Πολυπεπτίδια στην περιποίηση της επιδερμίδας

Πολυπεπτίδια στην περιποίηση της επιδερμίδας

Είναι εύκολο να γίνετε δύσπιστοι στην περιποίηση της επιδερμίδας όταν κάθε δεύτερη μέρα διαβάζετε για ένα νέο συστατικό που υπόσχεται να είναι το «θαύμα μιας νύχτας» ή ένα «botox σε βάζο». Πράγματι, στις μέρες μας, υπάρχει μια συνεχής εισροή πληροφοριών από τη βιομηχανία των καλλυντικών ομορφιάς και πολλά νέα συστατικά βγαίνουν στο φως που υπόσχονται πολλά…

Τα πολυπεπτίδια μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο άλλα συστατικά, όπως το σαλικυλικό οξύ ή η ρετινόλη, αλλά είναι εξίσου ισχυρά. Αποτελούμενα από αμινοξέα, εργάζονται επιμελώς για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες που με τη σειρά τους ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, επιδιορθώνουν τις βλάβες, βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και ενισχύουν τη συνολική σας εμφάνιση. Αυτά τα οφέλη είναι εν μέρει αυτό που το καθιστά ένα τόσο δημοφιλές αντιγηραντικό συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας.

♦ της Μαρίας Γκέκα

Τι είναι τα πολυπεπτίδια;
Τα πολυπεπτίδια μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητά ως μικρές χημικές ενώσεις που αποτελούνται από αμινοξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία που κατασκευάζουν πρωτεΐνες στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου στο δέρμα. Χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες, θα έχουμε ρυτίδες, εύθραυστα νύχια και ξηρότητα στα μαλλιά.

Τα πεπτίδια χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία όχι μόνο για το νέο κολλαγόνο που δημιουργείται, αλλά και για τις ίνες ελαστίνης. Τι είναι αυτές οι ίνες; Είναι τα δομικά στοιχεία του δέρματός μας και προσθέτουν στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα των ιστών.

Τα πεπτίδια βρίσκονται σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο και παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σώματος, ενεργώντας συχνά ως βιολογικός αγγελιοφόρος. Τα πεπτίδια λοιπόν, έχουν πολλές χρήσεις στο σώμα, γιατί αποτελούν τα δομικά στοιχεία για ένζυμα, ορμόνες και πηγή ενέργειας.

Πολυπεπτίδια στην περιποίηση της επιδερμίδας
Τα πεπτίδια «λένε στα κύτταρά μας» να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο
Τα πεπτίδια «λένε στα κύτταρά μας» να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο: ένα από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία του δέρματος. Τα πεπτίδια είναι ουσιαστικά κατακερματισμένα τμήματα πρωτεϊνών.

Έτσι, όταν χρησιμοποιούνται στην περιποίηση της επιδερμίδας, ο στόχος είναι αυτά τα θραύσματα κολλαγόνου να διεγείρουν την ανάπτυξη κολλαγόνου. Δεδομένου ότι οι πλήρεις, μη κατακερματισμένες πρωτεΐνες (όπως το κολλαγόνο) δεν είναι σε θέση να απορροφηθούν άμεσα μέσω του ανώτερου στρώματος του δέρματος, έτσι αυτά τα μικρότερα κομμάτια είναι σε θέση να μπουν βαθιά στο κυτταρικό επίπεδο.

Τα πεπτίδια μπορούν να συμπεριληφθούν σε ορούς, ενυδατικές κρέμες και μάσκες. Περιλαμβάνονται επίσης σε ορισμένους τοπικούς ορούς που χρησιμοποιούνται μετά από μικροβελονισμό ή επιφανειακές διαδικασίες λέιζερ για να αυξήσουν τη διείσδυση του πεπτιδίου και να βοηθήσουν το δέρμα να ανακάμψει από τη διαδικασία.

Οφέλη των πολυπεπτιδίων για το δέρμα
Όταν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα δέρματος, τα πεπτίδια εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: πεπτίδια σήματος, πεπτίδια φορείς και εκείνα που αναστέλλουν τα νευρικά σήματα. Ενεργώντας ως αγγελιοφόροι, τα πεπτίδια σήματος μπορούν να προκαλέσουν σύνθεση κολλαγόνου, η οποία στη συνέχεια αυξάνει τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου: Όταν το κολλαγόνο διασπάται, τα πεπτίδια στέλνουν ένα σήμα στα κύτταρα του δέρματός μας, ενημερώνοντάς τα να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο για να αντικαταστήσουν αυτό που χάνουμε φυσικά καθώς γερνάμε.
Μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών: Με την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου, βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης του δέρματος.
Ενισχύουν το φράγμα του δέρματος: Όταν τα πεπτίδια βοηθούν στην ενίσχυση των κυττάρων του δέρματός μας, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση του δερματικού φραγμού.
Κλειδώνουν την ενυδάτωση: Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, γεγονός που προκαλεί επίσης αφυδάτωση στο δέρμα. Όταν τα πεπτίδια βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, ενισχύουν επίσης την ενυδάτωση.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα πεπτίδια βοηθούν στην ηρεμία και καταπραΰνουν το δέρμα, οδηγώντας το σε λιγότερες φλεγμονές.
Λειαίνουν την επιδερμίδα: Με την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου έχουμε ως αποτέλεσμα λείο και λαμπερό δέρμα.
Επανορθώνουν το κατεστραμμένο δέρμα: Τα πεπτίδια φορείς λειτουργούν για να θεραπεύσουν το δέρμα μας από μέσα προς τα έξω.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα πολυπεπτίδια
Όπως πιθανώς γνωρίζετε αυτό το δημοφιλές συστατικό αντιγήρανσης έχει βρει από καιρό το δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων με τη μορφή καθαριστικών προσώπου, ορών, κρεμών, μάσκες και πολλά άλλα. Η συχνότητα χρήσης εξαρτάται από το προϊόν ή τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τον τύπο του δέρματός σας. Γενικά, ωστόσο, τα πολυπεπτίδια είναι ασφαλή για χρήση δύο φορές την ημέρα. Συνιστάται επίσης να επιλέξετε ένα πεπτιδικό προϊόν που μπορεί να παραμείνει στο δέρμα, όπως μια κρέμα ή έναν ορό.

Τι να θυμαστε
ΤΥΠΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ: Πρωτεΐνη

ΚΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ: Λειαίνει τις λεπτές γραμμές, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνει την εμφάνιση πόρων.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ: Γενικά, τα πολυπεπτίδια είναι ασφαλή για όλους τους τύπους δέρματος.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΆ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ: Για μέγιστη αποτελεσματικότητα, τα πολυπεπτίδια πρέπει να εφαρμόζονται τόσο κατά τη διάρκεια της πρωινής όσο και της νυχτερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ: Η λήψη ενός peeling προσώπου πριν από την εφαρμογή πεπτιδικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει τα πεπτίδια να διεισδύσουν στο δέρμα πιο βαθιά.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΕ: Τα AHAs μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των πεπτιδίων.

ΠΗΓΗ : natura nrg 137o www. naturanrg.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Σέρουμ Πεπτιδίων. Συγχρονίζει Και Επανεργοποιεί Τα Κύτταρα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr