Επιστροφή από διακοπές: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να αδειάζετε αμέσως τη βαλίτσα

Επιστροφή από διακοπές: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να αδειάζετε αμέσως τη βαλίτσα

Και σίγουρα δεν πρέπει να τις ακουμπάτε στο κρεβάτι.

Επιστροφή από διακοπές λοιπόν και τα κεφάλια μέσα… Και το πρώτο πράγμα που όλοι μας κάνουμε είναι να αδειάσουμε τη βαλίτσα ακουμπώντας την, όχι στο πάτωμα αλλά είτε στο κρεβάτι είτε σε κάποια καρέκλα ή στον καναπέ για να διευκολύνουμε τη μέση μας… Μεγάλο λάθος! Μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά είναι πολύ πιθανό, μαζί με τα ρούχα και τα αναμνηστικά να μεταφέρετε και κοριούς από το ξενοδοχείο ή ακόμα και από το πλοίο ή το αεροπλάνο.

Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ANSES δημοσίευσε πληροφορίες στους πολίτες καθώς τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από ένα στα 10 γαλλικά νοικοκυριά μολύνθηκαν από κοριούς, και μάλιστα Γάλλοι τουρίστες είναι αυτοί που μετέφεραν κοριούς στο ελληνικό παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι είναι οι κοριοί;
Οι κοριοί είναι ένα από τα σημαντικότερα παράσιτα στον κόσμο που τρέφονται με αίμα ανθρώπων, μεταξύ άλλων ζώων. Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Καθένα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου και συνήθως κρύβονται κάτω από στρώματα. Τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα και δαγκώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι κοριοί μπορούν να περάσουν αρκετούς μήνες χωρίς φαγητό. Ένα θηλυκό γεννά από πέντε έως 15 αυγά την ημέρα, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να πολλαπλασιάζεται γρήγορα. Μπορούν να μεταφερθούν με ρούχα και αποσκευές, κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή από αγορά μεταχειρισμένων κλινοσκεπασμάτων, ρούχων και επίπλων.

Η έξαρση των προσβολών από κοριούς τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιών και στην αυξανόμενη αντοχή των κοριών στα εντομοκτόνα. Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι στα σπίτια μας είναι το Cimex lectularius και το C. hemipterus και μόλις μπουν μέσα, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να τους διώξουμε.

Τα τσιμπήματα κοριών μοιάζουν με τα τσιμπήματα άλλων εντόμων (κουνούπια, ψύλλοι κ.λπ.) και συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα, όταν οι κοριοί είναι ενεργοί. Μπορούν να εμφανιστούν σε μια σειρά τριών ή τεσσάρων δαγκωμάτων. Εντοπίζονται γενικά σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια.

Το να μαζεύετε κοριούς στις διακοπές είναι σύνηθες φαινόμενο επειδή μέρη όπως ξενώνες και ξενοδοχεία κινδυνεύουν περισσότερο να τους μαζέψουν – όχι επειδή αυτά τα μέρη είναι βρώμικα, αλλά απλώς λόγω της εναλλαγής επισκεπτών. Καθώς οι επισκέπτες του ξενοδοχείου έρχονται και φεύγουν, ο καθένας θα μπορούσε ενδεχομένως να εισαγάγει αυτά τα παράσιτα που θα κρυφτούν εύκολα στις γωνίες και τις σχισμές του δωματίου, περιμένοντας το… «γεύμα» τους από τον επόμενο άτυχο επισκέπτη.

 Πώς να αποφύγετε να φέρετε τους κοριούς στο σπίτι
Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε μείνει κάπου με κοριούς αλλά θέλετε να ανακτήσετε τις αποσκευές σας; Τυχόν κοριοί και νύμφες θα πεθάνουν αν μείνουν κολλημένοι στη βαλίτσα σας για δύο εβδομάδες. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο πολύ, το να βάλετε τα ρούχα σας και τα αντικείμενα που είναι ασφαλή στο στεγνωτήριο σε ένα ζεστό πρόγραμμα μπορεί να σκοτώσει τους κοριούς και τα αυγά τους.

Να σημειωθεί ότι εάν μολυνθεί το σπίτι από κοριούς, η εξόντωση τους κοριών σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας, ANSES είναι αρκετά δαπανηρή. Το κόστος της θεραπείας σε εθνικό επίπεδο, μόνο για τα γαλλικά νοικοκυριά ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2022, δηλαδή κατά μέσο όρο 230 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε αυτό προστίθεται το κόστος των συνεπειών στην υγεία από τις προσβολές από κοριούς. Αν και οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες, η παρουσία τους μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και να επηρεάσει την ευημερία των ανθρώπων των οποίων τα σπίτια είναι μολυσμένα.

Το 2019, το κόστος υγείας ήταν 83 εκατ. ευρώ για τον γαλλικό πληθυσμό , συμπεριλαμβανομένων 79 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με μείωση της ποιότητας ζωής, διαταραχές ύπνου και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, 1 εκατ. ευρώ που συνδέονται με διακοπές εργασίας και περίπου 3 εκατ. ευρώ για σωματική φροντίδα.

Cibum

unsplash.com

Το θαύμα της λεύκανσης με λάδι στρουθοκαμήλου και καρύδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr