Τέλος στις κράμπες στο στομάχι και το έντερο με αυτά τα φυτικά φάρμακα για μετεωρισμό και πόνο

Τέλος στις κράμπες στο στομάχι και το έντερο με αυτά τα φυτικά φάρμακα για μετεωρισμό και πόνο

Τα πεπτικά προβλήματα μπορούν να βοηθηθούν πάρα πολύ με φυτικές θεραπείες. Υπάρχουν φυτά που διεγείρουν την πέψη ή τη χαλαρώνουν, βοηθούν στην αποβολή αερίων και καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Τα περισσότερα άλλωστε γαστρονομικά βότανα χρησιμοποιήθηκαν λόγω της ικανότητάς τους να διευκολύνουν την πέψη.

Βοτανικές θεραπείες για πεπτικά προβλήματα
Αν και οι άνθρωποι αποφεύγουν τα πικρά φαγητά, τα πικρά βότανα γνωστά και από τον Ιπποκράτη επιτελούν μια πολύτιμη λειτουργία. Τα πικρά χόρτα, για παράδειγμα, συνήθως διεγείρουν την πέψη. Αυτό σημαίνει ότι προτρέπουν το σώμα να παράγει περισσότερους πεπτικούς χυμούς όπως το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι και τα πεπτικά ένζυμα στο έντερο.

Οι πικρές τροφές διεγείρουν επίσης τη χοληδόχο κύστη να συστέλλεται και να απελευθερώνει τη χολή, η οποία βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών τροφών σε αρκετά μικρά σωματίδια που τα ένζυμα μπορούν εύκολα να ολοκληρώσουν τη διάσπασή τους για απορρόφηση. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα λίπη μεταφέρουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως ωμέγα-3 που είναι υγιή για την καρδιά, μαζί με λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K και καροτενοειδή όπως η βήτα-καροτίνη.

Τα πικρά βότανα μπορούν επίσης να τονώσουν την όρεξη.

Τα πικρά διεγερτικά του πεπτικού περιλαμβάνουν την αγγελική, το μαύρο cohosh, την πικραλίδα, το skullcap και το yarrow. Ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα την ημέρα ενός ή περισσότερων από αυτά τα βότανα θα ενισχύσει την πέψη επαρκώς.  Η πικραλίδα είναι ίσως το πιο δημοφιλές πεπτικό βοήθημα σε αυτή τη σειρά. Η πικρή ουσία του έχει αναγνωριστεί ως ταραξασίνη. Ο άρκευθος δεν θεωρείται πικρό βότανο, αλλά αυξάνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.

Photo by PhotoMIX Company: www.pexels.com

Τα απανθρακικά διαλύουν τα αέρια στα έντερα. Τα βότανα που βοηθούν σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν μάραθο, λεβάντα, μέντα, δεντρολίβανο και άρκευθο. Το δεντρολίβανο κάνει διπλή δράση — αυξάνει επίσης τους πεπτικούς χυμούς και τη χολή όπως τα πικρά ξαδέρφια του. Συμπεριλάβετε δεντρολίβανο και μάραθο στη μαγειρική σας για να προσθέσετε γεύση στα γεύματα. Αυτά τα δύο βότανα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την πέψη του λίπους — συμπεριλάβετέ τα σε πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Φτιάξτε έγχυμα οποιουδήποτε από αυτά τα βότανα και πιείτε όταν έχετε πρόβλημα με υπερβολικά αέρια και πρέπει να καταπραΰνετε ένα πονεμένο στομάχι. Ο μάραθος είναι ακόμη αρκετά ήπιος για τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε αυτά όταν συνδυάζεται με χαμομήλι.

Τα αντισπασμωδικά βότανα είναι εκείνα που χαλαρώνουν τους μυϊκούς σπασμούς. Τα βότανα με αυτή την ιδιότητα δίνουν τέλος στις κράμπες στο στομάχι και το έντερο. Ένα φλιτζάνι τσάι με ένα ή περισσότερα από αυτά θα φέρει αποτέλεσμα: μαύρος κοχός, χαμομήλι, λεβάντα, βάλσαμο λεμονιού, μέντα, σκούφος, βαλεριάνα, άγριο γιαμ και αψιθιά. 

Άλλα χρήσιμα βότανα περιλαμβάνουν αυτά με καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι καταπραΰνουν, επικαλύπτουν και λιπαίνουν. Το Marshmallow (Αλθαία ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα), το mullein (φλόμος ) και η βρώμη είναι καλά και απολαυστικά. Μπορείτε να απολαύσετε πολλά φλιτζάνια τσάι marshmallow ή mullein την ημέρα. Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή της μορφή ως πλιγούρι.

Το τζίντζερ, ένα τροπικό βότανο που δεν καλλιεργείται εύκολα στον μέσο κήπο, είναι επίσης ένα καλό πεπτικό βοήθημα και είναι το νούμερο ένα όταν πρόκειται για την αναστολή της ναυτίας. Πολυάριθμες κλινικές δοκιμές υποστηρίζουν αυτή τη χρήση του τζίντζερ. Η ευρωπαϊκή αγγελική είναι επίσης ένα διεγερτικό του πεπτικού συστήματος παρόμοιο με το τζίντζερ.

Εάν έχετε υπερβολικό οξύ στομάχου, μην χρησιμοποιείτε διεγερτικά του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων των πικρών και του τζίντζερ. Η αψιθιά πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά μόνο σε μικρές ποσότητες και γενικά μόνο όταν βρίσκεστε υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας που έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της.

health.howstuffworks.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr