Ισχύει ότι η πανσέληνος επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Ισχύει ότι η πανσέληνος επηρεάζει τη διάθεσή μας;

Αυτό που σίγουρα επηρεάζει η πανσέληνος είναι το ενσωματωμένο βιολογικό μας ρολόι, λένε οι επιστήμονες. Αυτοί κάτι ξέρουν.

Η πανσέληνος, με το έντονο φως της, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μύθων και παραδόσεων σχετικά με την επίδρασή της στους ανθρώπους. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις για μια άμεση και σημαντική επίδραση της πανσελήνου στη διάθεση και την υγεία του γενικού πληθυσμού, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ενδιαφέρουσες τάσεις.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Γιατί η αποψινή πανσέληνος ονομάζεται “φεγγάρι του Οξύρρυγχου”
Η πανσέληνος αυτή, είναι γνωστή ως “Πανσέληνος του Οξύρρυγχου” προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών. Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάστηκε “Φεγγάρι του Οξύρρυγχου” λόγω του ενδημικού ψαριού “μουρούνα” του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain – που αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού. Το ψάρι αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή.

Πανσέληνος: Πόσο μας επηρεάζει ψυχικά και σωματικά; Έρευνες απαντούν!

Πώς η πανσέληνος μας επηρεάζει
Προκαλεί κόπωση και ευερεθιστότητα
Αλλάζει τη συμπεριφορά
Διαταράσσει τον ύπνο
Επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Αυξάνει τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πανσέληνος επηρεάζει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία. Και η επιστήμη το αναγνωρίζει: μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 81% των επαγγελματιών ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι η πανσέληνος μπορεί να τους επηρεάσει. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Μία από αυτές είναι η βαρυτική έλξη του φεγγαριού στο νερό της Γης που επηρεάζει την ποσότητα του νερού στο σώμα μας, επηρεάζοντας έτσι και τη διάθεσή μας. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό, και οι άνθρωποι βιώνουν παλιρροϊκές μετατοπίσεις που προκαλούνται από τις φάσεις της σελήνης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ωκεανούς της Γης, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα. Το φαινόμενο της Παλίρροιας, όπου τα νερά της θάλασσας αλλάζουν κατεύθυνση ανά 12 ώρες, οφείλεται κατά ένα μέρος στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη.

Μια άλλη επίδραση της πανσελήνου στις αλλαγές της διάθεσης μπορεί να συνδέεται με τη διαταραχή του ύπνου που προκαλείται από τη φωτεινότητα της σελήνης κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Πρόσθεσε σε αυτά και τις πολιτιστικές επιρροές που με τους ιστορικούς συνειρμούς και τη λαογραφία, διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβανόμαστε την επίδραση της πανσελήνου.

1. Προκαλεί κόπωση και ευερεθιστότητα
Μια διαταραγμένη νύχτα ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, προκαλώντας ευερεθιστότητα, κόπωση και δυσκολία στην συγκέντρωση. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ πανσελήνου και διάθεσης είναι πολύπλοκη και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

2. Αλλάζει τη συμπεριφορά
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της πανσελήνου και αύξησης των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή αύξησης των εγκλημάτων βίας. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είναι περιορισμένες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

3. Διαταράσσει τον ύπνο
Το έντονο φως της πανσελήνου μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποβολή της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία ή πιο ελαφρύ ύπνο, σε ορισμένα άτομα.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωπο ξενυχτούσαν ή κοιμόντουσαν λιγότερο συνολικά τις νύχτες πριν από την πανσέληνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η πανσέληνος μπορεί να σχετίζεται με λιγότερο βαθύ ύπνο και αυξημένη καθυστέρηση REM (ταχεία κίνηση των ματιών).

4. Επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
Σε μελέτη που έγινε σε άντρες φοιτητές πανεπιστημίου, οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις της αλλαγής των σεληνιακών κύκλων στα καρδιαγγειακά συστήματα των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 5 mm Hg κατά τις φάσεις της νέας σελήνης και της πανσελήνου ενώ ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και της νέας σελήνης.

5. Αυξάνει τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε αυτή τη σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Να θυμάσαι ότι το χειρότερο που μπορεί να προκαλέσει η πανσέληνος είναι να διαταράξει τον ύπνο σου, οπότε απόλαυσέ τη χωρίς να ανησυχείς.

shape.gr

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

unsplash.com

Μυστικά για δυνατό ανοσοποιητικό

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr