Σπόροι chia vs. λιναρόσποροι: Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι είναι καλύτερο;

Σπόροι chia vs. λιναρόσποροι: Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι είναι καλύτερο;

Δες τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους σπόρους chia και τους λιναρόσπορους ξεχωριστούς.

Αν αγαπάς τα superfoods, τότε σίγουρα συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου σπόρους chia και λιναρόσπορους. Αυτά τα μικροσκοπικά διατροφικά “θαύματα” μπορεί να φαίνονται παρόμοια, αλλά έχουν τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες που τα κάνουν πολύτιμα για τη διατροφή σου. Δες παρακάτω ποιες είναι οι διαφορές τους και αποφάσισε ποιος σπόρος είναι ο ιδανικός για σένα.

Δύο δημοφιλή superfoods
Οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή superfoods, όχι φυσικά για τη γεύση, αλλά λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Αυτά τα μικρά σπόρια έχουν κερδίσει τη δημοφιλία τους για την προσφορά τους στην υγιεινή διατροφή και την ευκολία με την οποία μπορείς να τα προσθέσεις σε διάφορα γεύματα.

Σπόροι chia: η ενέργεια της φύσης
Οι σπόροι chia είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και πρωτεΐνη. Μία μερίδα (30 γραμμάρια) περιέχει περίπου:

Θερμίδες: 138
Πρωτεΐνη: 5 g
Λιπαρά: 9 g
Υδατάνθρακες: 12 g
Φυτικές Ίνες: 10 g
Ασβέστιο: 179 mg
Σίδηρος: 2 mg
Μαγνήσιο: 95 mg

Οι σπόροι chia έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά, δημιουργώντας μια gel υφή, γεγονός που τους κάνει ιδανικούς για smoothies, γιαούρτια και μπισκότα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος και των οστών σου.

Λιναρόσποροι: το μυστικό για την εμμηνόπαυση
Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο. Μία μερίδα (30 γραμμάρια) περιέχει:

Θερμίδες: 154
Πρωτεΐνη: 5 g
Λιπαρά: 12 g
Υδατάνθρακες: 8 g
Φυτικές Ίνες: 7 g
Ασβέστιο: 73 mg
Σίδηρος: 2 mg
Μαγνήσιο: 113 mg

Αν και η γεύση τους είναι ήπια, οι λιναρόσποροι χρειάζεται να είναι αλεσμένοι για να απελευθερωθούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Επίσης, είναι γνωστοί για την περιεκτικότητά τους σε λιγνάνες, φυτοοιστρογόνα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Σπόροι chia ή λιναρόσποροι;
Είναι δύσκολο να πούμε ποιοι είναι “καλύτεροι”, καθώς και οι δύο έχουν τρομερά διατροφικά οφέλη. Οι σπόροι chia είναι ιδανικοί αν ψάχνεις για υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, ενώ οι λιναρόσποροι υπερτερούν σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μαγνήσιο.

Είτε επιλέξεις chia είτε λιναρόσπορους, και οι δύο επιλογές είναι τέλειες προσθήκες στη διατροφή σου. Η καλύτερη επιλογή είναι να ενσωματώσεις και τα δύο σπόρια για να εκμεταλλευτείς τα μοναδικά οφέλη τους.

www.shape.gr

unsplash.com

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Η Ισχύς του Μαύρου Κάρδαμου στο Αδυνάτισμα το PCOS και τον Διαβήτη

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr