13 τρόποι για να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη

13 τρόποι για να καταπολεμήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη

Αν έχετε διαπιστώσει ότι το  σνακ με ζάχαρη απλώς σας κάνει να λαχταράτε περισσότερη ζάχαρη δεν είστε οι μόνοι. Η κατανάλωση πολλών απλών υδατανθράκων — χωρίς την υποστήριξη πρωτεϊνών ή λιπών — μπορεί να ικανοποιήσει γρήγορα την πείνα και να δώσει στο σώμα σας μια βραχυπρόθεσμη ώθηση ενέργειας. Αλλά σχεδόν το ίδιο γρήγορα σε αφήνουν να πεινάς ξανά και να θέλεις περισσότερα.

Γιατί Λαχταρούμε Ζάχαρη;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πάμε για γλυκά πράγματα.

«Η γλυκιά γεύση είναι η πρώτη  που προτιμούν οι άνθρωποι από τη γέννησή τους», λέει η Christine Gerbstadt, MD. Οι υδατάνθρακες διεγείρουν την απελευθέρωση της χημικής ουσίας σεροτονίνης που δίνει καλή αίσθηση στον εγκέφαλο . Η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας, αλλά οι υδατάνθρακες έρχονται και σε άλλες μορφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Η γεύση της ζάχαρης απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες που μας ηρεμούν και μας χαλαρώνουν και προσφέρουν ένα φυσικό «υψηλό», λέει η Susan Moores, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και σύμβουλος διατροφής στο St. Paul, MN.

Τα γλυκά απλά έχουν ωραία γεύση. Και αυτή η προτίμηση ενισχύεται όταν επιβραβεύετε τον εαυτό σας με γλυκές λιχουδιές, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να το λαχταράτε ακόμη περισσότερο. 

Το πρόβλημα δεν έρχεται όταν επιδιδόμαστε σε μια γλυκιά απόλαυση που και που, αλλά όταν το παρακάνουμε. Αυτό είναι εύκολο να γίνει όταν προστίθεται ζάχαρη σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως ψωμί, γιαούρτι, χυμούς και σάλτσες. Και οι Αμερικανοί το καταναλώνουν υπερβολικά, έχοντας κατά μέσο όρο 17 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα, σύμφωνα με την American Heart Association, η οποία συνιστά τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.

Πώς να σταματήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη: 8 συμβουλές 
Αν λαχταράτε ζάχαρη, εδώ είναι μερικοί τρόποι για να τιθασεύσετε αυτές τις λιγούρες.

Λίγο. Φάτε λίγο από αυτό που λαχταράτε, ίσως ένα μικρό μπισκότο ή ένα διασκεδαστικό ζαχαρωτό, προτείνει η Kerry Neville, εγγεγραμμένη διαιτολόγος. Το να απολαμβάνετε λίγο από αυτό που αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το αίσθημα άρνησης. Προσπαθήστε να τηρήσετε το όριο των 150 θερμίδων, λέει ο Neville. Αν δεν μπορείτε να βρείτε μικρό μέγεθος, μοιράστε τη λιχουδιά σας με έναν φίλο ή φίλους.
Συνδυάστε τα τρόφιμα. Εάν η ιδέα να σταματήσετε σε ένα μπισκότο ή σε ένα ζαχαρωτό για μωρά σας φαίνεται αδύνατη, μπορείτε ακόμα να χορτάσετε και να ικανοποιήσετε και μια λαχτάρα για ζάχαρη. «Μου αρέσει να συνδυάζω το φαγητό που λαχταράω με ένα υγιεινό», λέει ο Neville. «Λατρεύω τη σοκολάτα , για παράδειγμα, οπότε μερικές φορές βουτάω μια μπανάνα σε σάλτσα σοκολάτας και αυτό μου δίνει αυτό που λαχταρώ, ή ανακατεύω μερικά αμύγδαλα με κομματάκια σοκολάτας ». Θα καταπραΰνετε τη λαχτάρα σας και θα λαμβάνετε υγιεινά θρεπτικά συστατικά από αυτές τις καλές για εσάς τροφές.

Κρύα γαλοπούλα. Το να κόψετε όλα τα απλά σάκχαρα λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους. Αλλά δεν είναι εύκολο. “Οι αρχικές 48 έως 72 ώρες είναι δύσκολες”, λέει ο Gerbstadt. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η κρύα γαλοπούλα βοηθάει να περιορίσουν τις λιγούρες τους μετά από λίγες μέρες. Άλλοι βρίσκουν ότι μπορεί ακόμα να λαχταρούν ζάχαρη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εκπαιδεύσουν τους γευστικούς κάλυκες τους για να ικανοποιηθούν με λιγότερα.

Τσίχλα . Εάν θέλετε να αποφύγετε να ενδώσετε εντελώς σε μια λαχτάρα για ζάχαρη, δοκιμάστε να μασήσετε μια τσίχλα, λέει ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος Dave Grotto. «Η έρευνα έχει δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να μειώσει την επιθυμία για φαγητό ».
Φρούτα. …. όταν η λαχτάρα για ζάχαρη χτυπάει. Θα πάρετε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά μαζί με γλυκύτητα. Και εφοδιαστείτε με τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα, λέει η πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα εθισμού Judy Chambers.
Σήκω και φύγε. Όταν χτυπήσει η λαχτάρα για ζάχαρη, φύγετε. «Κάντε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο », για να απομακρύνετε το μυαλό σας από το φαγητό που λαχταράτε, προτείνει ο Νέβιλ.
Επιλέξτε την ποιότητα από την ποσότητα . “Αν χρειάζεστε μια υπερχείλιση ζάχαρης, επιλέξτε ένα υπέροχο, παρακμιακό φαγητό με ζάχαρη”, λέει ο Moores. Κράτα το όμως μικρό. Για παράδειγμα, επιλέξτε μια μικρή τρούφα μαύρης σοκολάτας αντί για μια ζαχαρόπαστα σε μέγεθος king-size και μετά «απολαύστε κάθε μπουκιά — σιγά σιγά», λέει ο Moores.  “Μην απορρίπτετε τα αγαπημένα σας — γιατί θα επιστρέψετε με μεγαλύτερες μερίδες. Μάθετε να ενσωματώνετε μικρές ποσότητες στη διατροφή, αλλά επικεντρωθείτε στο να γεμίσετε το στομάχι σας με λιγότερες ζαχαρούχες και [πιο υγιεινές] επιλογές.”
Τρώτε τακτικά . Η πολύ μεγάλη αναμονή μεταξύ των γευμάτων μπορεί να σας κάνει να επιλέξετε ζαχαρούχα, λιπαρά τρόφιμα που μειώνουν την πείνα σας , λέει ο Moores. Αντίθετα, το να τρώτε κάθε 3 έως 5 ώρες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σταθερό και να σας βοηθήσει να «αποφύγετε την παράλογη διατροφική συμπεριφορά».  «Επιλέξτε πρωτεΐνες, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως », λέει ο 

Αλλά το να τρώτε πιο συχνά δεν σημαίνει υπερφαγία; Όχι αν ακολουθήσετε τη συμβουλή του Νέβιλ να τεμαχίσετε τα γεύματά σας. Για παράδειγμα, πάρτε απο το πρωινό σας — μια φέτα τοστ με φυστικοβούτυρο,  — και φυλάξτε λίγο γιαούρτι για το μεσημεριανό σνακ. «Χωρίστε το μεσημεριανό γεύμα με τον ίδιο τρόπο για να αποφύγετε μια απογευματινή ύφεση», λέει ο Neville.

Επίσης, ίσως χρειαστεί να ξανασκεφτείτε τα ποτά σας. Μπορούν να είναι μια σημαντική πηγή ζάχαρης, είτε είναι σόδα, λάτε ή χυμός. Δοκιμάστε ένα ανθρακούχο νερό ή σκέτο νερό.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε τη λαχτάρα για ζάχαρη είναι να τις σταματήσετε πριν ξεκινήσουν. Για να σας βοηθήσουμε να το κάνετε αυτό:

Παραλείψτε τα τεχνητά γλυκαντικά . Δεν μειώνουν απαραίτητα τη λαχτάρα για ζάχαρη. Και «δεν έχουν δείξει θετική επίδραση στην επιδημία παχυσαρκίας μας », λέει ο Grotto, συγγραφέας του 101 Foods That Could Save Your Life .
Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την επιτυχή διαχείριση της λαχτάρας για ζάχαρη. Η ανταμοιβή σας μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή. Θυμηθείτε γιατί εργάζεστε σε αυτό και, στη συνέχεια, επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε επιτυχημένο βήμα.
Κόψτε ταχύτητα. Για 1 εβδομάδα, εστιάστε στην επιθυμία σας για ζάχαρη και σκεφτείτε τι τρώτε, προτείνει η Chambers. Το χάος της διατροφής συχνά προκύπτει από έλλειψη προγραμματισμού. Έτσι, επιβραδύνετε, προγραμματίστε, “και τρώτε ό,τι σκοπεύετε να φάτε, αντί να ξεσπάτε στο φαί όταν είστε απελπισμένοι”, λέει ο Chambers.
Λάβετε υποστήριξη. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα γλυκά τρόφιμα όταν είναι αγχωμένοι, καταθλιπτικοί ή θυμωμένοι. Αλλά το φαγητό δεν λύνει συναισθηματικά ζητήματα. Σκεφτείτε εάν τα συναισθήματα εμπλέκονται στην επιθυμία σας για ζάχαρη και εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε άλλες λύσεις σε αυτά τα συναισθηματικά προβλήματα.
Ανακατέψτε . Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία στρατηγικές για να αποτρέψετε την επιθυμία για ζάχαρη. Μια εβδομάδα μπορεί να βρεις επιτυχία με μια τακτική και μια άλλη εβδομάδα απαιτεί μια εναλλακτική προσέγγιση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να «έχεις ένα «σακούλι με κόλπα». Για να τιθασεύσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη, πρέπει πραγματικά να “καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς”, λέει ο Neville.

Τέλος, χαλαρώστε με τον εαυτό σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αντιμετωπίσετε τις επιθυμίες σας για ζάχαρη. “Είναι δύσκολο να αλλάξεις οποιοδήποτε σύστημα — είτε είναι η παγκόσμια οικονομία είτε το φαγητό σου”.

www.webmd.com

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Εξωσώματα: Τα μόρια που αντιστρέφουν τη γήρανση και δίνουν ώθηση στην ομορφιά.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr