5 εύκολα φαρμακευτικά βότανα που πρέπει να τα έχετε στην γλάστρα σας για καλύτερη ζωή.

5 εύκολα φαρμακευτικά βότανα που πρέπει να τα έχετε στην γλάστρα σας για καλύτερη ζωή.

Ο κόσμος της φυτικής ιατρικής είναι τεράστιος, αλλά μπορεί και να εκπλαγείτε τελικά με τα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια απλά βότανα και ίσως παραμελημένα. Κανείς δεν σας προτείνει να σταματήσετε να επισκέπτεστε το γιατρό σας (σίγουρα μην το κάνετε αυτό!), αλλά με φυτά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και φυτικά φάρμακα για μικρές παθήσεις, μπορεί να αρχίσετε να τον επισκέπτεστε λιγότερο.

Φωτογραφία του Markus Spiske στο Unsplas

Πολύ πριν οι άνθρωποι αποκτήσουμε στη διάθεσή μας φαρμακευτικά προϊόντα, βασιζόμασταν σε φυτικά φάρμακα για τη θεραπεία των παθήσεων μας. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία πρακτικής βοτανοθεραπείας πριν από 60.000 χρόνια. Τώρα, φυσικά, έχουμε τα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά η γνώση των φυτικών θεραπειών παραμένει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 75 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί φυτικά φάρμακα για βασικές ανάγκες υγείας.

«Πιστεύω ότι η φυτοθεραπεία είναι μια πολύ πρακτική, αλλά σε βάθος γνώση», λέει η Jenel Schaffer, πιστοποιημένη βοτανολόγος και ιδιοκτήτης της Sheep Hill Herbs με έδρα την Πενσυλβάνια .

“Πολλές γενιές έχουν χάσει την τέχνη και τη γνώση, καθώς και τη σοφία των φυτών. Οι βοτανολόγοι αποκαλούντανκουάκες και μάγισσες και έχουν απαξιωθεί για μερικές εκατοντάδες χρόνια”, λέει η Schaffer. «Για να επιστρέψουμε στη γνώση, πρέπει να υπάρχει μια μάθηση, ένα πέρασμα, από εκείνους που έχουν σπουδάσει ή που έχουν διδαχθεί από γονείς και παππούδες και πρεσβύτερους που διατήρησαν αυτή τη σοφία».

Τα πραγματικά σπουδαία νέα είναι ότι πολλά φαρμακευτικά βότανα καλλιεργούνται εξαιρετικά εύκολα και μάλιστα έχουν πρόσθετα οφέλη για τον ίδιο τον κήπο σας. Ο κατάλογος των φυτών και των βοτάνων με φαρμακευτικές ιδιότητες είναι, τουλάχιστον, μακρύς, αλλά καλό είναι να ξεκινήσετε με πράγματα με τα οποία είστε τουλάχιστον λίγο εξοικειωμένοι. Αυτά τα φυτά είναι εύκολο να τα βρείτε στο φυτώριο της περιοχής σας ή να αναπτυχθούν από σπόρους, αλλά αποτελούν επίσης ιατρικές δυνάμεις.

Έτσι, αν σας ενδιαφέρει να βουτήξετε ένα δάχτυλο στην κηπουρική με φαρμακευτικά βότανα, δείτε πώς να ξεκινήσετε.

 

1. Μέντα

Η φρέσκια μέντα από τον κήπο μπορεί να βοηθήσει με κάθε είδους μικροασθένειες, όπως πυρετούς και πονοκεφάλους. Είναι επίσης υπέροχο σε τσάγια και σαλάτες. 
«Η μέντα είναι καλή για τη ναυτία, τους κοιλιακούς πόνους, τους πονοκεφάλους, τους πυρετούς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον πόνο», λέει η Schaffer. «Είναι επίσης ένα βότανο με υπέροχη γεύση που μπορεί να απολαύσει ο καθένας».

Η μέντα αναπτύσσεται καλύτερα στη μερική σκιά, όπου έχει κάποια προστασία από τον μεσημεριανό ήλιο των καυτών καλοκαιρινών ημερών. Το φυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, αλλά γενικά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ενθάρρυνση για να αναπτυχθεί. Στην πραγματικότητα, επειδή μεγαλώνει σαν ζιζάνιο, δεν είναι καλή ιδέα να φυτέψετε μέντα πολύ κοντά σε άλλα βότανα ή λαχανικά γιατί μπορεί εύκολα να τα παραγκωνίσει.

2. Χαμομήλι

Το χαμομήλι,  είναι μια όμορφη προσθήκη σε κάθε κήπο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον ύπνο.
Το χαμομήλι έχει μακρά ιστορία καλλιέργειας και χρήσης σε όλο τον κόσμο από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Ρωμαίους και άλλους. «Είναι ένα γλυκό μικρό βότανο, με μια νότα μήλου, που είναι πολύ καλό για τη νευρικότητα και την αϋπνία· και τα δύο κοινά προβλήματα», λέει η Schaffer. «Το χαμομήλι αποτελεί μια μακροχρόνια θεραπεία για το κουρασμένο μυαλό και το σώμα και έχει μακρά και ασφαλή ιστορία χρήσης».

Για να αναπτυχθεί το φυλλώδες φυτό, το οποίο ανθίζει πληθωρικά με μικρά λευκά και κίτρινα άνθη, κατευθύνουμε σπόρους ή φυτεύουμε σπορόφυτα την άνοιξη, αφού έχει περάσει η απειλή του παγετού. Το χαμομήλι εκτιμά τις δροσερές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά η υπερβολική ποσότητα λιπασμάτων θα το κάνει να μεγαλώσει λιγότερα άνθη.

Χρησιμοποιήστε το ως φυτό συντροφιάς μαζί με τα αγγούρια: Το δυνατό άρωμα του βοτάνου θα κρατήσει τα παράσιτα μακριά από τα αγγούρια και τα μεγάλα φύλλα του λαχανικού θα σκιάσουν το λεπτό χαμομήλι.

3. Εχινάκεια
Μια άλλη προσθήκη κήπου με φαρμακευτική και αισθητική αξία, το πιο αναγνωρίσιμο μέρος του φυτού της εχινάκειας είναι το λαμπερό μωβ, κωνικό κεφάλι λουλουδιών του.

«Η Echinacea είναι υπέροχη στον κήπο», λέει η Schaffer. “Αυτό το βότανο είναι ένα λουλούδι και η ρίζα είναι επίσης πολύ ισχυρή και χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών θεραπειών για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η εχινάκεια μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα, να συντομεύσει την ασθένεια και οι Ινδιάνοι της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για τα δηλητηριώδη δαγκώματα φιδιών. Αυτό το φυτό είναι απαραίτητο, κατά τη γνώμη μου, για κάθε κήπο του σπιτιού».

Επιλέξτε τη θέση της εχινάκειας στον κήπο σας προσεκτικά. είναι ανθεκτικά πολυετή φυτά που θα ξαναβγαίνουν χρόνο με το χρόνο. Η εχινάκεια χρειάζεται λίγη φροντίδα εκτός από το περιστασιακό πότισμα εάν η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα ξηρά. Μόλις ξεθωριάσουν τα άνθη και πέσει ο παγετός, απλώς κόψτε τους μίσχους πίσω στη γραμμή του εδάφους.

4. Αχιλλέα

Το Yarrow ( Achillea millefolium ) χρησιμοποιήθηκε συνήθως από φυλές ιθαγενών της Αμερικής για να σταματήσει η αιμορραγία και να ελέγξει τη μόλυνση σε πληγές. 
Αυτό το βότανο, με την επιστημονική ονομασία Achillea millefolium , έχει σοβαρή φήμη . «Υπάρχει μια παλιά ιστορία στην ελληνική μυθολογία ότι ο Αχιλλέας πήρε το όνομα και τη δύναμή του από αυτό το φυτό», λέει ο Schaffer. “Κάποιες ιστορίες λένε ότι η μητέρα του τον βούτηξε σε νερό αχυρώνας, κρατώντας τον από τον αστράγαλο. Έτσι, ολόκληρο το σώμα του προστατεύτηκε, αλλά η “αχίλλειος πτέρνα” όχι.”

Το Yarrow είναι μια εξαιρετική προσθήκη στον κήπο, καθώς προσελκύει ωφέλιμα έντομα και απωθεί τα παράσιτα. Και, φυσικά, έχει σημαντικά ιατρικά οφέλη. Ως κατάπλασμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τη φλεγμονή και τους μώλωπες και να θεραπεύσει εξανθήματα, τσιμπήματα ζωύφιων και τσιμπήματα.

«Το Yarrow είναι στυπτικό και μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία», λέει η Schaffer. «Οι στρατιώτες είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν αυτό το φυτό για πληγές, τόσο για στυπτικό σκοπό όσο και για αντισηπτικές ιδιότητες».

5. Μαγιοβότανο

Το Μαγιοβότανο ( Nepeta racemosa ) θα κάνει χαρούμενους τους φίλους της γάτας σας και είναι επίσης εξαιρετικό για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. 

Είναι- «το διάσημο βότανο που τρελαίνονται οι γάτες», λέει ο Schaffer. Αλλά το Μαγιοβότανο κάνει πολύ περισσότερα .

«Το  Μαγιοβότανο είναι το βότανο στο οποίο πηγαίνω για να εξισορροπήσω ολόκληρο το σώμα», εξηγεί η Schaffer. “Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και θα καταπραΰνει ένα επίμονο νευρικό σύστημα. Είναι επίσης ασφαλές για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Δεν υπάρχει γονέας που δεν θα εκτιμούσε κάποιο καταπραϋντικό  σαν το μαγιοβότανο για την οδοντοφυΐα ή τα φασαριόζικα παιδιά.”

Αναπτύσσεται καλύτερα στον ήλιο και, όπως πολλά από τα άλλα βότανα αυτής της λίστας, μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό απωθητικό παρασίτων όταν φυτευτεί μαζί με λαχανικά. Αλλά να γνωρίζετε: Το μαγιοβότανο είναι μέλος της οικογένειας της μέντας και θα εξαπλωθεί γρήγορα. Είναι καλύτερα να φυτευτεί σε υπερυψωμένα σημεία ή δοχεία για να αποφευχθεί η υπέρβαση άλλων φυτών.

Η γνώση είναι το κλειδί
Ενώ αυτά τα βασικά φυτά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθετε για τον κόσμο της φαρμακευτικής βοτανολογίας και η Schaffer, ο οποίος διδάσκει μαθήματα για αρχάριους και πιο προχωρημένους επαγγελματίες, λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε μόνοι σας.

Αντίθετα, λέει, αναζητήστε βοτανολόγους που μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το φυτό  που έχετε αναπτύξει στο υψηλότερο δυνατό δυναμικό του.

health.howstuffworks.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr