Η λίστα: Τα καλύτερα τσάγια αποτοξίνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γρήγορος μεταβολισμός, ξέπλυμα από ακαθαρσίες

Η λίστα: Τα καλύτερα τσάγια αποτοξίνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γρήγορος μεταβολισμός, ξέπλυμα από ακαθαρσίες

Η έννοια της «αποτοξίνωσης» συνδέεται συχνά με διάφορα οφέλη, όπως η βελτίωση της υγείας, η αυξημένη ενέργεια και η απώλεια βάρους. Πιστεύεται ότι η κατανάλωση τσαγιού αποτοξίνωσης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να καθαρίσετε το σώμα από τις ακαθαρσίες. Τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά αυτών των τσαγιών χαμηλών θερμίδων ενισχύουν τον μεταβολισμό. Δείτε τα καλύτερα τσάγια αποτοξίνωσης που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τι είναι η αποτοξίνωση;


Σε ένα πλαίσιο τρόπου ζωής, η αποτοξίνωση είναι ένας γενικότερος όρος για πρακτικές ή προγράμματα που στοχεύουν στον καθαρισμό του σώματος και στη βελτίωση της υγείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις, όπως:

Διατροφικές αλλαγές: Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα επεξεργασμένα τρόφιμα , τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λίπη.
Καθαρισμός χυμού ή νηστεία: Η κατανάλωση μόνο χυμών ή νερού για σύντομο χρονικό διάστημα για να «ξεπλύνετε τις τοξίνες», αν και η αποτελεσματικότητά τους είναι υπό συζήτηση.

Φυτικά φάρμακα: Χρησιμοποιώντας βότανα ή συμπληρώματα που πιστεύεται ότι έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες, όπως γαϊδουράγκαθο ή ρίζα πικραλίδας.

Σάουνες ή καταφύγια ιδρώτα: Συμμετοχή σε δραστηριότητες που προάγουν την εφίδρωση, η οποία μερικές φορές πιστεύεται ότι βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών.

Πιθανά οφέλη της αποτοξίνωσης:
Βελτιωμένη πέψη: Η αποτοξίνωση με μια αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος παρέχοντας φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά.
Αυξημένα επίπεδα ενέργειας: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ενεργητικοί μετά από μια αποτοξίνωση, πιθανώς λόγω της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες.
Μειωμένη φλεγμονή: Ορισμένα προγράμματα αποτοξίνωσης εξαλείφουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τους φλεγμονώδεις παράγοντες, που μπορεί να μειώσουν προσωρινά τη φλεγμονή στο σώμα.
Απώλεια βάρους: Οι περιοριστικές δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Ωστόσο, αυτή η απώλεια βάρους είναι συχνά μη βιώσιμη και μπορεί να είναι επιζήμια για τη μακροπρόθεσμη υγεία.
Διανοητική διαύγεια: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια και εστίαση μετά από μια αποτοξίνωση, πιθανώς λόγω μειωμένου στρες και βελτιωμένης ποιότητας ύπνου που σχετίζεται με διατροφικές αλλαγές.

Αν και τα φυτικά φάρμακα δεν είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, έχουν πολλά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη σας όταν συνδυάζονται με υγιεινές συνήθειες. Έτσι, πιείτε το δρόμο σας για καλή υγεία και κρατήστε το σώμα σας καθαρό. Όπως πάντα, εμείς στο StudyFinds έχουμε ερευνήσει πολλές πηγές ειδικών για να σας φέρουμε τη σημερινή λίστα με τα καλύτερα τσάγια αποτοξίνωσης. Δεν συμφωνείτε με τη λίστα μας; Θα θέλαμε να σας ακούσουμε στα σχόλια παρακάτω!

Η λίστα: Τα καλύτερα τσάγια αποτοξίνωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς

1. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι βασιλιάς όταν πρόκειται για οφέλη για την υγεία, καθώς και για αποτοξίνωση. «Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Έχει μια ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση EGCG, ή επιγαλλοκατεχίνη – μια κατεχίνη τσαγιού που είναι γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους . Το τσάι ενισχύει τον μεταβολισμό, ο οποίος βοηθά το σώμα να καίει το λίπος πιο αποτελεσματικά», λέει το Sencha Tea Bar .

Αυτό είναι ειδικά για όσους δεν θέλουν να προσθέσουν κανένα άλλο συστατικό στο τσάι αποτοξίνωσης τους. Ένα εντελώς φυσικό ξέπλυμα για το σύστημά σας, το πράσινο τσάι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θα βοηθήσουν το σώμα σας να αυξήσει τον σχηματισμό ιδιοτήτων αποτοξίνωσης. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό ενώ προστατεύει το συκώτι σας από τις βλαβερές επιπτώσεις των τοξικών ουσιών», προσθέτει το NDTV .

« Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ιδιότητές του που τονώνουν την υγεία, γεγονός που το καθιστά δημοφιλή επιλογή κατά τη διάρκεια μιας ανοιξιάτικης αποτοξίνωσης, ειδικά για όσους προσπαθούν να περιορίσουν τον καφέ ή τα αναψυκτικά με καφεΐνη. Γεμάτο με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, το πράσινο τσάι βοηθά στην προστασία του οργανισμού μας από φλεγμονές και περιβαλλοντικές βλάβες. Σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη , αυτές οι κατεχίνες δίνουν επίσης ώθηση στον μεταβολισμό μας και μπορούν να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους. Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα βασικά συστατικά του NutraTrim, το ζιβάγκο φυτικό μας μείγμα που στοχεύει να σας υποστηρίξει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», αναφέρει το Nutra Tea .

2. Τσάι από ρίζα πικραλίδας
Η πικραλίδα χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές ιατρικές πρακτικές για τη θεραπεία δευτερευόντων προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και ως διουρητικό. «Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Review of Diabetic Studies διαπίστωσε ότι η πικραλίδα έχει διουρητικά και καθαρτικά αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους που μπορεί να διατηρηθεί με σωστή άσκηση και υγιεινή διατροφή», λέει το Sencha Tea Bar .

« Ένα μέσο για την αποβολή των τοξινών από το σώμα είναι η ούρηση—και η ρίζα της πικραλίδας προωθεί την ούρηση. «Είναι ένα καταπληκτικό πεπτικό βοήθημα που καθαρίζει το συκώτι και τα νεφρά», λέει η Keri Glassman, RD, ιδρυτής της Nutritious Life , η οποία προτείνει να αναζητήσετε αυτά τα χόρτα στις αγορές των αγροτών ή —αν είστε τυχεροί— στο τοπικό παντοπωλείο σας εάν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας τσάι », γράφει το Eat This, Not That .

«Αυτό είναι ένα υπέροχο πικρό τσάι, πλούσιο σε γεύση, πλούσιο σε σώμα που είναι εξαιρετικό για την αποτοξίνωση του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Όσον αφορά την υποστήριξη της πολύ σημαντικής ροής της χολής, όσο πικρή τόσο το καλύτερο!». δηλώνει Παρέλαση .

3. Τσάι τζίντζερ και κουρκουμά
Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό πεπτικό βοήθημα και διεγερτικό του ήπατος, καθιστώντας τον εξαιρετικό αποτοξινωτικό. Το τζίντζερ ενθαρρύνει την εφίδρωση και δρα ως πικρό τονωτικό, βοηθώντας έτσι την αργή πέψη, βελτιώνοντας τη ροή της χολής και ενθαρρύνοντας τη σωστή πέψη των λιπών. Όταν συνδυάζονται μαζί αυτά τα δύο βότανα δημιουργούν ένα καταπραϋντικό αλλά ισχυρό τσάι . Ο κουρκουμάς είναι επίσης το κύριο αντιφλεγμονώδες βότανο στην ιατρική της Αγιουρβέδα, καθιστώντας τον ωφέλιμο για όσους υποφέρουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη (το δραστικό συστατικό του κουρκουμά) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. » αναφέρει το Natural Health .

«Ο κουρκουμάς οφείλει τη φήμη του ως αστέρι υγείας στην κουρκουμίνη, ένα ενεργό συστατικό που βοηθά τα ένζυμα που αποβάλλουν τις τοξίνες και περιέχει αντιοξειδωτικά που επιδιορθώνουν τα ηπατικά κύτταρα. Βοηθά επίσης το συκώτι στην αποτοξίνωση μετάλλων, ενώ ενισχύει την παραγωγή χολής», λέει το Eat This, Not That .

« Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το τζίντζερ , από την άλλη πλευρά, είναι μια αρκετά περιζήτητη τροφή που καταπολεμά το φούσκωμα . Πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, πιείτε τσάι φτιαγμένο με αυτά τα δύο μαγικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σύστημά σας», προσθέτει το NDTV .

4. Τσάι λεμονόχορτο
Ένα τσάι που είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής είναι το τσάι με λεμονόχορτο. «Είναι ηρεμιστικό και εξαιρετικό στο να σας βοηθά να αισθάνεστε λιγότερο ανήσυχοι, καθιστώντας το ένα μοναδικό τσάι για να το πιείτε εάν αισθάνεστε ένοχοι για την υπερκατανάλωση και το ποτό. Μπορείτε να μειώσετε το άγχος παίρνοντας μια μακρά, χαλαρωτική οσμή γλυκού λεμονόχορτου ανάμεσα στις γουλιές.

«Ένα φλιτζάνι φυτικό tisane από λεμονόχορτο μπορεί να είναι ευεργετικό για να βοηθήσει τα αέρια, τις κράμπες στο στομάχι και το φούσκωμα», λέει ο Cyr. «Μπορεί κανείς να γίνει δημιουργικός και να συνδυάσει τα δικά του βότανα για να δημιουργήσει ένα έγχυμα μέντας , λεμονόχορτου και χαμομηλιού που θα αισθάνεται υπέροχα μετά από ένα μεγάλο γεύμα», λέει ο Some Good Clean Fun .

Σε ορισμένες εκδοχές του τσαγιού λεμονόχορτο, αναμειγνύεται καλά με το Rooibos. « Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι με λεμονόχορτο δρα ως διουρητικό. Όπως το τσάι πικραλίδας , ενθαρρύνει την ούρηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει το συκώτι, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και το πάγκρεας», γράφει το Eat This, Not That .

«Το λεμονόχορτο θεωρείται καθαριστικό βότανο . Σερβίρεται συχνά μετά από μασάζ στην Ταϊλάνδη. Μπόνους: είναι νόστιμο», μοιράζεται το The Spruce Eats .

5. Τσάι από κόκκινο τριφύλλι
Το κόκκινο τριφύλλι λέγεται ότι διεγείρει το συκώτι για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών. «Αν και μπορεί να παρασκευαστεί μόνο του, το κόκκινο τριφύλλι είναι επίσης μέρος πολλών μιγμάτων αποτοξίνωσης και του Botanic #9 Kombucha της GT», προσθέτει το The Spruce Eats .

Το κόκκινο τριφύλλι έχει εκπληκτικές ιδιότητες που καθαρίζουν τη σπλήνα από τα φλέγματα και τις ενδοτοξίνες. Η αποτοξίνωση του σπλήνα είναι τελικά σημαντική για τη μακροπρόθεσμη πρόληψη των ιών και τη χημεία που καταστρέφει το ανοσοποιητικό», λέει ο Parade .

« Το κόκκινο τριφύλλι κατάγεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική και συγγενεύει με τα ψυχανθή. Πολυετές, τα άνθη του έχουν σχήμα μπάλας και τα φύλλα του είναι διατεταγμένα σε τρίδυμα. Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά βότανα . Μπορεί να βρεθεί κατά μήκος του δρόμου, σε βοσκοτόπια και σε ανοιχτή ύπαιθρο. Ο χρόνος ανθοφορίας είναι Μάιος-Σεπτέμβριος», μοιράζεται το Flor Essence Tea .

6. Τσάι μέντας
Το καταπραϋντικό άρωμα του τσαγιού μέντας και η ηρεμιστική αίσθηση από μόνα τους το κάνουν ένα υπέροχο τσάι . «Η μέντα δημιουργεί ένα αναζωογονητικό τσάι από βότανα και δεν περιέχει καφεΐνη, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετική ως πρόσθετη απόλαυση μετά από ένα απολαυστικό δείπνο. «Ηρεμώντας και δροσίζει, η μέντα είναι η επιθυμία μου για μια γουλιά μετά το δείπνο», λέει ο Cyr. «Μπορεί να είναι χρήσιμο για ναυτία και στομαχικές διαταραχές, γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική λύση για να στραφεί κανείς όταν έχει παρακάνει είτε με αλκοόλ είτε να φάει. Η επιστήμη υποστηρίζει τη σύσταση του Cyr: η μέντα έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από πεπτικές διαταραχές όπως αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία, καθιστώντας την ένα υπέροχο τσάι για κατανάλωση μετά το κρασί και το δείπνο, που λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», λέει η Some Good Clean Fun. .

« Η μέντα αναζωογονεί χωρίς καφεΐνη , επομένως είναι εξαιρετική για όσους προσπαθούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν την καφεΐνη από τη διατροφή τους. Μερικοί λένε ότι είναι καθαριστικό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πέψη. Αν σας αρέσει η μέντα, μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε τη λιγότερο συνηθισμένη σχετική μέντα για μια πιο γλυκιά, πιο ήπια γεύση», γράφει το The Spruce Eats .

« Η μέντα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη C στη μέντα βοηθά το γενικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, το οποίο βοηθά φυσικά τον ιό και τα βακτήρια να μείνουν μακριά. Επιπλέον, είναι επίσης χρήσιμο για τον καθαρισμό της διόδου του αέρα που μπορεί να μπλοκαριστεί από τη βλέννα. Το μαγγάνιο που υπάρχει στη μέντα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας και βοηθά στην εξουδετέρωση τους». 

7. Τσάι γαϊδουράγκαθου
Το τσάι από γαϊδουράγκαθο είναι ένα νόστιμο μείγμα βοτάνων που παρασκευάζεται από τους λοβούς των σπόρων του φυτού φραγκόσυκου. «Μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του ήπατος και στη μείωση των επιπτώσεων της κίρρωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντιοξειδωτική δράση βοηθά στον αποκλεισμό των τοξινών στην κυτταρική μεμβράνη και αυξάνει τη σύνθεση των πρωτεϊνών . Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού από γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από το σώμα από τις τοξίνες και να αποτρέψει την είσοδο τους στα κύτταρα», λέει το Sencha Tea Bar .

Αυτό το παράξενο παρασκεύασμα δεν περιέχει γαλακτοκομικά — το «γάλα» προέρχεται από τα μοσχεύματα του φυτού γαϊδουράγκαθου (βοτανική ονομασία: Silybum marianum). Μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα γαϊδουράγκαθου έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη βλάβη του ήπατος και τη φλεγμονή, καθώς και να βοηθήσουν στην επισκευή των κυττάρων», προσθέτει το Eat This, Not That .

« Το αγκαθωτό γαϊδουράγκαθο είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την προστασία και την υποστήριξη του ήπατος, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματός μας. Η κύρια δραστική ένωση στο γαϊδουράγκαθο είναι η σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην προστασία από βλάβες από τοξίνες όπως το αλκοόλ .

Εκτός από την αυξημένη ηπατική λειτουργία, το γαϊδουράγκαθο έχει δείξει κάποια υπόσχεση για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, ειδικά σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ιδιότητες προστασίας του ήπατος καθιστούν το γαϊδουράγκαθο μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν μια ανοιξιάτικη αποτοξίνωση. Το χρησιμοποιούμε ως ένα από τα βότανα στο μείγμα μας NutraLiver, το οποίο περιέχει επίσης άλλα βότανα που υποστηρίζουν το συκώτι, το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά σας», γράφει το Nutra Tea .

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με την αποτοξίνωση:
Το σώμα σας έχει το δικό του φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης: το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σας σύστημα συνεργάζονται για να απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας.
Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την υγεία: Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να θεωρείται ως μαγική σφαίρα για την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής υγείας.

Επικεντρωθείτε σε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής: Αντί για γρήγορες διορθώσεις , εστιάστε στην πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων, υγιεινών αλλαγών στη διατροφή, την άσκηση και τις συνήθειες ύπνου σας .
Μιλήστε με το γιατρό σας: Εάν σκέφτεστε οποιοδήποτε είδος προγράμματος αποτοξίνωσης, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας για να συζητήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Πόσο συχνά να λούζω τα μαλλιά μου για να μην έχω τριχόπτωση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr