Θωρακίστε την υγεία σας με καρπούς και βότανα της Φύσης

Θωρακίστε την υγεία σας με καρπούς και βότανα της Φύσης

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ # # #ΕΓΧΥΜΑ #ΛΕΜΟΝΙ #ΜΕΛΙ #ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ #ΡΟΦΗΜΑ #

 Με τα κατάλληλα προϊόντα της Φύσης, μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και όταν χρειαστεί, και πάλι εκείνα θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε πιο εύκολα.

Πρωταγωνιστούν σε πολλά παραδοσιακά γιατροσόφια και είναι ικανά να αποδείξουν τη δύναμή τους. Εμπιστευθείτε λοιπόν τη φύση, από την οποία προέρχονται, και αφήστε τη να σας παρασύρει ευχάριστα σε μυστικά μονοπάτια ίασης και τόνωσης, μέσω της ισχυροποίησης των δεσμών του ανθρώπινου οργανισμού με τη μητέρα γη.

Πορτοκάλι, λεμόνι και μανταρίνι θωρακίζουν τον οργανισμό με τα συστατικά τους, αλλά κυρίως με τη βιταμίνη C που περιέχουν.

Λεμόνι:
Πιείτε το χυμό του, κυρίως πρωί -μαζί με νερό σε αναλογία τουλάχιστον 1:5, για να μην ενοχληθεί ακόμα και ένα ευαίσθητο στομάχι. Έτσι, ο οργανισμός σας θα αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε ιώσεις, θα εξουδετερώσει πιο εύκολα ένα κρυολόγημα, θα μετριάσει τον πυρετό, αλλά και θα ανακουφιστεί από τον έντονο βήχα, επειδή οι καρποί του έχουν βλεννολυτική δράση, που οφείλεται στη συνεργασία της βιταμίνης C, του κιτρικού οξέος και των φλαβονοειδών. Επίσης, αν σας πονάει ο λαιμός, κάντε συχνά γαργάρες με χυμό λεμονιού, αραιωμένο με νερό.

Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωσή του από αυτούς που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Πορτοκάλι:
Διαθέτει παρόμοιες ικανότητες, αλλά καλό είναι να καταναλώνεται όχι μόνο ο χυμός του, αλλά και ολόκληρο μαζί με τη σάρκα του, αφού τρώγεται ευχάριστα. Έτσι, προστατεύει με τις βιταμίνες του, ενώ χαρίζει πολύ καλή ενέργεια, απαραίτητη για τον άνισο καμιά φορά αγώνα εναντίον ισχυρών ιών.

Ένα ποτήρι φυσικός χυμός είναι ιδανικό για να προσφέρει βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία.

Μανταρίνι:
Δυναμώνει εξαιρετικά, ειδικά αν καταναλωθεί μαζί με γιαούρτι και λίγο μέλι. Με αυτό τον τρόπο καταναλώστε το καλύτερα σαν επιδόρπιο του μεσημεριανού ή σαν ελαφρύ απογευματινό. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το μανταρίνι -σε σχέση με τα προηγούμενα εσπεριδοειδή- αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις ιώσεις.

Φασκόμηλο:
Η Βοτανοθεραυπετική υποστηρίζει ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες! Το έγχυμά* του καταπολεμά κρυολογήματα και πονοκεφάλους. Επίσης κάνει καλό στον λαιμό, όχι μόνο αν το πιείτε, αλλά και αν κάνετε γαργάρες. Μάλιστα, έχει και αποχρεμπτικές ικανότητες. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι είναι άριστο και για πρόληψη, αφού αναζωογονεί, δυναμώνει, αλλά και χαλαρώνει τον οργανισμό.

Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωσή του από αυτούς που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Χαμομήλι:
Χρησιμοποιείται κυρίως το έγχυμά του με τονωτικές, αλλά και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης λειτουργεί ενάντια σε κρυολογήματα, αλλά και σε πονοκεφάλους, που μπορεί να προέρχονται από κούραση και εκνευρισμό. Πριν κοιμηθείτε, μετά από μια δύσκολη μέρα, αν νιώθετε «πεσμένοι», πιείτε ένα χαμομήλι, για να μη βρει ευκαιρία κάποια αδιαθεσία να σας καταβάλλει.

Τίλιο:
Το τσάι** του υποστηρίζει τον οργανισμό, όταν ταλαιπωρείται από κρυολόγημα. Είναι αντιπυρετικό και κάνει καλό στο αναπνευστικό σύστημα. Χρησιμοποιήστε 1 και 1/2 κουταλιά αποξηραμένου τίλιου σε 1/2 λίτρο βραστό νερό.

Ένα ζεστό ρόφημα, κυρίως τίλιο ή χαμομήλι. χαλαρώνει και βοηθάει τον οργανισμό.

Μέντα:
Ακόμα και ελαφρύ το έγχυμά της, καταλαγιάζει τον πονόλαιμο και ανοίγει τις αναπνευστικές οδούς. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες και συνεργάζεται στην αντιμετώπιση για τον βήχα και το συνάχι.

Προσοχή: δεν πρέπει να καταναλώνετε από άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD

Βασιλικός:
Το αφέψημά*** του καταπολεμά το βήχα, ενώ το έγχυμά του κάνει καλό στον πονοκέφαλο. Η Βοτανοθεραπευτική αναφέρει ότι μπορεί να βοηθήσει και σε ψύξη στο κεφάλι, κάνοντας εισπνοές πάνω από βραστό, νερό στο οποίο έχει προστεθεί λίγος βασιλικός.

Δυόσμος:
Το έγχυμά του είναι κατάλληλο για εντριβές σε περίπτωση κρυολογήματος.

Προσοχή: καλύτερα να μη χρησιμοποιείτε από άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD, επειδή είναι στενός συγγενής της μέντας.

Ευκάλυπτος:
Ρίχνει τον πυρετό, καταλαγιάζει την καταρροή, ενώ βοηθά και σε περίπτωση βρογχίτιδας, αρκεί να βράσουν -μόνο για 1′ της ώρας- 20 γρ. αποξηραμένων φύλλων σε 1 λίτρο νερό.

Το τσάι από μελισσόχορτο υποστηρίζει τον οργανισμό σε περίπτωση κρυολογήματος.
Το τσάι από μελισσόχορτο υποστηρίζει τον οργανισμό σε περίπτωση κρυολογήματος.
Μαντζουράνα:
Το έγχυμά της καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα και βοηθά την απόχρεμψη. Για να ξεβουλώσει η μύτη, μπορείτε να κάνετε εισπνοές πάνω από βραστό νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει μια μικρή ποσότητα μαντζουράνας.

Μελισσόχορτο:
Το τσάι του βοηθά σε κρυολογήματα, άσθμα, βήχα, ενώ μαζί με λεμόνι λειτουργεί κατά του πυρετού.

Δάφνη:
Το έγχυμά της ενισχύει τους πνεύμονες και ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση λαρυγγίτιδας ή αμυγδαλίτιδας κάντε γαργάρες ή και πλύσεις στόματος.

*Έγχυμα είναι το προϊόν της έγχυσης, η οποία μάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε το ρόφημα των περισσότερων βοτάνων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτετε μικρές ποσότητες (2 με 5 μέρη) φυτικής ύλης σε (100 μέρη) νερό, που μόλις ξεκινά να βράζει, το έχετε αποσύρει από τη “φωτιά”. Αφήνετε για λίγα λεπτά –σκεπασμένο- και σουρώνετε για να πάρετε το “καθαρό τσάι”.

**Ως τσάι χαρακτηρίζεται συνήθως το έγχυμα, αν και συχνά ο λαός αναφέρεται με αυτή τη λέξη και στο αφέψημα.

*** Το αφέψημα γίνεται όταν βράσει –σιγά και για μερικά λεπτά- το νερό (1 λίτρο) μαζί με το βότανο. Η αναλογία εδώ είναι μια κουταλιά φυτικής ύλης σε 1 λίτρο νερό.

Θυμηθείτε ότι:
τίλιο μαζί με χαμομήλι σε αναλογία 1:1, φτιάχνουν ένα ρόφημα, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τη γρίπη.
για την άμυνα του οργανισμού σας, είναι ό, τι πρέπει ένα ποτήρι φρέσκος ανάμικτος χυμός λεμόνι με πορτοκάλι, σε αναλογία 1:5-7.
Τα εσπεριδοειδή καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Στους καρπούς:
Μην αφήνετε τους χυμούς τους εκτιθεμένους στον αέρα. Καταναλώστε τους φρέσκους όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Επίσης, αν πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε γλυκαντική ουσία, βάλτε μια μικρή ποσότητα ακατέργαστης ζάχαρης ή καλύτερα λίγο μέλι.
Αν και υποστηρίζουν ότι κάνει καλό να διαλύεται ο χυμός λεμονιού σε αρκετό ζεστό νερό, για καλύτερη και άμεση απορρόφηση, μάλλον δεν είναι σωστό, αφού η θερμοκρασία καταστρέφει τη βιταμίνη C.

Οι υποτασικοί καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση των ξινών καρπών. Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια ρίχνουν την πίεση.
Εξαιτίας της βιταμίνης C, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, όπως και των υπολοίπων εσπεριδοειδών, πριν πάτε για ύπνο.
Τα βότανα έχουν σπουδαίες ιδιότητες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και καλύτερα σε εναλλαγή.
Τα βότανα έχουν σπουδαίες ιδιότητες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και καλύτερα σε εναλλαγή.

Στα ροφήματα:
Όταν περιμένετε να κρυώσουν, διατηρείτε τα πάντα σκεπασμένα. Μην αφήνετε την αναμονή να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Πριν τα πιείτε, προσθέτετε λίγο μέλι. Θυμηθείτε ότι το μέλι αρχίζει να χάνει τις ιδιότητές του όταν διαλύεται σε καυτό ή πολύ ζεστό υγρό.
Το φασκόμηλο έχει πολύ αξιόλογες ικανότητες και καλό είναι να μην λείπει από κανένα σπίτι. Προσοχή όμως, πρέπει να το αποφεύγουν οι υπερτασικοί, αλλά και τα άτομα που “κοκκινίζουν” εύκολα.

Η μέντα απαγορεύεται στην Ομοιοπαθητική και σε όσους έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD. Το ίδιο ισχύει και για τον δυόσμο, επειδή είναι στενός συγγενής της μέντας.
Η υπερβολή πάντα βλάπτει. Μην κάνετε κατάχρηση. Τα βότανα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά όταν τα χρησιμοποιείτε με μέτρο και καλύτερα σε εναλλαγή.
Αν έχετε κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία ή αλλεργία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Θυμηθείτε:
Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα κρίνει πέρα από κάθε συμβουλή, κατά πόσο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ιδιότητες κάποιου καρπού ή αρωματικού φυτού. Απλά ρωτήστε τον. Έτσι κι αλλιώς, τα προαναφερόμενα είδη δεν είναι επικίνδυνα, αρκεί να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και ποτέ σε μεγάλες ποσότητες.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ # # #ΕΓΧΥΜΑ #ΛΕΜΟΝΙ #ΜΕΛΙ #ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ #ΡΟΦΗΜΑ #

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr