Τι να φάτε για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα;

Τι να φάτε για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα;

Η σωστή και ποιοτική διατροφή η κατανόηση του τι πρέπει να τρώτε για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα είναι ένα σημαντικό βήμα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε γρήγορα από αυτήν την πάθηση.

1. Ποιοί συνήθως παρουσιάζουν φούσκωμα
Το φούσκωμα είναι ένα πολύ κοινό πεπτικό πρόβλημα, που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που τρώνε πολλά τηγανητά, πίνουν αλκοόλ ή κάνουν καθιστική ζωή. Όταν ο ασθενής αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα,  συχνά αισθάνεται αρχικά ένα  σφίξιμο στην κοιλιά λόγω της αυξημένης ποσότητας αερίων στην πεπτική οδό.
Πολύ συχνά το φούσκωμα αυτό μπορεί να συνοδεύεται και από ρέψιμο καθώς και πρόκληση καύσου στο λαιμό αλλά και ναυτία.

2. Τι πρέπει να τρώτε για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και τα αέρια;

2.1. Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ταυτόχρονα μπαχαρικό και αποτελεσματικό για το φούσκωμα.
Το τζίντζερ περιέχει zingibain, ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά το σώμα να διασπάσει τις πρωτεΐνες. Χαλαρώνει επίσης τα έντερα, μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο, αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου και βοηθάει το φαγητό να περάσει πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα.

Εάν έχετε αέρια και φούσκωμα, δοκιμάστε να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ ή να πιείτε νερό τζίντζερ αναμεμειγμένο με λίγο χυμό λεμονιού για να ανακουφίσετε γρήγορα τα άβολα συμπτώματα.

2.2. Αγγούρι
Η Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλείται από αυτοάνοσα νοσήματα, τροφικές αλλεργίες ή σύνδρομο δυσβακτηρίωσης του λεπτού εντέρου.

Για γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτές τις αιτίες, μπορείτε να φάτε αγγούρια.
Το αγγούρι περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος κερκετίνης που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας αποτελεσματικά.

Επιπλέον, το αγγούρι είναι το λαχανικό που περιέχει το περισσότερο νερό από όλα τα λαχανικά (96%). Η προσθήκη αγγουριού στο καθημερινό σας γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να εξισορροπήσετε τα επίπεδα νατρίου, να ξεπλύνετε το σώμα και να απελευθερώσετε αέρια στον πεπτικό σωλήνα.

2.3. Μπανάνα
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το σώμα σας συγκρατεί νερό είναι επειδή έχετε φάει πάρα πολύ νάτριο. Τροφές πλούσιες σε κάλιο θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του νατρίου και του νερού από το σώμα. Και η πλούσια περιεκτικότητα σε κάλιο στις μπανάνες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φουσκώματος και του μετεωρισμού. Αν λοιπόν υποφέρετε από μετεωρισμό, τρώτε τακτικά μπανάνες.

Για να μειώσετε το φούσκωμα, θα πρέπει να τρώτε μπανάνες που είναι ακόμα πράσινες, περιέχουν πολύ ανθεκτικό άμυλο και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμη ζάχαρη, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του μετεωρισμού.

2.4. Προβιοτικό γιαούρτι
Μέσα στο ανθρώπινο έντερο υπάρχει ένα ποικίλο μικροβίωμα με μεγάλο αριθμό ωφέλιμων μικροοργανισμών που βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και προάγουν την υγεία του εντέρου. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σύστημα για να σας βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα και να ηρεμήσετε τις φλεγμονές. Ειδικά, αν έχετε φούσκωμα και αέρια, η προσθήκη γιαουρτιού θα σας βοηθήσει να τρώτε καλύτερα και να χωνεύετε καλύτερα.

2.5. Σέλινο
Το σέλινο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%) και περιέχει επίσης πολύ κάλιο, το οποίο βοηθά στον γρήγορο έλεγχο των συμπτωμάτων του φουσκώματος. Επιπλέον, το σέλινο είναι επίσης πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην υποστήριξη της εντερικής λειτουργίας σταθεροποιώντας και μειώνοντας γρήγορα τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας.
Ωστόσο, όταν τρώτε σέλινο, θα πρέπει να το μαγειρέψετε για να μαλακώσουν οι δύσπεπτες ίνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σέλινο σε μαγειρευτά και σούπες.

2.6. Τσάι χαμομηλιού, τσάι μέντας & χρυσάνθεμου
Δεν είναι τυχαίο ότι το τσάι μέντας και χαμομηλιού είναι δύο από τα πιο δημοφιλή ποτά μετά το δείπνο σε πολλούς πολιτισμούς. Στην πραγματικότητα, και τα δύο αυτά αφεψήματα από βότανα μπορούν να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματος. Συγκεκριμένα, εκτός από τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, η κατανάλωση ζεστού τσαγιού χρυσάνθεμου μετά το δείπνο μπορεί επίσης να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό, βοηθώντας σας να έχετε έναν καλό ύπνο.

2.7. Παπάγια
Ο καρπός παπάγιας περιέχει το ένζυμο παπαΐνη, το οποίο βοηθά την πέψη των τροφών να ολοκληρωθεί πιο ομαλά και τα στάσιμα αέρια απομακρύνονται επίσης εύκολα. Επιπλέον, η παπάγια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α, επομένως η κατανάλωση παπάγιας είναι και ευεργετική για το πεπτικό σύστημα και τη γενική υγεία.
Μπορείτε να φάτε ώριμη παπάγια ως φρούτο ή να μαγειρέψετε σούπα παπάγια που είναι νόστιμη όσο και θρεπτική. Ωστόσο, η παπάγια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με στομαχικές παθήσεις.

2.8 Ανανάς
Ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών στο στομάχι που προκαλούν φούσκωμα. Φάτε λοιπόν ανανά ή πιείτε smoothie με ανανά εάν υποφέρετε από φούσκωμα ή κακή πέψη.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε συχνά φούσκωμα και αέρια που δεν βελτιώνονται παρά τις προσπάθειές σας να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα υποκείμενο ιατρικό σημάδι πως κάτι πρέπει να προσέξετε. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισκεφτείτε ενεργά τον γιατρό σας για ακριβή εξέταση και διάγνωση.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr