Πόσο συχνά να αλλάζεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου;

Πόσο συχνά να αλλάζεις το πρόγραμμα γυμναστικής σου;

Πώς ήρθε το τρίαθλο στη ζωή μου

Το Instagram και το TikTok μου είναι γεμάτα αποθηκευμένα βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής από fitness influencers, πολλές πλειομετρικές, κάποιες με μια μικρή παραλλαγή άλλων ασκήσεων, άπειρες ασκήσεις κοιλιακών για τον άνω, κάτω, πλάγιο κοιλιακό κι εγώ κάθε φορά λέω στον εαυτό μου ότι στην επόμενη προπόνηση θα κάνω μόνο τις νέες ασκήσεις που έχω αποθηκεύσει.

Και πολλές φορές, στην προσπάθεια μου να δοκιμάσω όλες τις ασκήσεις, κάθε μου επίσκεψη στο γυμναστήριο είναι μια πόρτα προς το άγνωστο γεμάτη δοκιμές. Και για πολλά χρόνια πίστευα πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, αφού μεγαλύτερη ποικιλία στις ασκήσεις θα σήμαινε καλύτερο αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως δεν ήταν αυτή και το μόνο πράγμα που επωφελούταν από την αλλαγή αυτή ήταν τα stories μου στο Instagram.

Όσο περισσότερο κάνουμε κάτι στη ζωή αυτό γίνεται όλο και πιο εύκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γυμναστική.

Είτε κάνεις κάποια προπόνηση με αντιστάσεις ή βάρη, είτε κάποια αερόβια μορφή άσκησης, το σώμα σου στρεσάρεται, έτσι ώστε να αποδώσει και καλύτερα. Στην κατάσταση της αποκατάστασης από την προπόνηση σου, το σώμα σου μαθαίνει να διαχειρίζεται αυτό το στρες. Όσο περισσότερο κάνεις την ίδια μορφή άσκησης, τόσο πιο εύκολο γίνεται για το σώμα σου να αναρρώσει από αυτή και όσο μαθαίνει να διαχειρίζεται αυτό το στρες, τόσο λιγότερες θερμίδες καίει γιατί δεν καταβάλλει την ίδια προσπάθεια. Έτσι επιβραδύνεται η προσπάθεια σου να χάσεις λίπος ή να χτίσεις νέους μύες.

Αν θέλεις να δίνεις στο οργανισμό σου συνεχώς μια δοκιμασία, πρέπει να δοκιμάσεις την προοδευτική επιβάρυνση. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται όχι μόνο αύξηση των βαρών, αλλά και του όγκου της προπόνησης, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές άσκησης, ακόμη και μια ποικιλία νέων ασκήσεων. Αλλά η εξέλιξη απαιτεί αρκετό χρόνο.

Έτσι αλλάζοντας συνεχώς τις ασκήσεις στην προπόνησή σου, δεν επιτρέπεις στον σώμα σου να εξελιχθεί πλήρως σε μια τεχνική. Αντί, λοιπόν, να αλλάζεις συνεχώς πρόγραμμα, δοκιμάζοντας τις φαντασμαγορικές ασκήσεις που βλέπεις στο Instagram, δώσε βάση και χρόνο στο να προοδεύσεις σταδιακά στις ασκήσεις που ήδη κάνεις.

Κάθε πότε να αλλάζεις πρόγραμμα άσκησης;
Ο γενικός κανόνας λέει να αλλάζεις το πρόγραμμα σου ανά τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αυτό ωστόσο εξαρτάται και από εσένα και την πρόοδο σου.

Είναι σημαντικό να κρατάς σημειώσεις σχετικές με την πρόοδο σου, είτε σε ένα τετράδιο, είτε στις σημειώσεις του κινητού σου (εγώ τις στέλνω στον εαυτό μου στο Messenger).

Όταν σταματάς να βλέπεις πρόοδο, ή αποτέλεσμα στο σώμα σου, ή αν απλά έχεις βαρεθεί το πρόγραμμά σου, ίσως ήρθε η ώρα να περιπλέξεις λίγο τα πράγματα. Η αλλαγή στο πρόγραμμα σου μπορεί να έρθει είτε μέσα από νέες ασκήσεις, είτε παραλλαγές των ασκήσεων που ήδη κάνεις, είτε ακόμα και μειώνοντας το διάλειμμα ανάμεσα στις ασκήσεις. Για παράδειγμα μπορείς αντί να κάνεις προβολές με αλτήρες, να δοκιμάσεις με ελεύθερη μπάρα.

Με το να μειώνεις τον χρόνο του διαλείμματος, σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, καταφέρνεις να κρατάς τους καρδιακούς σου παλμούς υψηλά, ενώ παράλληλα απαιτείς από τους μυς σου να αποδώσουν, ενώ δεν έχουν αναρρώσει πλήρως.

Μια καλή επιλογή για να δημιουργήσεις νέες συνθήκες γύρω από την προπόνηση σου είναι να δοκιμάσεις τα super sets, να κάνεις δηλαδή δύο ασκήσεις οι οποίες στοχεύουν σε κοινή μυϊκή ομάδα είτε σε αντίθετη, χωρίς να κάνεις διάλειμμα από την μια άσκηση στην άλλη. Αυτό θα σε βοηθήσει να επηρεάσεις τη φυσική σου κατάσταση και θα βοηθήσει στην τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης.

More Love

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr