7 τροφές που πρέπει να τρώτε και 7 που πρέπει να αποφεύγετε για να λευκαίνουν τα δόντια σας

7 τροφές που πρέπει να τρώτε και 7 που πρέπει να αποφεύγετε για να λευκαίνουν τα δόντια σας

Η χρώση των δοντιών είναι ένα ατυχές μέρος της ζωής. Ενώ η συνεπής στοματική υγιεινή και η οδοντιατρική φροντίδα θα βοηθήσουν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα δόντια σας να κιτρινίσουν ή να γίνουν λιγότερο ζωντανά με την πάροδο του χρόνου. Πρώτον, αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το χρώμα και τη φωτεινότητα του χαμόγελου σας, με τα σκουρόχρωμα τρόφιμα και ποτά που ενδέχεται να λεκιάζουν τα δόντια (ανά WebMD ).

Η χρήση καπνού είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κιτρίνισμα των δοντιών.

Ένα λεκιασμένο χαμόγελο συνδέεται επίσης με τη γήρανση και ένα χαρακτηριστικό που σας κάνει λιγότερο ελκυστικούς. Όπως εξηγεί η Crest , το σμάλτο των δοντιών φθείρεται με την ηλικία και αποκαλύπτει το φυσικό κιτρινωπό χρώμα της οδοντίνης του δοντιού. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS One διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν αυτούς με κίτρινα δόντια ως σημαντικά λιγότερο ελκυστικά από εκείνους με λευκά δόντια – ειδικά τις γυναίκες.

Με όλους τους αρνητικούς συσχετισμούς που συνδέονται με τα λεκιασμένα δόντια, δεν είναι περίεργο που ο οδοντιατρικός διάδρομος στα παντοπωλεία και τα φαρμακεία είναι πλημμυρισμένος από προϊόντα λεύκανσης δοντιών που υπόσχονται δραματικά αποτελέσματα σε μία μόνο εφαρμογή.

Ωστόσο, μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε ότι τα δόντια σας θα παραμείνουν όσο πιο λαμπερά γίνεται αποτρέποντας εξαρχής την εμφάνιση λεκέδων. Για να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας σε καλό δρόμο, ακολουθούν μερικές τροφές που πρέπει να τρώτε και μερικές που πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρήσετε τα δόντια σας φωτεινά και λευκά.

Φάτε: Μήλα

Τα μήλα παρέχουν πολλά θρεπτικά οφέλη  για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας καλής δόσης φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φυτικές ενώσεις στα μήλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Εκτός από τις πολυάριθμες επιδράσεις τους στην ενίσχυση της υγείας, τα μήλα μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα που πρέπει να προσεγγίσετε όταν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως. Σύμφωνα με μια μελέτη στο PLoS One, το μάσημα ενός μήλου μειώνει αμέσως τα βακτήρια που βρίσκονται στο σάλιο σε συγκρίσιμο επίπεδο με το βούρτσισμα των δοντιών. Το Κολέγιο Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο,  μοιράζεται επίσης ότι ένα φρέσκο ​​μήλο μπορεί να αυξήσει τη ροή του σάλιου, γεγονός που μειώνει το επίπεδο οξύτητας στο στόμα. Αυτή η μείωση των βακτηρίων και της οξύτητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γκριζωπό ή μαύρο αποχρωματισμό των δοντιών (ανά WebMD ).

Ωστόσο, τα οδοντικά οφέλη των μήλων σίγουρα δεν υποκαθιστούν το βούρτσισμα και το νήμα. Ενώ τα μήλα μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα προνόμια, η μελέτη PLoS One διαπίστωσε επίσης ότι τα μήλα δεν αφαιρούν την οδοντική πλάκα, η οποία μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών σας.

Αποφύγετε: Καφέ και τσάι

Ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε σχετικά με το βούρτσισμα και το νήμα, το αποκορύφωμα των ετών που πίνετε τσάι ή καφέ θα επηρεάσει τελικά τα δόντια σας. Τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν τανίνες που διασπώνται στο νερό και μπορούν να κολλήσουν στο σμάλτο των δοντιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τανίνες μπορεί να προκαλέσουν μια καφετιά ή κιτρινωπή απόχρωση στα δόντια που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, η εγκατάλειψη του καφέ ή του τσαγιού στο όνομα ενός πιο λαμπερού χαμόγελου μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μπορείτε να βασιστείτε σε αυτή την ενίσχυση της καφεΐνης τα πρωινά ή αργά το απόγευμα για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε αυτές τις μεγάλες, πολυάσχολες μέρες. Ωστόσο, η μείωση της ποσότητας του καφέ ή του τσαγιού που πίνετε ή η αλλαγή του τρόπου που τα καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών σας από λεκέδες .

Για παράδειγμα, μείνετε σε ένα μόνο φλιτζάνι το πρωί και πιείτε το με τη μία, αντί να το πίνετε όλη την ημέρα. Επίσης, το να πίνετε νερό αμέσως μετά τον καφέ ή το τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το στόμα σας και να αφαιρέσετε μερικές από τις τανίνες που λερώνουν τα δόντια. Αν και μπορεί να υποθέσετε ότι το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ είναι μια καλή ιδέα, μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει το σμάλτο σας. Σύμφωνα με τη Huffington Post , οι οδοντίατροι προτείνουν να περιμένετε περίπου 30 λεπτά για να επιτρέψετε στα επίπεδα οξύτητας του στόματός σας να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Στο άρθρο, η Δρ Sonya Krasilnikov εξηγεί, «Δεν θέλετε να βουρτσίζετε όταν το περιβάλλον σας είναι όξινο, είναι χημικά λειαντικό».

Φάτε: Φράουλες

Ενώ το βαθύ κόκκινο χρώμα των φραουλών μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε τις φράουλες όταν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας λευκά, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στο να φωτίσετε το χαμόγελό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Padjadjaran Journal of Dentistry διαπίστωσε ότι ο χυμός φράουλας ήταν σε θέση να λευκάνει τα δόντια πιο αποτελεσματικά από το μεταλλικό νερό ή το χυμό μήλου λόγω των υψηλότερων συγκεντρώσεων του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, ελλαγικό οξύ και μηλικό οξύ.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Oral Biosciences μοιράστηκε ότι οι φράουλες και ορισμένα άλλα φρούτα περιέχουν φυσικά συστατικά που μπορούν να λευκαίνουν τα δόντια σε πολύ ασφαλέστερα επίπεδα από τα εμπορικά προϊόντα λεύκανσης. Όταν το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου έχουν υψηλή συγκέντρωση, μπορεί να είναι επιβλαβή για τα δόντια διασπώντας το σμάλτο. Επειδή οι φράουλες περιέχουν ήπια επίπεδα λευκαντικών συστατικών, δεν αποτελούν την ίδια απειλή.

Φυσικά, εξακολουθείτε να θέλετε να ακολουθείτε τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για καθαρισμούς δοντιών, εάν θέλετε ένα λαμπερό χαμόγελο. Αν και οι φράουλες μπορεί να έχουν κάποιες λευκαντικές ιδιότητες, δεν αφαιρούν τα βακτήρια ή την πλάκα από τα δόντια ή τα ούλα σας.

Αποφύγετε: Σάλτσα ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας είναι βασικό στοιχείο σε πολλές συνταγές και είδη κουζινών, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας ζυμαρικών και άλλων πιάτων ιταλικής έμπνευσης. Παρόλο που η σάλτσα ντομάτας έχει μια γευστική γεύση, είναι επίσης μια πολύ όξινη τροφή που μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των δοντιών σας. Όπως εξηγείται από την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), τα όξινα τρόφιμα και ποτά φθείρουν το σμάλτο των δοντιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των δοντιών, ανάπτυξη βακτηρίων και άλλες αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ντομάτες δεν είναι μόνο στην όξινη πλευρά, αλλά έχουν επίσης πολύ φυσικό χρώμα που μπορεί να λερώσει τα δόντια. Ο Δρ Michael Apa, οδοντίατρος και ιδρυτής της δικής του σειράς προϊόντων στοματικής φροντίδας, μοιράστηκε με το GQ Magazine  ότι “[η σάλτσα ντομάτας] περιέχει ένα πολύ χρωματισμένο χρώμα και είναι επίσης όξινο. Οι όξινες τροφές μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο του δοντιού σας , που μπορεί να το κάνει πιο πορώδες και, με τη σειρά του, πιο ευαίσθητο στους λεκέδες».

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σάλτσα ντομάτας, μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε τα επίπεδα οξύτητας για να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών σας. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να προσθέσετε μαγειρική σόδα στη συνταγή σας, η οποία είναι μια αλκαλική ουσία που αντισταθμίζει το οξύ. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε τη σάλτσα ντομάτας περισσότερο από το συνηθισμένο για να μειώσετε την οξύτητα και να συμπυκνώσετε ακόμα περισσότερο τις γεύσεις.

Φάτε: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μια άλλη κατηγορία τροφίμων που έχει κάποια οδοντικά οφέλη είναι τα γαλακτοκομικά. Το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Σύμφωνα με την Delta Dental , το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών και την πρόληψη της διάβρωσης και της τερηδόνας. Όταν το σμάλτο των δοντιών είναι ισχυρό, είναι λιγότερο πιθανό να φθαρεί και να εκθέσει την κιτρινωπή οδοντίνη από κάτω.

Ενώ όλα τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο που μπορεί να ενισχύσει την υγεία των δοντιών και των οστών, το γάλα μπορεί να είναι το πιο ωφέλιμο όταν πρόκειται για τη λεύκανση των δοντιών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dental Hygiene εξέτασε την ικανότητα του γάλακτος να μειώνει τους λεκέδες όταν προστίθεται στο τσάι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός αγελαδινού γάλακτος και τσαγιού μείωσε σημαντικά την ικανότητα του τσαγιού να λερώνει τα δόντια. Το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το λευκό χρώμα του. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καζεΐνη ήταν αυτή που εμπόδιζε το τσάι να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια.

Αποφύγετε: Κόκκινο κρασί

Αν έχετε πιει ποτέ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί , θα ξέρετε ότι η επίδραση που έχει στα δόντια σας είναι σχεδόν άμεση. Ακριβώς όπως ο καφές και το τσάι, το κόκκινο κρασί είναι γεμάτο με τανίνες που μπορούν να αφήσουν επίμονους λεκέδες στα δόντια σας. Όπως εξηγείται σε άρθρο του Vox , οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στα κόκκινα κρασιά τη βαθυκόκκινη χρωστική τους, η οποία μπορεί να προκαλέσει λεκέδες από μόνες τους. Ωστόσο, ο συνδυασμός τανινών με αυτή τη φυσική μελάγχρωση σημαίνει ότι το κόκκινο χρώμα δένει πιο εύκολα στα δόντια.

Επιπλέον, το κόκκινο κρασί είναι συνήθως όξινο, το οποίο μπορεί να αρχίσει να αφαιρεί το σμάλτο των δοντιών σας με επαναλαμβανόμενη έκθεση (μέσω Crest ). Όταν αυτό το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας είναι κατεστραμμένο και αρχίσει να διαβρώνεται, τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται λιγότερο ζωντανά. Επίσης, αφήνει τα δόντια σας εκτεθειμένα και πιο ευάλωτα στην τερηδόνα, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αποχρωματισμό.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν το επίφοβο αποτέλεσμα των «δοντιών του κρασιού» πιο έντονα από άλλους. Ο Δρ Uchenna Akosa της Οδοντιατρικής Σχολής Rutgers είπε στο Vox, “Ίσως ένα άτομο είναι πιο επιρρεπές στη συσσώρευση πλάκας και το άλλο όχι. Ίσως το ένα άτομο να έχει ισχυρότερο σμάλτο και το άλλο όχι.” Αυτές οι μικρές διαφορές θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα δόντια ενός ατόμου είναι πιθανό να λεκιάσουν πολύ περισσότερο από το επόμενο.

Φάτε: Ανανά

Ο ανανάς είναι ένα λαμπερό και νόστιμο τροπικό φρούτο που μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά οφέλη για την υγεία. Όχι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μαγγάνιο, αλλά περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά και ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη, να καταπολεμήσουν ασθένειες και φλεγμονές, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ένα άλλο ένζυμο που βρίσκεται στον χυμό και τα στελέχη του ανανά είναι η βρομελίνη, η οποία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών. Όπως μοιράζεται το Texas A&M University , η βρομελίνη έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική λεύκανσης στο υπεροξείδιο του υδρογόνου, επειδή θεωρείται λιγότερο σκληρή και βλαβερή για το σμάλτο των δοντιών. Όταν εφαρμόζεται στα δόντια με παρόμοιες εφαρμογές όπως τα προϊόντα λεύκανσης με υπεροξείδιο, η βρομελίνη βρέθηκε να παράγει παρόμοια αποτελέσματα χωρίς να προκαλεί βλάβη στη δομή του δοντιού. Επιπλέον, η βρωμελίνη δεν προκάλεσε ευαισθησία στα δόντια, η οποία συχνά συνδέεται με προϊόντα υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Conservative Dentistry διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ανανά που προστέθηκε στο υπεροξείδιο του υδρογόνου παρείχε πολύ αποτελεσματικά αποτελέσματα λεύκανσης. Ένας συνδυασμός υπεροξειδίου του υδρογόνου 10% με εκχύλισμα ανανά έδειξε την ίδια λευκαντική αποτελεσματικότητα με μια θεραπεία που περιείχε 30% υπεροξείδιο του υδρογόνου χωρίς εκχύλισμα ανανά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κατασκευαστές προϊόντων λεύκανσης μπορεί να στραφούν σε ασφαλέστερα φυτικά ένζυμα όπως η βρομελίνη αντί να βασίζονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σκληρών χημικών ουσιών.

Αποφύγετε: Σόδα

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το χαμόγελό σας δεν είναι τόσο λαμπερό όσο παλιά, αυτό που πίνετε μπορεί να είναι ο ένοχος. Ανθρακούχα ποτά όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, αναψυκτικά τύπου κόλα διαίτης, φρουτώδεις σόδες και μπύρα τζίντζερ είναι απίστευτα όξινα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας. Σύμφωνα με το Dentistry-Review , τα όξινα αναψυκτικά διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν ένα περιβάλλον στο στόμα που προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να διαρκέσει για 20 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός από αυτά τα ποτά. Καθώς το σμάλτο σας φθείρεται, το ίδιο φθείρεται και το λαμπερό, λευκό χαμόγελό σας.

Το Dentistry-Review μοιράζεται επίσης τα χειρότερα αναψυκτικά για τα δόντια σας. Οι σκουρόχρωμες κόλα, όπως η Coca-Cola και η Pepsi, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα οξύτητας – μεταξύ 2,37 και 2,39 στην κλίμακα pH. Η μπύρα τζίντζερ είναι η δεύτερη, με επίπεδο pH 2,82. Τα αναψυκτικά που εμπίπτουν στην κατηγορία των “φρουτωδών”, συμπεριλαμβανομένων των σόδων πορτοκαλιού και σταφυλιού, έχουν επίπεδα pH περίπου 3,00. Τα αναψυκτικά διαίτης είναι ελαφρώς καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να πέφτουν κάτω από το 4,00 στην κλίμακα pH. Για να σας δώσουμε κάποια προοπτική, το καθαρό νερό έχει επίπεδο pH 7,00, το οποίο είναι ουδέτερο στην κλίμακα.

Για όσους δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους σόδα, ίσως μπορέσετε να αποφύγετε ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες μετριάζοντας την κατανάλωσή σας. Επίσης, δοκιμάστε να πίνετε τη σόδα σας με ένα καλαμάκι, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να παρακάμψετε τα δόντια σας και να τρώτε ένα σνακ, το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή σάλιου που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του οξέος.

Φάτε: Καρπούζι

Πέρα από το ότι είναι ένα ενυδατικό φρούτο που είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , αποδεικνύεται ότι το καρπούζι μπορεί επίσης να είναι ένα καλό σνακ για να το προσεγγίσετε εάν προσπαθείτε να φωτίσετε το χαμόγελό σας. Σύμφωνα με το Healthline , το καρπούζι περιέχει ακόμη περισσότερο μηλικό οξύ από τις φράουλες, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών και στην αύξηση της παραγωγής σάλιου στο στόμα. Επειδή το μηλικό οξύ έχει φυσικές στυπτικές ιδιότητες, βοηθά στην πρόληψη του λεκέδων των δοντιών και μπορεί να βοηθήσει στο λείανση των λεκιασμένων δοντιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Oral Science διαπίστωσε ότι το μηλικό οξύ βελτίωσε σημαντικά τη ροή του σάλιου σε ασθενείς με ξηροστομία ή ξηροστομία. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματα ξηροστομίας μειώθηκαν στην ομάδα που χρησιμοποίησε σπρέι μηλικού οξέος 1%. Επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε μηλικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής σάλιου, το οποίο μπορεί να προστατεύσει το σμάλτο των δοντιών από τη διάβρωση και να ξεπλύνει τα επιβλαβή βακτήρια. Το ισχυρό οδοντικό σμάλτο μπορεί να κρατήσει τα δόντια ζωντανά και λευκά.

Αποφύγετε: Γλυκά

Δεν είναι μυστικό ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνήθως δεν είναι καλά για την υγεία σας. Γλυκά όπως καραμέλες, κέικ, μπισκότα και άλλα σνακ με ζάχαρη μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, δερματικών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης και άλλα (μέσω Healthline ). Αν και η περιστασιακή γλυκιά απόλαυση δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ραφιναρισμένης ζάχαρης στη διατροφή σας μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τα δόντια σας.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τα βακτήρια στο στόμα, γεγονός που οδηγεί σε διάβρωση και αποχρωματισμό του σμάλτου των δοντιών. Όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο στόμα, δημιουργεί ένα πολύ όξινο περιβάλλον στο οποίο τα βακτήρια του στόματος ευδοκιμούν και δημιουργούν συσσώρευση πλάκας. Το οξύ μπορεί επίσης να φθείρει τα μέταλλα στο σμάλτο σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κιτρίνισμα των δοντιών, τερηδόνα και τερηδόνα.

Ορισμένες καραμέλες και αρτοσκευάσματα περιέχουν επίσης βαφές που μπορούν να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών σας και να προκαλέσουν λεκέδες. Ο συνδυασμός αυξημένης οξύτητας στο στόμα, εξασθενημένου σμάλτου των δοντιών και ισχυρών χρωστικών τροφίμων στα γλυκά μπορεί να οδηγήσει σε λεκέδες στα δόντια που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί μόνο με το βούρτσισμα.

Φάτε: Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα τραγανό, πράσινο λαχανικό που χρησιμοποιείται για την έντονη υφή και τη γεύση του. Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό συστατικό συνταγής ή ένα σνακ με λίγες θερμίδες. Επειδή οι μίσχοι του σέλινου είναι τόσο ινώδεις, τα δόντια πρέπει να εργαστούν για να διασπάσουν αυτές τις ίνες μασώντας πριν μπορέσετε να τις καταπιείτε (μέσω του Myers Dental ). Η διαδικασία μάσησης προάγει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών, στην προστασία του σμάλτου και στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών ισχυρό και στην πρόληψη του αποχρωματισμού.

Επιπλέον, το σέλινο μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες και φαινολικές ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπολεμήσουν τις βακτηριακές λοιμώξεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Veterinary World διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σέλινου αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις του δέρματος σε αρουραίους μειώνοντας την περιοχή του τραύματος, τη φλεγμονή και τον βακτηριακό αποικισμό. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμη επιστημονικές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Ενώ το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στη φυσική απομάκρυνση των βακτηρίων και άλλων επιβλαβών ουσιών από τα δόντια, παρέχει επίσης κάποια βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ασβέστιο και πρωτεΐνη (μέσω WebMD ). Η βιταμίνη C προάγει τα υγιή ούλα, η βιταμίνη Α υποστηρίζει το ισχυρό σμάλτο των δοντιών και το ασβέστιο και η πρωτεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία και την αναδόμηση του σμάλτου των δοντιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία . Όταν η διατροφή σας υποστηρίζει την καλή στοματική υγεία και το ισχυρό σμάλτο, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε αποχρωματισμό που προκαλείται από διάβρωση ή τερηδόνα των δοντιών.

Αποφύγετε: Μούρα

Πολλά μούρα είναι φυσικά πλούσια σε σκούρα χρώση που τους δίνει τα βαθιά και ζωηρά χρώματά τους. Δυστυχώς, αυτή η χρωστική ουσία μπορεί επίσης να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια αν δεν είστε προσεκτικοί. Μερικοί τύποι μούρων που μπορούν να αφήσουν μόνιμους λεκέδες περιλαμβάνουν τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τις μουριές λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων χρωμογόνων τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επικράτηση αυτών των λεκέδων από μούρα. Το Farless Dental Group προτείνει να τρώτε μούρα με νερό και να μην τα αφήνετε να κάθονται στο στόμα για πολλή ώρα. Το νερό θα βοηθήσει στο ξέπλυμα της μελάγχρωσης από τα δόντια προτού έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στο σμάλτο. Προτείνουν επίσης να πιείτε ένα ποτήρι γάλα αφού τελειώσετε τα μούρα ως τρόπο εξουδετέρωσης του οξέος στο στόμα και λήψης απαραίτητου ασβεστίου για την ενίσχυση του σμάλτου.

Σύμφωνα με το WebMD , θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση μούρων. Εάν δεν μπορείτε να πιάσετε την οδοντόβουρτσά σας αμέσως, το ξέπλυμα του στόματός σας με νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε μερικά από τα σωματίδια που προκαλούν λεκέδες από τα δόντια σας.

Φάτε: Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα άλλο λαχανικό που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας δυνατά, υγιή και λευκά. Γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, το μπρόκολο παρέχει έναν τόνο θρεπτικής αξίας που μπορεί να ενισχύσει την οδοντική υγεία. Για παράδειγμα, το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition αναφέρει ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την ασθένεια των ούλων και τη φλεγμονή που συνδέεται με την ουλίτιδα, εκτός από την προστασία από ορισμένους καρκίνους του στόματος.

Εκτός από τη βιταμίνη C, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, καεμπφερόλη, σουλφοραφάνη και βήτα-καροτίνη. Σύμφωνα με τον Jeffrey L. Erwin, DDS , αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας των δοντιών και των ούλων και στην καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου, η οποία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τερηδόνα, απώλεια οστού στη γνάθο και απώλεια δοντιών.

Η Bright Dentistry μοιράζεται επίσης ότι τα σκληρά, τραγανά λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσουν στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων από τα δόντια όταν τρώγονται ωμά. Όταν μασάτε αυτό το γεμάτο φυτικές ίνες λαχανικό, τρίβει απαλά τα υπολείμματα από τις επιφάνειες των δοντιών και προωθεί περισσότερο σάλιο, το οποίο έχει τα δικά του οφέλη για την καταπολέμηση των λεκέδων. Το αυξημένο σάλιο μπορεί να βοηθήσει στο ξέπλυμα των δοντιών, ενώ παράλληλα προστατεύει το σμάλτο των δοντιών σας (σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία ).

Αποφύγετε: Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας είναι ένα δημοφιλές ασιατικό καρύκευμα που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και το καρύκευμα των τροφίμων. Φτιαγμένο από μόνο σόγια, σιτάρι, αλάτι και νερό, ξεχειλίζει από αλμυρές, γλυκές και ουμάμι γεύσεις — ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, αυτή η σάλτσα που έχει υποστεί ζύμωση είναι επίσης ένα βαθύ, σκούρο καφέ χρώμα που μπορεί ενδεχομένως να λερώσει τα δόντια σας. Σε συνέντευξή του στο Cosmopolitan , ο Δρ. Luke Thorley είπε ότι «[η σάλτσα σόγιας] είναι ένας από τους χειρότερους παραβάτες για το λεκέ στα δόντια, επειδή ο σκούρος χρωματισμός της σόγιας μπορεί να παραμείνει πολύ μετά το τέλος του γεύματός σας».

Δυστυχώς, η σάλτσα σόγιας κλίνει επίσης προς την όξινη πλευρά στην κλίμακα pH. Το VegFAQs μοιράζεται ότι η σάλτσα σόγιας μπορεί να κυμαίνεται από 4,5 έως 5,5 σε οξύτητα, η οποία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών σας. Καθώς το σμάλτο διασπάται από το οξύ, τα δόντια σας θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν πιο κίτρινα.

Ένας τρόπος για να προστατέψετε τα δόντια σας από λεκέδες από σάλτσα σόγιας είναι να δοκιμάσετε να ποτίσετε τη σάλτσα σόγιας ή να μην χρησιμοποιήσετε μεγάλο μέρος της. Επειδή η σάλτσα σόγιας είναι τόσο συμπυκνωμένη και η γεύση είναι τόσο ισχυρή, πραγματικά δεν χρειάζεστε πολλά για να βελτιώσετε το γεύμα σας. Μπορείτε επίσης να πίνετε πολύ νερό όταν τρώτε οτιδήποτε περιέχει σάλτσα σόγιας. Αυτό όχι μόνο θα ξεπλύνει μερικά από τα υπολείμματα, αλλά μπορεί επίσης να διατηρήσει τη ροή του σάλιου.

www.healthdigest.com

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Πώς οι σκέψεις επηρεάζουν τα κύτταρά μας: Ο κορυφαίος βιολόγος Bruce Lipton μάς μαθαίνει να ζούμε καλύτερα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr