Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη vegan δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει την γήρανση

Ακόμη και μια βραχυπρόθεσμη vegan δίαιτα μπορεί να αντιστρέψει την γήρανση

Όσον αφορά τα προγράμματα διατροφής πιθανότατα τα έχετε ξανακούσει όλα: τη δίαιτα κετο, Atkins, paleo, τη μεσογειακή διατροφή, διαλείπουσα νηστεία. Σε κάθε γωνία, φαίνεται να υπάρχει μια διαφορετική λύση για τα δεινά ευεξίας σας. Αλλά η βίγκαν (ή φυτική) διατροφή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του σώματός σας σε μοριακό επίπεδο.

Οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη παρακολούθησαν 21 ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων για 8 εβδομάδες, παρέχοντας στο ένα δίδυμα γεύματα vegan -αποτελούμενα κυρίως από λαχανικά, όσπρια και φρούτα- και στο άλλο γεύματα που περιελάμβαναν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα (μια παμφάγα δίαιτα). Στο τέλος της μελέτης, τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης έδειξαν ότι όσοι ακολούθησαν το φυτικό πρόγραμμα είχαν χαμηλότερη βιολογική ηλικία, μαζί με απώλεια βάρους και χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή LDL, αλλιώς γνωστή ως « κακή» χοληστερόλη.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!,

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine , είναι ένα παρακλάδι της μεγαλύτερης μελέτης για τη δίδυμη διατροφή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ . Υπήρχε μια σειρά του Netflix που το κατέγραψε, με τον εύστοχο τίτλο You Are What You Eat: A Twin Experiment .

Εκτός κι αν είστε ήδη vegan ή χορτοφάγος, το να ακολουθείτε μια φυτική διατροφή μπορεί να ακούγεται πολύ τρομακτικό ή εντελώς ανέφικτο. Αλλά οι ειδικοί στη διατροφή θέλουν να ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε μια νοοτροπία «όλα ή τίποτα» για να τρώτε φυτικά. Η αλλαγή της αναλογίας μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό σας υπηρεσία αντιγήρανσης με σπουδαία αποτελέσματα.

Οφέλη της Vegan δίαιτας
Το να είσαι vegan δεν σημαίνει ότι περιορίζεσαι μόνο στο να τρως λαχανικά.

Ο Matthew Landry συγκεκριμένα, PhD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και επίκουρος καθηγητής υγείας του πληθυσμού και πρόληψης ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, αρέσκεται να συγκρίνει τη vegan διατροφή  με το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο.

«Το να τρέχεις έναν μαραθώνιο είναι υπέροχο, αλλά μπορεί να μην είναι η σωστή επιλογή για όλους. Όμως ακόμη και αν βγαίνετε έξω για να κάνετε ένα μίλι περπάτημα είναι ευεργετικό για την υγεία σας συνολικά», είπε ο Landry, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική μελέτη για δίδυμα στο Stanford. «Απλώς κάνοντας μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και τότε τα πιο δύσκολα πράγματα γίνονται πιο εύκολα».

Παρόλο που η ομάδα των ατόμων στη μελέτη BMC Medicine ήταν μικρή –μόλις 42 συνολικά– οι περισσότερες από τις μελέτες σχετικά με τα προγράμματα διατροφής είναι περιορισμένες επειδή όλοι έχουν μια μοναδική γενετική σύνθεση και οικογενειακό ιστορικό που διαμορφώνουν τον τρόπο που τρώμε και το πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας. τροφή. Οι ερευνητές συνήθως δεν μπορούν να ελέγξουν για βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση πανομοιότυπων διδύμων για τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την έκφραση του DNA μας είναι τόσο συναρπαστική – μπορούν να λειτουργήσουν ως δικοί τους έλεγχοι.

Σύμφωνα με τον Nate Wood, MD, διευθυντή μαγειρικής ιατρικής στο Yale School of Medicine στο New Haven, CT, αν και το να ζεις περισσότερο είναι υπέροχο,  αυτό που συχνά χάνεται σε αυτή τη συζήτηση είναι το γεγονός ότι κάνοντας αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σου η αλλαγή αυτή μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ετών που ζεις μια υγιή, λειτουργική και ευχάριστη ζωή.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απλό», είπε ο Γουντ. «Αυτό που καταλήγει είναι το εξής: Όσο περισσότερα φυτά τρώτε, τόσο το καλύτερο».

www.webmd.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!,

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr