Πότε να επιλέγετε φρέσκα λαχανικά και τι να προσέχετε κατά την αγορά τους. Ένας οδηγός για σωστή επιλογή ανά προϊόν
Πότε να επιλέγετε φρέσκα λαχανικά και τι να προσέχετε κατά την αγορά τους. Ένας οδηγός για σωστή επιλογή ανά προϊόν.
Πολλές φορές αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να απαντάμε σε κάποια βασικά ερωτήματα.
Είναι οι εποχή τους;
Επομένως την καλύτερη ποιότητα πρέπει να ξέρετε ότι δεν μπορούν να την έχουν όλο το χρονικό διάστημα. Στην παγκοσμοιοποιημένη αγορά μπορείτε να βρείτε φρούτα και λαχανικά όλο τον χρόνο λόγω της ταχείας μεταφοράς και τις καλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Για την καλύτερη θρεπτική αξία και την διατροφική αξία επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στην μέγιστη φρεσκάδας τους
Τι μακροσκοπικά ελαττώματα επηρεάζουν τελικά σε ένα προϊόν την ποιότητα; Κηλίδες τσιμπήματα από έντομα δεν επηρεάζουν τόσο την ποιότητα όσο μαλακές σήψεις που γρήγορα εξαπλώνονται.
Παρακάτω θα δείτε οδηγίες για την περίοδο που θα είναι φρέσκα και τι να προσέξετε κατά την αγορά τους. Εάν αποθηκεύονται σωστά τα λαχανικά κρατούν για εβδομάδες ή και περισσότερο.
Πράσινα: Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη η καλύτερη εποχή για να τα αγοράσετε.
Σέλινο, μαϊντανός, άνηθος, το μαρούλι, κ.λπ. πρέπει πάντα να είναι πράσινα και καθαρά. Αν φαίνεται μαραμένο με χρώμα χλωμό πράσινο, μην τα πάρετε. Μερικές φορές τα εξωτερικά φύλλα είναι μαραμένα αλλά στο εσωτερικό είναι καλό. Στο ψυγείο σε πλαστικές σακούλες για μία εβδομάδα.
Λάχανο: Όλο το έτος, νοστιμότερα τον φθινόπωρο και τον χειμώνα
Επιλέξτε ένα πυκνό και βαρύ κεφάλι. Το λάχανο θα κρατήσει για μερικές εβδομάδες στο ψυγείο. Αποφεύγετε τα χτυπημένα λάχανα.
Ρίζες λαχανικών: γογγύλια, γλυκοπατάτες κλπ. Φθινόπωρο, Άνοιξη
Οι ρίζες πρέπει να έχουν την αίσθηση του βάρους. Πρέπει να έχουν ομαλή επιφάνεια και έντονο χρώμα, δεν παίζει ρόλο το μέγεθος. Συνήθως τα πολύ μεγάλα είναι και υπερώριμα.
Πατάτες: Όλο τον χρόνο για να τις αποθηκεύσετε, καλό είναι να τις πάρετε φρέσκες από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.
Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια. Αν έχει πράσινη επιφάνεια αποφεύγουμε να αγοράσουμε τις πατάτες γιατί περιέχουν την σολανίνη, που δεν φεύγει κόβοντας το πράσινο μέρος. Τα μάτια των παλιών πατατών φυτρώνουν γρήγορα για αυτό αποθηκεύουμε φρέσκες πατάτες. Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Κρεμμύδια – Σκόρδα: Όλο τον χρόνο τα βρίσκουμε, τα φρέσκα βγαίνουν τον Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.
Πρέπει να είναι βαρύ, σκληρό, συνεκτικό χωρίς βλάστηση. Αποφεύγουμε τους μαλακούς καρπούς. Το παλιό σκόρδο και κρεμμύδι θα αρχίσει να φυτρώνει και δεν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε πολύ καιρό.
Μανιτάρια: Υπάρχουν όλο τον χρόνο στο εμπόριο, Νοέμβριο έως Απρίλιο επικρατούν ιδανικότερες συνθήκες για να είναι ποιοτικότερο, ιδίως τα γνωστά εδώδιμα μανιτάρια του εμπορίου.
Ομαλή επιφάνεια χωρίς κηλίδες, να έχουν το χρώμα της ποικιλίας των μανιταριών που θα πάρετε. Αποφεύγουμε αν καφετιάσουν στην άκρη του στελέχους ή από κάτω από το μανιτάρι, επίσης αν αποκολλιέται εύκολα το στέλεχος από το μανιτάρι να τα αποφεύγετε, συνήθως είναι πολύ καιρό σε όχι καλό χώρο αποθήκευσης.
Ντομάτες: Καλοκαίρι
Για φρέσκια κατανάλωση επιλέγουμε συνεκτικές τομάτες και αν θέλετε να τις έχετε και μία εβδομάδα στο ψυγείο μπορείτε να πάρετε και πρασινοκόκκινες. Αν θέλετε να τις χρησιμοποιήστε τις ντομάτες για να κάνετε σάλτσα προτιμήστε τις πολύ ώριμες ντομάτες.
Πιπεριές Κόκκινες πιπεριές: Καλοκαίρι
Πρέπει να αναλλοίωτες, να έχουν ομαλή λεία επιφάνεια, να είναι βαριές πιπεριές και να μην αισθάνεστε ότι η επιδερμίδα τους είναι μαραμένη. Αποφεύγετε τις χτυπημένες πιπεριές.
Μπρόκολο: Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο
Ψάξτε για συμπαγή κεφάλια, σκούρα πράσινα. Αποφύγετε εκείνα που φαίνονται χτυπημένα, πρέπει η ανθοκεφαλή του μπρόκολου να μην έχει ανθισμένα τα άνθη και να μην έχουν σήψεις. Όταν το μπρόκολο έχει άνθη είναι ώριμο και φαίνεται σαν να έχει διάφορα χρώματα.
Καρότα: Από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο
Αναζητήστε τα στιβαρά καρότα με πλούσιο πορτοκαλί χρώμα. Αποφύγετε εκείνες με μαλακές ή στραβές ρίζες.
Κουνουπίδια: Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο
Αποφύγετε τις αποχρωματισμένες ανθοκεφαλές κεφαλές, επίσης αν υπάρχουν σαπίσματα τα αποφεύγουμε. Θέλουμε τα καθαρά συνεκτικά κουνουπίδια. Αποθηκεύστε το κουνουπίδι σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο, όπου θα συντηρηθεί έως και μια εβδομάδα.
Γλυκό καλαμπόκι: Καλοκαίρι
Τα φύλλα του καλαμποκιού να έχουν πράσινο χρώμα να αποφύγετε τις καφετιασμένες φλούδες. Το καλαμπόκι πρέπει να είναι γεμάτο με σπυριά και να μην έχει κενά. Τα καλαμπόκια πρέπει να βγάζουν υγρά όταν τα ζουλίσετε τα σπυριά τους.
Αγγούρι: Καλοκαίρι
Επιλέξτε σκληρά αγγούρια, αποφύγετε εκείνα που έχουν χρώμα κίτρινο, πρέπει να είναι συνεκτικά και να αισθάνεστε το βάρος τους. Το δέρμα τους πρέπει να έχει μία λάμψη και επίσης αποφεύγουμε τα πολύ χοντρά γιατί ίσως είναι ώριμα και έχουν έντονα σπόρια.
Σπανάκι: Σχεδόν όλο τον χρόνο πλην των καλοκαιρινών μηνών Ιουνίου έως Αυγούστου
Το νωπό σπανάκι πρέπει να έχει έντονο πράσινο χρώμα. Κάποιες ποικιλίες έχουν ανοιχτό χρώμα αλλά δεν απευθύνονται στην νωπή αγορά. Καλό είναι μόλις το αγοράσετε να το πλύνετε πολύ καλά από τα χώματα θα σας διευκολύνει πριν την αποθήκευση του.
Αγκινάρες: Από τον Μάρτιος έως τον Μάιο
Να έχουν βάρος και να είναι συνεκτικές και να μην νιώθετε ότι είναι μαλακές.
Φασολάκια πράσινα: Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο
Πρέπει να έχουν έντονο χρώμα και να προσέξετε ενδιάμεσα από τα σπόρια να μην έχουν κουφιάσματα. Αποφεύγουμε τα χτυπημένα και αυτά που έχουν σήψεις.
Παντζάρι: Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
Να έχουν λεία στρογγυλή επιφάνεια και να είναι μικρά, μην προτιμάτε τα μεγάλα παντζάρια γιατί πιθανών να υπερωρίμασαν και να έγινε σκληρότερος ο καρπός.
Μπάμια: Από τον Μάιος έως τον Σεπτέμβριο
Πρέπει να έχουν χρώμα πράσινο που να είναι λαμπερό χωρίς χτυπήματα. Αποφεύγετε τις ξεθωριασμένες σκληρές μπάμιες, επίσης την ξηρή πράσινη επιδερμίδα. Αν έχει μαυρίσματα η μπάμια σημαίνει ότι είναι συγκομισμένη πάνω από δύο ημέρες.