Τσάι, κουρκουμάς και άλλα βότανα με ηπατοτοξική δράση – Τι να προσέχετε

Τσάι, κουρκουμάς και άλλα βότανα με ηπατοτοξική δράση – Τι να προσέχετε

Βότανα όπως το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς και το Black Cohosh (Cimicifuga racemosa), μπορεί να είναι γνωστά για τα οφέλη τους, αλλά η υπερβολική χρήση τους συνδέεται όλο και περισσότερο με ηπατική βλάβη.

Νέα έρευνα δείχνει ότι το 7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα από τα έξι πιο δημοφιλή βότανα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πολλοί καταλήγουν στα νοσοκομεία λόγω ηπατοτοξικότητας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία ρυθμιστική παρέμβαση και εποπτεία για τα βότανα, οι χημικές δοκιμές των προϊόντων που συνδέονται με προβλήματα του ήπατος «δείχνουν συχνές αποκλίσεις μεταξύ των ετικετών των προϊόντων και των ανιχνευόμενων συστατικών», σημείωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Alisa Likhitsup, επίκουρη καθηγήτρια γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη χρήση έξι εκ των πιο δημοφιλών βοτάνων και φυτικών συμπληρωμάτων: εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, Garcinia cambodgia, κουρκουμά, black cohosh, μαγιά κόκκινου ρυζιού (red yeast rice) και ashwagandha.

Εξετάζοντας τα δεδομένα της περιόδου 2017-2021 για σχεδόν 9.700 ενήλικες σε μια ομοσπονδιακή βάση δεδομένων υγείας, διαπίστωσαν υψηλά ποσοστά χρήσης βοτάνων.

Βρέθηκε για παράδειγμα ότι πάνω από 11 εκατομμύρια ενήλικες λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα κουρκουμά, πιστεύοντας ότι μπορεί να τους ανακουφίσει από τους σωματικούς πόνους ή τους πόνους της αρθρίτιδας. Για τους ίδιους λόγους, περίπου 14,8 εκατομμύρια ενήλικες λαμβάνουν κάποιο μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο.

Δυστυχώς, «πολλές κλινικές δοκιμές απέτυχαν να αποδείξουν οποιαδήποτε αποτελεσματικότητα των προϊόντων που περιέχουν κουρκουμά στην οστεοαρθρίτιδα». Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κουρκουμά έχει συνδεθεί με σοβαρή ηπατοτοξική δράση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ομοίως, πάνω από 3 εκατομμύρια ενήλικες εκτιμάται ότι λαμβάνουν μια άλλη πιθανή ηπατική τοξίνη, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, συνήθως για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους και να βοηθηθούν στην απώλεια βάρους.

Και πάλι όμως, «πολλές μελέτες απέτυχαν να καταδείξουν αντικειμενικά στοιχεία απώλειας βάρους και διαρκούς βελτίωσης της διάθεσης ή των επιπέδων ενέργειας» με προϊόντα που περιέχουν τα ενεργά συστατικά του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, σημείωσαν οι ερευνητές.

Onmed.gr 

unsplash.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Δείτε τι θα συμβεί αν βάλετε μια ασπιρίνη μέσα στο πλυντήριο

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr