Yerba Mate: Τα 5 οφέλη από το τσάι της Ν. Αμερικής – Μειώνει βάρος και φλεγμονή – Δίνει διαύγεια και ενέργεια

Yerba Mate: Τα 5 οφέλη από το τσάι της Ν. Αμερικής – Μειώνει βάρος και φλεγμονή – Δίνει διαύγεια και ενέργεια

Το Yerba mate είναι ένα τσάι που το παρασκευάζουν με τα φύλλα ενός αειθαλούς δέντρου της Νότιας Αμερικής. Το συγκεκριμένο τσάι μπορεί να ενισχύσει τη νοητική εστίαση, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την απόδοση της προπόνησης. Ωστόσο, το Yerba mate περιέχει καφεΐνη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Το τσάι Ματέ που έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει τις «ρίζες» του στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Ν. Αμερικής. Αναφερόμενο και ως Yerba Mate ή τσάι των Ιησουιτών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε μια τελετή φιλίας, η οποία έχει ξεχωριστή θέση στην παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, η φυλή Γκουαγιακί της Ν. Αμερικής που κατανάλωνε το συγκεκριμένο τσάι για εκατοντάδες χρόνια το έπινε μέσα σε νεροκολοκύθα (Mate). Στη συνέχεια και επί ισπανικής αποικιοκρατίας, το τσάι αυτό άρχισαν να το υιοθετούν οι Ιησουίτες, οι οποίοι προχώρησαν και στην ευρύτερη καλλιέργειά του.

Αθηνά Δαβαρία

Το Yerba mate είναι ένα τσάι από βότανα που είναι εμποτισμένο με την παραδοσιακή νοτιοαμερικανική κουλτούρα. Το ελαφρώς στυπτικό τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα και τους μίσχους του Ilex paraguariensis, ενός αειθαλούς δέντρου που βρίσκεται στη Νότια Αμερική. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική και την κέτσουα γλώσσα και σημαίνει «βότανα από το καλαμπάς». (Το calabash είναι ένα είδος κολοκύθας.)

Μπορείτε να πιείτε yerba mate ζεστό ή κρύο, με ή χωρίς ζάχαρη. “Όταν χρησιμοποιείται ζεστό νερό, ονομάζεται mate, και όταν χρησιμοποιείται κρύο νερό, ονομάζεται tereré “, λέει ο Δρ Sarreal. «Οι περισσότεροι λάτρεις το πίνουν amargo, ή πικρό, αλλά άλλοι προσθέτουν ζάχαρη ή στέβια».

5 πιθανά οφέλη για την υγεία του τσαγιού Yerba Mate

Μειώνει την φλεγμονή
Η έρευνα δείχνει ότι το yerba mate είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες. Πρόκειται για φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση των βλαβερών ελεύθερων ριζών από τα κύτταρα του σώματος.

Ο Stephen Dahmer, MD, διευθυντής του Andrew Weil Center for Integrative Medicine στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, οι πολυφαινόλες μειώνουν την συστηματική φλεγμονή και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Το yerba mate περιέχει σαπωνίνη και κερσετίνη. Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σαπωνίνης πιθανόν να παίζει ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου. Και η κερσετίνη έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, καθιστώντας την μια δυνητικά χρήσιμη ένωση σε θεραπείες για φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους
«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το yerba mate βοηθάει στην απώλεια βάρους και ενισχύει τον μεταβολισμό. Μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους, αλλά τα στοιχεία δεν είναι οριστικά», λέει η Alyssa Simpson, RDN , η οποία εδρεύει στο Phoenix και ειδικεύεται στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 22 κλινικών δοκιμών σε άτομα με παχυσαρκία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το yerba mate γενικά είχε θετική επίδραση στη μείωση του βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας της μέσης.

Σε μια προηγούμενη μελέτη σε 30 ενήλικες με παχυσαρκία, εκείνοι που λάμβαναν 3 γραμμάρια (g) συμπληρώματος yerba mate καθημερινά για 12 εβδομάδες έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ενισχύει την εγρήγορση και την διανοητική διαύγεια
Περιέχει καφεΐνη – περίπου 80 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι – η οποία είναι συγκρίσιμη με την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι καφέ – το yerba mate ενισχύει την εγρήγορση και την εστίαση.

Ο Δρ Dahmer λέει ότι οι ενώσεις στο yerba mate – θεοβρωμίνη, θεοφυλλίνη και L-θεανίνη (ένα αμινοξύ ) – μπορεί επίσης να αυξήσουν την εγρήγορση και τη διανοητική διαύγεια. Η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη με την καφεΐνη δρουν ως ήπια διεγερτικά, λέει ο Dahmer. Προτρέπουν το σώμα σας να παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου και μια ορμόνη που εμπλέκεται στα κίνητρα και τη σκέψη.

4. Αυξημένη απόδοση άσκησης
«Το Yerba mate βελτιώνει την απόδοση της άσκησης ενισχύοντας την ενέργεια και την αντοχή, χάρη στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη», λέει ο Simpson. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι εκπαιδευμένοι ποδηλάτες που κατανάλωναν 5 g yerba mate σε κάψουλες ημερησίως για πέντε ημέρες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην απόδοση ισχύος κατά τη διάρκεια μιας χρονομέτρησης 30 λεπτών σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, οι μελέτες για το yerba mate και την άσκηση συχνά περιλαμβάνουν μικρές ομάδες συμμετεχόντων.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Σε μια μικρή μελέτη, η κατανάλωση τριών μερίδων τσαγιού yerba mate καθημερινά για οκτώ εβδομάδες μείωσε τη συνολική χοληστερόλη, την LDL («κακή») χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση σε άτομα με αλλά και χωρίς υψηλή χοληστερόλη.

«Το Yerba mate μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης επειδή έχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή», εξηγεί ο Simpson. «Περιέχει επίσης σαπωνίνες που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και ενώσεις όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που ενισχύουν το μεταβολισμό και την επεξεργασία του λίπους».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το yerba mate περιέχει καφεΐνη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ροφημάτων με καφεΐνη όπως το yerba mate μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως αϋπνία, νευρικότητα και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

www.instyle.gr

unsplash.comΈλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε μια ασπιρίνη μέσα στο πλυντήριο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr