Η προπόνηση κάρδιο Κάνει το αίμα να Αντλεί και να Ρέει Οξυγόνο: γίνεται φάρμακο

Η προπόνηση κάρδιο Κάνει το αίμα να Αντλεί και να Ρέει Οξυγόνο: γίνεται φάρμακο

Τα (πολλά) οφέλη μιας προπόνησης καρδιο.
Από λιγότερο πόνο έως μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, η καρδιο φυσική κατάσταση κάνει πολλά για εσάς

Τι είναι το cardio;
Το “Cardio” προέρχεται από την ελληνική λέξη “kardía”, που σημαίνει καρδιά. Με απλά λόγια, η άσκηση συνήθως μετράει ως καρδιο εάν περιλαμβάνει σκόπιμες συντονισμένες σωματικές ενέργειες που ανεβάζουν τον καρδιακό σας ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια καλή καρδιαγγειακή προπόνηση θα σας κάνει να αναπνέετε σταθερά πιο γρήγορα από ό,τι όταν ξεκουράζεστε. Το αποτέλεσμα: Περισσότερο οξυγόνο στο αίμα σας για να αντλήσει η καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας.

Θα ακούσετε επίσης το cardio που αναφέρεται ως “αερόβια άσκηση”. Ο όρος δίνει έμφαση στην ενισχυμένη κίνηση και χρήση του οξυγόνου για την παραγωγή ενέργειας όταν συμμετέχετε σε μια καρδιαγγειακή προπόνηση.

Αν και δεν είναι μια εξαντλητική λίστα, όλες οι παρακάτω δραστηριότητες εμπίπτουν στην κατηγορία της καρδιαγγειακής άσκησης:

Ποδηλασία.
Τρέξιμο ή τζόκινγκ.
Κωπηλασία.
Κολύμπι.
Περπάτημα και πεζοπορία.
Σκι αντοχής.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα όπως ελλειπτικά, steppers, διαδρόμους και κωπηλατικές μηχανές (εργόμετρα) για να κάνετε το καρδιο που λαχταρά το σώμα σας.

Λάβετε υπόψη ότι – ακόμα κι αν χάσετε την προπόνηση καρδιαγγειακής άσκησης για την ημέρα – ορισμένες καθημερινές εργασίες όπως ο καθαρισμός, η κηπουρική και το κούρεμα του γκαζόν μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως ωφέλιμη σωματική δραστηριότητα.

Πώς η καρδιο ωφελεί την καρδιά σας
Υπάρχει ένας λόγος που το ονομάζουμε «καρδιο»: Η αερόβια άσκηση κάνει καλό στην καρδιά σας!

Όταν αποτελεί μέρος ενός γενικού τρόπου ζωής για την υγεία της καρδιάς, όχι μόνο η τακτική καρδιο άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού σε ηρεμία, αλλά αυτές οι βασικές αλλαγές μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι η καρδιά σας δεν χρειάζεται να εργάζεται άσκοπα σκληρά όλη την ώρα , λέει ο Δρ Van Iterson. Η διατήρηση μιας καλής καρδιαγγειακής ρουτίνας βοηθά επίσης στη βελτίωση των επιπέδων καλής χοληστερόλης ενώ μειώνει τα λίπη στο αίμα.

Πώς επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας.

Πώς η καρδιαγγειακή άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλο
Η καρδιο άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε . Μια μελέτη ανέφερε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας , ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκεστε.

Άλλα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού.
Βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας σκέψης.
Καταπολέμηση της μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας με την ηλικία.
Προστασία του εγκεφάλου σας από την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ .

Πώς η καρδιο ωφελεί τις αρθρώσεις σας
Όλοι μας έχουμε νιώσει λίγο τρίζει κατά καιρούς. Αν και μπορεί να σας αρέσει να το χαλαρώνετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων σας είναι να κινηθείτε. Η καρδιαγγειακή άσκηση βοηθά:

Καταπολεμήστε την οστεοπόρωση και μειώστε τις πιθανότητές σας για κάταγμα ισχίου.
Διαχειριστείτε την ενόχληση της αρθρίτιδας και διατηρήστε το εύρος κίνησης.
Πώς το cardio ωφελεί το δέρμα σας
Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να κινηθείτε, το να είστε δραστήριοι βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία οδηγεί σε πιο καθαρό και υγιές δέρμα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει:

Καλύτερη ροή αίματος στα κύτταρα σας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος στο πρόσωπό σας. Αυτό βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στη βελτίωση της επιδερμίδας σας.
Χαμηλότερα επίπεδα στρες, το οποίο βοηθά στην αποφυγή χρόνιων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα .
Πώς η καρδιο ωφελεί τους μύες σας
«Περιμένετε ένα λεπτό», μπορεί να σκέφτεστε, «η προπόνηση δύναμης και η καρδιο είναι δύο διαφορετικά πράγματα!»

Δεν κάνετε λάθος, αλλά το να διατηρείτε τους μυς σας υγιείς δεν σημαίνει μόνο να τους κάνετε πιο δυνατούς.

Όταν δουλεύετε την καρδιά και τους άλλους μύες του σώματός σας κατά τη διάρκεια της καρδιο άσκησης, αυτό αυξάνει την παροχή οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα σας, επιτρέποντας σε όλους τους μύες να εργάζονται σκληρότερα και πιο αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική καρδιο άσκηση επιτρέπει στους μύες σας να προσαρμοστούν σε αυξημένο φόρτο εργασίας, κάνοντας τις τακτικές δραστηριότητες να φαίνονται ευκολότερες.

Πώς η καρδιαγγειακή άσκηση ωφελεί την πέψη σας
Επιταχύνει την περισταλτική. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι η καρδιαγγειακή άσκηση επιτρέπει στους μύες σας να δουλεύουν σκληρότερα. Αυτό περιλαμβάνει τους μύες που οδηγούν την περισταλτική — την κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Απλώς μην κάνετε καμία άσκηση υψηλής έντασης αμέσως μετά το φαγητό, διαφορετικά κινδυνεύετε να αισθανθείτε πράγματα όπως κράμπες ή πιθανή ζαλάδα.
Βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Το πάγκρεας σας είναι το όργανο που βοηθά στη μετατροπή της τροφής που τρώτε σε ενέργεια ενώ βοηθά επίσης στην πέψη. Το να παραμένετε δραστήρια βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, μειώνει το στρες σε αυτό το ζωτικό όργανο και μειώνει την πιθανότητα να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 .

Βοηθά στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου σας. Εάν θέλετε άφθονα και διαφορετικά καλά βακτήρια στο έντερο σας, η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό .

Πώς η καρδιο ωφελεί τους πνεύμονές σας
«Οι πνεύμονές σας επηρεάζονται επίσης θετικά από τη σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ Van Iterson. «Το cardio βοηθά στη μείωση της συχνότητας που πρέπει να αναπνέετε καθώς βελτιώνεται η ικανότητα άσκησης και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κόπωσης και της δύσπνοιας σε χρόνια προβλήματα των πνευμόνων όπως το άσθμα ».

Άλλα οφέλη της καρδιαγγειακής άσκησης
Συζητήσαμε μερικούς από τους πιο συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μια καλή ρουτίνα καρδιαγγειακής άσκησης μπορεί να ωφελήσει συγκεκριμένα όργανα και συστήματα σώματος, αλλά ας κάνουμε σμίκρυνση λίγο. Η μεγάλη εικόνα είναι εξίσου ρόδινη.

Απώλεια βάρους
Όταν συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για την καρδιά, η ασφαλής απώλεια βάρους έρχεται με την τακτική καρδιο άσκηση. Όχι μόνο το να έχετε υγιές βάρος σας κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε ασθένειες όπως ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά το σώμα σας μπορεί να κυκλοφορήσει πιο εύκολα το αίμα . Λιγότερος χρόνος καθίσματος και περισσότερη σωματική δραστηριότητα σας βοηθούν επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος καίγοντας περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυξάνει την ενέργεια
Υπάρχει λόγος για τον οποίο νιώθετε καταπληκτικά μετά από μια προπόνηση. Η καρδιο άσκηση βοηθά την ενέργειά σας απελευθερώνοντας ενδορφίνες, δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα σας.

Βελτιώνει τον ύπνο
Όταν πρόκειται να χτυπήσεις τα σεντόνια, το να παλεύεις να αποκοιμηθείς είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις μετά από αυτή τη μεγάλη, κουραστική μέρα. Τα καλά νέα είναι ότι η καρδιαγγειακή άσκηση σας βοηθά να κοιμάστε πιο γρήγορα και προάγει τον ύπνο REM .

Υπάρχει όμως ένα πιάσιμο. «Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε την αυστηρή άσκηση πολύ κοντά στο κρεβάτι, διαφορετικά μπορεί να μείνετε πολύ ενεργητικοί για να μετρήσετε τα πρόβατα λόγω της υπερβολικής αδρεναλίνης που κυκλοφορεί», προειδοποιεί ο Δρ Van Iterson.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Λιγότερο άγχος + περισσότερος ύπνος + καλύτερη ροή αίματος και οξυγόνου στα κύτταρα σας = ένα πιο υγιές, πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν αρρωσταίνετε , υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η χαμηλής έντασης καρδιοαναπνευστική άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά σας και να σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα από ορισμένα είδη ασθενειών .Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη προειδοποίηση: φροντίστε να εντάσσετε πάντα την ανάπαυση στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Εάν κάνετε πολύ συχνά ασκήσεις υψηλής έντασης, μπορείτε πραγματικά να αποδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα .

Μειώνει τον κίνδυνο πτώσης
Είναι ένα απογοητευτικό γεγονός της ζωής: Ο κίνδυνος πτώσης – και σοβαρού τραυματισμού – αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε και η κινητικότητά μας μειώνεται.

Κανονικά, όταν σκεφτόμαστε την πρόληψη της πτώσης, στο μυαλό μας έρχονται ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, όχι καρδιο. Αλλά πραγματικά επωφεληθείτε και από τα τρία . Εξάλλου, η δύναμη και η ισορροπία είναι τόσο καλή όσο η αντοχή σας.

Βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία
Γνωρίζατε ότι η αερόβια (καρδιο) άσκηση βοηθά τη σεξουαλική λειτουργία; Είναι αλήθεια — μειώνει τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες και οδηγεί σε ενισχυμένη διέγερση για τις γυναίκες.

Μια μελέτη ανέφερε ότι η παραμονή ενεργή βελτιώνει τη στυτική λειτουργία και αποδείχθηκε προστατευτικός παράγοντας έναντι των στυτικών προβλημάτων, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική εικόνα σώματος και η ψυχολογική υγεία λόγω της άσκησης αύξησαν τη σεξουαλική ευεξία στις γυναίκες.

Ενισχύει τη διάθεση
Η διάθεσή μας ποικίλλει σε καθημερινή βάση, αλλά το να παραμένουμε δραστήριοι συμβάλλει στην ενίσχυση της διάθεσής σας , ειδικά μετά από μια αγχωτική μέρα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε άγχος ή θα έχετε μια μέρα άδειας, ξεκινήστε να κινείτε το σώμα σας.

«Όχι μόνο αυτό, αλλά καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας και απελευθερώνει ορμόνες που καταπολεμούν την ένταση όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη», λέει ο Δρ Van Iterson.

Πόσο καιρό πρέπει να γυμνάζεσαι;
Αλλά πόσο συχνά πρέπει να κάνετε καρδιο για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία; Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την επίτευξη τουλάχιστον 150 λεπτών άσκησης μέτριας έντασης άντλησης καρδιάς ή 75 λεπτών άσκησης έντονης έντασης κατανεμημένες τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν μόλις ξεκινάτε με την καρδιο άσκηση, επιλέξτε το επίπεδο μέτριας έντασης ως αρχικό βήμα για να επιτρέψετε στους μύες και τις αρθρώσεις σας να συνηθίσουν καλύτερα τις κινήσεις.

«Προσπαθήστε να κάνετε μια προπόνηση 30 λεπτών πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας», συμβουλεύει ο Δρ Van Iterson. «Ή αν είστε νέος στην άσκηση ή έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ασκηθήκατε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με τρεις προπονήσεις 10 λεπτών, πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα».

Η ουσία του θέματος
Η καρδιο – επίσης γνωστή ως αερόβια άσκηση – είναι ένα ζωτικό συστατικό οποιουδήποτε σχήματος άσκησης. Κάνει το αίμα σας να αντλεί και να ρέει οξυγόνο, κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη υγεία σε όλα τα επίπεδα. Και οι μελέτες δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση συνδέεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είτε σας αρέσει το κολύμπι είτε το περπάτημα είναι τέλεια, συνεχίστε έτσι! Αυτές οι συνεδρίες εφίδρωσης προσθέτουν μεγάλες νίκες για το σώμα σας.

health.clevelandclinic.org

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr