Δημοφιλής δίαιτα πιθανότατα ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους

Δημοφιλής δίαιτα πιθανότατα ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU) έχουν μια ανατριχιαστική θεωρία ως προς την αύξηση του καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες, υποθέτοντας ότι μπορεί να ευθύνεται μια δημοφιλής δίαιτα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Οι ερευνητές του OSU κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δίαιτες που είναι πλούσιες σε λιπαρά και χαμηλές σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «δυτική διατροφή» μπορεί να διαταράξει την ιδιαίτερη ισορροπία των βακτηρίων στο γαστρεντερικό μας σωλήνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που γερνά τα κύτταρα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι νέοι που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου είναι, κατά μέσο όρο, βιολογικά 15 χρόνια μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία. Όσοι εμφανίζουν τη νόσο αργότερα στη ζωή τους βρέθηκε ότι έχουν παρόμοιες βιολογικές και χρονολογικές ηλικίες. Η βιολογική ηλικία μπορεί να επηρεαστεί από τα γονίδια κάποιου ή από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνήθειες ύπνου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι το 20% των περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου αναφέρθηκαν σε άτομα ηλικίας 55 ετών και κάτω το 2019. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχετικά νέους ανθρώπους προκαλείται από το Fusobacterium, ένα βακτήριο που μεταδίδεται από το στόμα.

Αλλά υπάρχει κάποια ελπίδα, εξηγεί η Σούζαν Μπούλμαν, επιστήμονας που ειδικεύεται στη σχέση μεταξύ μικροβίων και καρκίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην προαναφερθείσα μελέτη.

«Τα μικρόβια μπορούμε να τα ”χειριστούμε” — μπορούμε να τα ”στοχεύσουμε”», γράφει συγκεκριμένα. «Έτσι [καθώς] βλέπουμε ότι αυτό το μικρόβιο φτάνει σε όγκους και μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην εξέλιξη της νόσου, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις παραπάνω πληροφορίες και να σκεφτούμε πώς να αποτρέψουμε αυτό (από το να συμβεί)».

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φυτικών ή ακατέργαστων ινών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του ορθού και ορισμένων άλλων τύπων της νόσου. «Η υψηλή πρόσληψη ινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ορθού, του ορθοκολικού αδενώματος, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, των νεφρικών κυττάρων, του προστάτη και του παγκρέατος», κατέληξε μια μελέτη του 2023.

 

Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστες λύσεις για ασθενείς κι ερευνητές. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν οριστικές απαντήσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την άνοδο του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: yahoo.com

www.huffingtonpost.gr

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Φυτικές Θεραπείες για την Καρδιά και τη Γλυκόζη: Επιστημονική Προσέγγιση και Έρευνες για Υγιή Ζωή

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr