσότερα απόείκοσι χρόνια (κατά τη διάρκεια των οποίων 165.698 συμμετέχοντες πέθαναν).Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι υγιεινές δίαιτες χαμηλών λιπαρών – που χαρακτηρίζονται απόχαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών καικαλής ποιότητας υδατανθράκων- συνδέθηκαν με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.Αντίθετα, μια γενική δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και μια ανθυγιεινή δίαιτα χαμηλή σευδατάνθρακες συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής καικαρδιαγγειακής θνησιμότητας, όπως επίσης και θνησιμότητας από καρκίνο. Ωστόσο, μιαυγιεινή διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες, συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστάθνησιμότητας.“Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφήςμε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά για την πρόληψη της θνησιμότητας”, έγραψαν οισυγγραφείς της μελέτης.Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να μην αποκλείονται όλα τα λίπη και οιυδατάνθρακες από τη διατροφή μας, αλλά μόνο το λίπος και οι υδατάνθρακες που είναιανθυγιεινά.Για παράδειγμα, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως ψωμί ολικήςαλέσεως, η κινόα, το καστανό ρύζι ή οι γλυκοπατάτες, μπορεί να είναι ευεργετική για τηνυγεία μας και βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής.Ποια λιπαρά να προτιμάμε;Τα καλά λιπαρά είναι τα ακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία περιέχουν τα πολύτιμαλιπαρά οξέα (ω3, πινολενικό οξύ, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) που συμβάλλουν στηνπροστασία του οργανισμού από την οξείδωση και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.Επιπλέον, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία τωνματιών και του εγκεφάλου.Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγουμε τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, που συνήθωςπεριέχουν οι επεξεργασμένες τροφές (συσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα καιγλυκίσματα, ή υλικά για την παρασκευή τους, κατεψυγμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα καιγεύματα ή παναρισμένα κρεατικά, τετηγμένα τυριά σε φέτες ή κρέμα, πατατάκια,γαριδάκια και παρόμοια σνακ). Η κατανάλωση και των δύο αυτών κατηγοριών λιπαρώνσχετίζονται με καρδιοπάθεια, αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης και μειωμέναεπίπεδα της καλής, ενώ συμβάλουν σε φλεγμονές, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Μάσκα λεύκανσης με βερίκοκο για ανάπλαση χωρίς φθορές στα 40!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr