ΜΑΡΑΘΟΣ ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΤΑΝΟ

ΜΑΡΑΘΟΣ ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΒΟΤΑΝΟ

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάλο στην καρδιά αλλά δεν κάνει μόνο αυτό.

Ο μάραθος, γνωστός και ως Foeniculum vulgare, είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των καρότων (Apiaceae), που κατάγεται από τη Μεσόγειο. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και την παραδοσιακή ιατρική, και φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία.

Οφέλη του Μάραθου και των Σπόρων Μάραθου

Διατροφικά Οφέλη
Ο μάραθος και οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, αμινοξέα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη C, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία, καθώς συμβάλλουν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες και διατηρούν τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Τα φύλλα του μάραθου περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι σπόροι μάραθου χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική για την αρωματική τους γεύση, ενώ οι βλαστοί, τα φύλλα και οι μίσχοι μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, προσφέροντας έτσι πλήρη θρεπτική αξία.

Γαλουχία
Ο μάραθος έχει γνωστές γαλακταγωγές ιδιότητες, δηλαδή συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος. Οι σπόροι του περιέχουν ανηθόλη, ένα φυτοοιστρογόνο που βελτιώνει τη γαλουχία. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση συμπληρωμάτων μάραθου μπορεί να αυξήσει τον όγκο και την περιεκτικότητα σε λιπαρά του μητρικού γάλακτος, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση του βάρους των βρεφών. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα σε ανθρώπους.

Πεπτικές Διαταραχές

Photo by Katrina Wright on Unsplash
Ο μάραθος είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως πεπτικό βοήθημα. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι ο μάραθος μπορεί να έχει θετική επίδραση σε πεπτικές διαταραχές όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD). Σε μία μελέτη, το εκχύλισμα σπόρων μάραθου ενίσχυσε το εντερικό επιθήλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την IBD.

Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης
Ο μάραθος μπορεί να έχει θετική επίδραση στις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως η κολπική ατροφία και τα γενικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Σε κλινικές δοκιμές, η χρήση τοπικής κρέμας μάραθου καθυστέρησε την κολπική ατροφία, ενώ η κατανάλωση σκόνης μαραθόσπορου βελτίωσε τα συνολικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανάμεικτα και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Unsplash

Δυσμηνόρροια
Ο μάραθος έχει προταθεί ότι μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας (επώδυνη έμμηνος ρύση). Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος μπορεί να μειώσει την ένταση του πόνου των κράμπες περιόδου, ενώ άλλες προτείνουν ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα συμβατικά φάρμακα στη μείωση της δυσμηνόρροιας.

Παρενέργειες και Προφυλάξεις
Ο μάραθος θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις και φωτοευαισθησία (ευαισθησία στο ηλιακό φως). Επίσης, περιέχει οιστραγόλη, μια ουσία που μπορεί να είναι καρκινογόνος και γονιδιοτοξική σε ζωικά μοντέλα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται προσοχή στη χρήση του μάραθου, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Συμπεράσματα
Ο μάραθος είναι ένα πολυδύναμο φυτό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση της γαλουχίας και τη βελτίωση των πεπτικών διαταραχών, μέχρι την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της δυσμηνόρροιας. Παρά τις πολυάριθμες ιδιότητες του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση επαγγελματία υγείας, λόγω των πιθανών παρενεργειών και αλληλεπιδράσεων.

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr