Η δίαιτα που είναι φιλική προς τα ινομυώματα μήτρας: Η τροφή ως φάρμακο

Η δίαιτα που είναι φιλική προς τα ινομυώματα μήτρας: Η τροφή ως φάρμακο

Η δίαιτα που είναι φιλική προς τα ινομυώματα μήτρας: Η τροφή ως φάρμακο
Τα ινομυώματα της μήτρας είναι συχνοί καλοήθεις όγκοι που επηρεάζουν 40% με 80% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, σε όλο τον κόσμο.

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα ινομυώματα ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, λόγω παραγόντων όπως η θέση που εντοπίζονται στη μήτρα, το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική ποιότητα ζωής στις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με ινομυώματα μήτρας.

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα ινομυώματα μήτρας;

Εκτός από τις φαρμακευτικές και χειρουργικές παρεμβάσεις, οι γυναίκες μπορούν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες των ινομυωμάτων, κάνοντας μέτριες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτά τα μέτρα μπορεί να σχετίζονται με σωματικές δραστηριότητες, πρόγραμμα ύπνου και, κυρίως, διατροφικές επιλογές.

Όλοι γνωρίζουν ότι η τροφή που βάζουμε στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας υγεία. Αυτό το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό όταν πρόκειται για γυναίκες που υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις, καθώς η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (ή η έλλειψή τους) από τη διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα ινομυώματα της μήτρας και τα σχετικά συμπτώματα μπορεί να επηρεαστούν βαθιά από τις διατροφικές επιλογές των ασθενών. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και της ανάπτυξης ινομυωμάτων της μήτρας, οι οποίες έχουν αποκαλύψει μια σειρά από ενδιαφέροντα αποτελέσματα και θεωρίες. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει πώς οι δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο συνδέονται με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ινομυώματος μήτρας. Άλλες μελέτες έχουν δείξει, επίσης, πώς μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης προϊόντων σόγιας και της ανάπτυξης ινομυωμάτων της μήτρας.

 

Οι γιατροί έχουν δημιουργήσει ορισμένες διατροφικές συμβουλές και προγράμματα διατροφής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες με ινομυώματα μήτρας να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Ειδικότερα, ακολουθώντας τη μεσογειακή δίαιτα, λαμβάνετε μια σειρά από τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ακολουθεί μια λίστα με τις κύριες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και γιατί είναι σημαντικά:

Οι φυτικές ίνες είναι ένας άπεπτος υδατάνθρακας που εξισορροπεί τις ορμόνες και βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα χαμηλά. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη σταθεροποίηση του μεγέθους των ινομυωμάτων της μήτρας. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως τα φασόλια, το καστανό ρύζι, το σιτάρι ολικής αλέσεως και πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η βιταμίνη D είναι ταυτόχρονα ένα θρεπτικό συστατικό που καταναλώνουμε και μια ορμόνη που παράγει το σώμα μας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μέγεθος των ινομυωμάτων κατά περισσότερο από 30%. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν μουρουνέλαιο, σολομό, ξιφία, τόνο και μερικές εμπλουτισμένες τροφές.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο εξισορροπούν την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ινομυωμάτων της μήτρας. Εξαιρετικές πηγές καλίου είναι τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα), τα φασόλια, οι φακές, οι πατάτες, το χειμωνιάτικο σκουός (βελανίδι, καρύδι), τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, οι μπανάνες και τα αβοκάντο.

Ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να είναι χρήσιμες, άλλες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης) πυροδοτώντας την ανάπτυξη ινομυωμάτων. Γενικά, συνιστάται να αποφεύγετε τροφές με πρόσθετα σάκχαρα, ζυμαρικά, πίτσα και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη.
Άλλα τρόφιμα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των ινομυωμάτων και τα σχετικά συμπτώματα, ειδικά σε υψηλές δόσεις, είναι τα προϊόντα σόγιας και το τόφου, καθώς είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα οιστρογόνα.

Αυτές οι διατροφικές προτάσεις και οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι χρήσιμες για τους ασθενείς με ινομυώματα μήτρας, καθώς μπορούν να βοηθήσουν, μέρα με τη μέρα, στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της κατάστασής και να προσφέρουν συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, η συμπλήρωση της διατροφής με συγκεκριμένα συστατικά μπορεί να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων, σύμφωνα με μια νέα σειρά έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D και ινομυώματα μήτρας που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D εμφανίζουν αναστολή ανάπτυξης των ινομυωμάτων τους. Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D στα ινομυώματα μήτρας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι γυναίκες με ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ινομυωμάτων μήτρας, σε σχέση με τις αντίστοιχες γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ελέγχει την παραγωγή και τη δραστηριότητα τόσο της προγεστερόνης όσο και των οιστρογόνων και ρυθμίζει την μεταξύ τους ισορροπία, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την πλειοτροπική της δράση στη ρύθμιση της ανάπτυξης των ινομυωμάτων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον συστατικό είναι το τιτλοδοτημένο σε γαλλική επιγαλλοκατεχίνη πράσινο τσάι, το οποίο σε εργαστηριακές έρευνες και μελέτες έχει φανεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των ινομυωμάτων. Γενικότερα, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, μέσω της αντι-πολλαπλασιαστικής της δράσης, μπορεί μέσα από διάφορους κυτταρικούς μηχανισμούς να εμποδίσει την ανάπτυξη των ινομυωμάτων μήτρας. Τέλος, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Β6 είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ορμονικής ισορροπίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μεταβολές στα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

Επομένως φαίνεται ότι, η ισορροπημένη διατροφή και η συμπλήρωσή της όπου χρειάζεται, με ορισμένα φυσικά στοιχεία όπως η βιταμίνη D, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη και η βιταμίνη Β6, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της έντονης μηνορραγίας που μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ινομυωμάτων μήτρας.

www.queen.gr

Έξυπνο κόλπο της γιαγιάς για να ξεφορτωθείτε τα ακάρεα από το στρώμα του κρεβατιού

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr