Σε κρατούν χορτάτη: 11 υδρόφιλες τροφές για αδυνάτισμα

Σε κρατούν χορτάτη: 11 υδρόφιλες τροφές για αδυνάτισμα

Κατανάλωσε κάποια από τις παρακάτω υδρόφιλες τροφές. Θα χορταίνεις, χωρίς να παχαίνεις!

Εάν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου ή να αδυνατίσεις και να νιώθεις χορτάτη, χωρίς πείνα, αυτές οι υδρόφιλες τροφές θα σου κόψουν την όρεξη!

Το μυστικό: οι υδρόφιλες τροφές
Οι υδρόφιλες τροφές είναι εκείνες που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού. Η λέξη “υδρόφιλος” προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “ύδωρ” (νερό) και “φίλος” (φίλος), δηλαδή “φίλος του νερού. Μία τροφή θεωρείται υδρόφιλη, όταν είναι γεμάτη νερό ή προσελκύει νερό και έπειτα γεμίζει και εσένα, ικανοποιώντας την πείνα σου. Γιατί είναι σημαντικές οι υδρόφιλες τροφές;

 Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Κορεσμός: Οι υδρόφιλες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στο να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την όρεξη και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.
Ρύθμιση της πέψης: Οι υδρόφιλες ίνες σχηματίζουν ένα είδος ζελέ στο έντερο, το οποίο διευκολύνει την πέψη και προωθεί την καλή λειτουργία του εντέρου.

Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Οι υδρόφιλες ίνες βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις απότομες αυξήσεις και τις πτώσεις του σακχάρου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν λιγούρες.
Ενυδάτωση: Οι υδρόφιλες τροφές σε ενυδατώνουν. Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Μια καλή ενυδάτωση επιταχύνει τον μεταβολισμό, κάνοντας τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες. Επίσης, συχνά, η δίψα συγχέεται με την πείνα. Όταν είσαι ενυδατωμένη, μειώνεται η αίσθηση της πείνας και είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσεις επιπλέον θερμίδες.

11 υδρόφιλες τροφές που μειώνουν την όρεξη και αδυνατίζουν
Διάλεξε κάποια από τις παρακάτω υδρόφιλες τροφές που αδυνατίζουν, όταν θα νιώσεις πάλι μία ακαταμάχητη λιγούρα για φαγητό.

Σπόροι Chia
Αχλάδια
Κριθάρι
Φύκια nori
Ρεβίθια
Οι μπάμιες
Πλιγούρι βρώμης
Λαχανάκια Βρυξελλών
Φασόλια
Πορτοκάλια
Άγαρ άγαρ

1. Σπόροι Chia
Οι σπόροι Chia μπορούν να απορροφήσουν μέχρι και 10 φορές το βάρος τους σε νερό, γεγονός που σημαίνει ότι σε γεμίζουν. Επειδή δεν έχουν γεύση, μπορείς να τους προσθέτεις πάνω στα αγαπημένα σου σνακ και στα γεύματα, χωρίς να διακινδυνεύεις να αλλάξει η γεύση τους.

Οι σπόροι ακόμα βοηθούν στη διατήρηση των ηλεκτρολυτών, που ενθαρρύνουν την ενυδάτωση και την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σου. Είναι και γεμάτοι με Ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

2. Αχλάδια
Τα αχλάδια περιέχουν πηκτίνη, η οποία απορροφά πολύ νερό. Γι’ αυτό βοηθούν σημαντικά την πέψη, χαμηλώνουν τη χοληστερίνη και ρυθμίζουν την απορρόφηση των σακχάρων στον οργανισμό σου. Μην ξεχνάς να τα τρως με τη φλούδα τους, καθώς αυτή περιέχει την αντιοξειδωτική κερκετίνη.

3. Κριθάρι
Αυτό το δημητριακό, το οποίο επίσης απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, έχει μία πεντανόστιμη γεύση και υφή ζυμαρικού. Μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες ή να το χρησιμοποιήσεις για να αντικαταστήσεις το ρύζι σαν συνοδευτικό σε άλλα πιάτα.

Κεντρική:unsplash.com

4. Φύκια nori
Τα αποξηραμένα φύκια νόρι χρησιμοποιούνται για να τυλίξουμε το σούσι. Αποτελούνται από 35% φυτικές ίνες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι υδρόφιλες. Πωλούνται σε λεπτές, επίπεδες φέτες, σαν φύλλα, και μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή μέσω ίντερνετ.

5. Ρεβίθια
Πλούσια σε φυτικές ίνες, τα ρεβίθια θα σε κρατήσουν χορτάτη για ώρες. Μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις μία πάστα με ψητά ρεβίθια και να τα απλώσεις σε φρυγανιά σαν σνακ.

6. Μπάμιες
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιέχουν λίγες θερμίδες, καθώς μία κούπα μόνο έχει 36 θερμίδες. Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν επειδή έχουν γλοιώδη υφή, αλλά σε κρατούν χορτασμένη και δεν αξίζει να μην τους δώσεις μία ευκαιρία ακόμα. Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, Α, και Β6, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

7. Πλιγούρι βρώμης
Είναι η νούμερο ένα επιλογή για πρωινό λόγω της ικανότητάς του να χορταίνει. Πρόσθεσε σπόρους chia στο πλιγούρι βρώμης και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Εκτός από διαλυτές φυτικές ίνες, το πλιγούρι βρώμης έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Περιέχει επίσης φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγγάνιο και λίγο σίδηρο.

8. Λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν μέρος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Η προστασία από τον καρκίνο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τέσσερις συγκεκριμένες γλυκοζινολικές ενώσεις: τη γλυκοραφανίνη, τη γλυκομπρασικίνη, τη σινιγρίνη και τη γλυκοναστουρτιίνη. Όλα τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις και αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία μας επειδή αποτελούν τα χημικά σημεία εκκίνησης για μια ποικιλία ουσιών που προστατεύουν τον καρκίνο. Με λίγα λόγια, τα σταυρανθή λαχανικά “αποτοξινώνουν” εκτός του ότι χορταίνουν και αδυνατίζουν.

9. Φασόλια
Όλα τα είδη φασολιών είναι υδρόφιλες τροφές. Μπορείς να προσθέσεις φασόλια για να έχεις πρωτεΐνη σε μια σαλάτα και να αντικαταστήσεις το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή την τόνο. Τα κόκκινα φασόλια, όπως και όλα τα φασόλια, έχουν επίσης πολύ υψηλή αντιοξειδωτική αξία.

10. Πορτοκάλια
Τα ολόκληρα πορτοκάλια είναι γεμάτα υδρόφιλες ίνες. Περιέχουν πολλή πηκτίνη που σε χορταίνουν. Εξαιρετικά τα πορτοκάλια ως σνακ μεταξύ των γευμάτων με φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα. Τα πορτοκάλια είναι επίσης μια υπέροχη πηγή φυτοχημικών, βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και ασβεστίου.

11. Άγαρ άγαρ
H χορτοφαγική εναλλακτική λύση της ζωικής ζελατίνης λέγεται άγαρ-άγαρ ή απλά άγαρ. Το άγαρ περιεχει 80% υδρόφιλες ίνες (απλώς προσθέτεις νερό και οι νιφάδες διογκώνονται σε ένα παχύρρευστο τζελ). Δεν έχει θερμίδες, υδατάνθρακες, ζάχαρη, λίπος, μόνο φυτικές ίνες. Οι υδρόφιλες ίνες του επαναρροφούν τη γλυκόζη στο στομάχι, διέρχονται γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν το σώμα να συγκρατήσει και να αποθηκεύσει το υπερβολικό λίπος. Οι υδατοαπορροφητικές του ιδιότητες βοηθούν επίσης στην αποβολή των άχρηστων ουσίων από το σώμα. Το άγαρ απορροφά τη χολή, και με αυτόν τον τρόπο, προκαλεί το σώμα να διιλύσει περισσότερη χοληστερόλη.

Για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται να διαλυθεί σε νερό ή άλλο υγρό της συνταγής (π.χ. γάλα, χυμός κ.λπ.) μετά από βρασμό, να φτάσει πάνω από τους 82°C. Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν τη vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ένα ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών

Καθώς περιέχουν αρκετές υδρόφιλες φυτικές ίνες, μπορούν να σε κρατήσουν «γεμάτη» για ώρες. Επίσης, συστήνει την κατανάλωσή τους η Αντικαρκινική Κοινότητα, επειδή περιέχουν χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τα ένζυμα στο σώμα σου, τα οποία αποτοξινώνουν τις καρκινογόνες ουσίες. Μπορείς να τα μαγειρέψεις στον ατμό, να τα κάνεις ψητά αλλά μην τα παραμαγειρέψεις, γιατί θα χάσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία τους.

Τα φασόλια

Τα φασόλια περιέχουν πολύ νερό. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Προτιμάμε τα φασόλια επειδή είναι υπέροχα με τσίλι και σε σούπες και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αντί για κρέας ή τόνο για πρωτεΐνη στη σαλάτα σου.

Το πλιγούρι βρώμης
Πολλοί το βάζουν στο πρωινό τους γεύμα, επειδή σε χορταίνει τόσο πολύ. Η βρώμη περιέχει 6 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα, όπως και φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Επίσης, η βρώμη προστατεύει το καρδιαγγειακό σου σύστημα: Μία έρευνα 15 χρόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine, αποκάλυψε ότι η βρώμη χαμηλώνει τη χοληστερίνη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού νοσήματος.

Τα πορτοκάλια
Σίγουρα θα γνωρίζεις ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αντί να καθαρίζεις και να αφαιρείς την ψίχα- τη λεπτή στρώση στο εσωτερικό τους- να την τρως καλύτερα, καθώς και αυτή περιέχει πηκτίνη και βιταμίνη C. Τα πορτοκάλια περιέχουν και βιταμίνες Α, Β, κάλιο και ασβέστιο.

Aγάρ αγάρ
Το Agar είναι μία υδρόφιλη κολλώδης ουσία που εξάγεται από τα κυτταρικά τοιχώματα των φυκιών και χρησιμοποιείται ευρέως στη νοτιοανατολική Ασία. Το agar αποτελείται κυρίως από υδρόφιλες ίνες, που απορροφούν τη γλυκόζη στο στομάχι σου, περνούν γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος, και στη συνέχεια αποτρέπουν το σώμα από τη διατήρηση και την αποθήκευση του περιττού λίπους. Μπορείς να φτιάξεις εξαιρετική πουτίγκα χρησιμοποιώντας το agar, η οποία περιέχει και λιγότερες από 50 θερμίδες ανά μερίδα(το agar από μόνο του δεν έχει καθόλου θερμίδες).

shape.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αγάρ αγάρ το πηκτικό που αντικαθιστά τη ζωική ζελατίνη.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr