Εμμηνόπαυση: Φυτοοιστρογόνα για νεανική επιδερμίδα & ορμονική ισορροπία

Εμμηνόπαυση: Φυτοοιστρογόνα για νεανική επιδερμίδα & ορμονική ισορροπία

Είναι αποδεδειγμένο πως το «roller coaster» των ορμονών επηρεάζει ιδιαίτερα το πως αισθανόμαστε και αλλάζει ραγδαία την ποιότητα της ζωής μας. Γνωρίζεις ότι υπάρχουν ορισμένες φυτικές ενώσεις, που «μιμούνται» τα οιστρογόνα στο σώμα και είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην εμμηνόπαυση; Ο λόγος, για τα ευεργετικά φυτοοιστρογόνα που δρουν καταπολεμώντας συμπτώματα τα οποία προκαλούνται λόγω ανεπάρκειας οιστρογόνων. Μια άκρως ωφέλιμη δράση ειδικά για τις προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Oι ορμονικές αλλαγές και η συναισθηματική φόρτιση είναι αλληλένδετες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και επηρεάζουν ακόμη και την όψη της επιδερμίδας. Άραγε, τα φυτοοιστρογόνα, είναι ο νέος σύμμαχος που αναζητούσαμε για εξισορρόπηση και ανανέωση από μέσα μέχρι έξω; Αποδεικνύεται λοιπόν πως τα οφέλη τους είναι τεράστια και μπορούμε να τα εντοπίσουμε τόσο σε προϊόντα περιποίησης, όσο και σε μια ποικιλία τροφίμων.

Τι είναι τα φυτοοιστρογόνα;
Τα φυτοοιστρογόνα είναι μικρά μόρια παρόμοια με τα οιστρογόνα, τα οποια όμως προέρχονται από τα αναπαραγωγικά μέρη φυτών. Ενδεικτικά, συναντώνται σε σπόρους σταφυλιών, στη σόγια, στο κόκκινο τριφύλλι, στον λιναρόσπορο, αλλά και σε πολλούς ξηρούς καρπούς. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι γνωστές ήδη για τα οφέλη τους στην γενικότερη υγεία και μπορούν να επιφέρουν θαύματα στην επιδερμίδα μέσω προϊόντων αλλά και στην ορμονική υγεία μέσω διατροφής.

Το σημαντικότερο προτέρημά τους ωστόσο, είναι ότι προσδίδουν ανακούφιση από συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση. Ποια είναι λοιπόν τα top χαρακτηριστικά των φυτοοιστρογόνων, που θα σας κάνουν να τα εντάξετε στη λίστα των ευεργετικών συστατικών που αξίζει να εξερευνήσετε;

Ενίσχυση και αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού
Μελέτες δείχνουν, ότι τα φυτοοιστογόνα ενεργοποιούν τους ινοβλάστες και ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, ενισχύοντας την αποκατάσταση του δέρματος και βελτιώνοντας την ποιότητα του. Παράλληλα, φαίνεται να αποτελούν βασικό μέσο για την επαναφορά της ελαστικότητας και την μείωση της χαλάρωσης.

Η ηρεμιστική, καταπραϋντική δράση των φυτοοιστρογόνων αποτελεί ένα ακόμη εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τους. Συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος και στην μείωση πιθανών ερεθισμών και φλεγμονών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους, να ενισχύουν τον φραγμό του δέρματος.

Ένα όπλο ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και στην υπεριώδη ακτινοβολία
Στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών συγκαταλέγονται και τα φυτοοιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή ασπίδα ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις «εξολοθρεύοντας» τις ελεύθερες ρίζες. Μιας και η επίδραση των βλαβερών ακτινών UV στην επιδερμίδα αποτελούν μια ακόμη εξωτερική επίθεση, τα φυτοοιστρογόνα θα σας προσφέρουν άριστη φωτοπροστασία.

Η γενιστεΐνη, για παράδειγμα, που προέρχεται από ξηρούς καρπούς ή σόγια, είναι ένα από αυτά τα φυτοοιστρογόνα που ευνοούν αυτόν τον σκοπό. Ακόμη, σε αντίθεση με τα οιστρογόνα, είναι αναστολείς της τυροσινάσης και καταστέλλουν τη υπερέκκριση μελανίνης, μειώνοντας τις κηλίδες και δίνοντας έναν ομοιόμορφο, λαμπερό τόνο στο δέρμα.

Τα φυτοοιστρογόνα στην διατροφή
Κανένα skincare προϊόν δεν κάνει «θαύματα» αν η διατροφή είναι πρόχειρη και ελλιπής. Η αλλαγή ξεκινάει πάντα εκ των έσω, γι’ αυτό για να επωφεληθείτε από την ευεργετική δράση των φυτοοιστρογόνων, θα πρέπει να εντάξετε στην διατροφή σας ορισμένες τροφές.

Ξηροί καρποί όπως ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια αποτελούν εκλεκτή πηγή φυτοοιστογόνων. Ακόμη, συναντώνται σε πολλά φρούτα όπως τα μήλα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα cranberries, τα μούρα αλλά και σε προϊόντα σόγιας, στο tofu και στο ιαπωνικό καρύκευμα miso. Δημοφιλή βότανα πλούσια στα συγκεκριμένα φυτικά ευεργετικά συστατικά, είναι το κόκκινο τριφύλλι, η ρίζα γλυκόριζας και ο λυκίσκος.

Τα δημητριακά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα, καθώς φαίνεται να εντοπίζονται φυτοοιστρογόνα και στην βρώμη, στο κριθάρι και στο φύτρο σιταριού. Εκτός όμως από τα τρόφιμα, εμπεριέχονται και σε υγρά, όπως το ελαιόλαδο, το έλαιο γιασεμιού αλλά και σε ορισμένα ποτά όπως η μπύρα και το λευκό κρασί.

Φυσικά, αν δεν είστε fun της ισορροπημένης διατροφής και δυσκολεύεστε να μπείτε σε πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τα παραπάνω συστατικά, υπάρχουν και συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων. Ωστόσο, η λήψη τους από φυσικές πηγές τροφίμων είναι σαφώς μια πολύ καλύτερη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να νιώθετε μοναδικά σε όλες τις φάσεις της ζωής σας. Έχοντας τέτοιους δυνατούς συμμάχους, θα προσφέρετε στον εαυτό σας αναζωογόνηση και ορμονική ισορροπία και θα δώσετε μια πνοή ανανέωσης στον οργανισμό, στην επιδερμίδα και στην διάθεσή σας.

Κεντρική φωτογραφία, Jill Burrow

Κείμενο, Aναστασία Βαποράκη, blessyou.gr

beautemagazine.gr

unsplash.com

Πες όχι στο ozempic με πέντε εναλλακτικά αδυνατιστικά ροφήματα

 

 

Κεντρική φωτογραφία,unsplash.com

beautemagazine.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Πες όχι στο ozempic με πέντε εναλλακτικά αδυνατιστικά ροφήματα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr