Το μπαχαρικό που κάνει καλό στο στομάχι, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση της δυσφορίας και το πόνου στο στομάχι.
Πριν από τέσσερα χρόνια, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι το μπαχαρικό για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω αποδείχθηκε σε έρευνα που είχε διεξαχθεί τότε ότι συνέβαλε αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των πόνων που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα, βελτιώνοντας παράλληλα την κινητικότητα των αρθρώσεων της περιοχής και μειώνοντας τις φλεγμονές.
Σήμερα, νέο κείμενο των New York Times φέρνει στο φως μία νέα μελέτη που δείχνει ότι ο κουρκουμάς έχει τελικά πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αρχικά, να αναφέρουμε ότι ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε σκόνη, ενώ έχει γίνει δημοφιλής επιλογή και ως συμπλήρωμα διατροφής, που πωλείται συχνά με την ονομασία κουρκουμίνη: χημική ένωση που βρίσκεται στον αποξηραμένο κουρκουμά σε ποσοστό 3%.
«Καταναλώνεται συνήθως ως συμπλήρωμα για την καταστολή των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα και η δυσπεψία», δήλωσε ο Dr. Krit Pongpirul, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής και κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ, σημειώνοντας ότι μία καινούργια επιστημονική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό έντυπο BMJ Evidence-Based Medicine, αξιολόγησε ακριβώς αυτά τα οφέλη του.
Συγκεκριμένα, ο Dr. Pongpirul και οι συνεργάτες του εξέτασαν εάν τα συμπληρώματα κουρκουμίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία, κοινή γαστρεντερική πάθηση που προκαλεί πόνο στο στομάχι και αισθήματα πληρότητας, ναυτίας και φουσκώματος μετά τα γεύματα.
Για τη δοκιμή οκτώ εβδομάδων, οι ερευνητές χώρισαν 206 άτομα με λειτουργική δυσπεψία σε τρεις τυχαία χωρισμένες ομάδες: μία που έπαιρνε 20 χιλιοστόγραμμα ομεπραζόλης (φάρμακο που μειώνει το οξύ του στομάχου) μία φορά την ημέρα. Μία δεύτερη που έπαιρνε δύο κάψουλες κουρκουμίνης των 250mg τέσσερις φορές την ημέρα και μία τρίτη που έπαιρνε και ομεπραζόλη και κουρκουμίνη στις παραπάνω δόσεις καθημερινά.
Και οι τρεις ομάδες ανέφεραν παρόμοιες μειώσεις στα συμπτώματα: πόνος, ρέψιμο, καούρα και φούσκωμα.
Σύμφωνα με τον Dr. Pongpirul, η κουρκουμίνη διαπιστώθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας με την ομεπραζόλη. Λίγες παρενέργειες αναφέρθηκαν, αν και οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες έρευνες για την αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών του συμπληρώματος.
Ο Dr. Brian Lacy, γαστρεντερολόγος και καθηγητής ιατρικής στην κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, υπογράμμισε μιλώντας στους Times ότι «παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, θα δίσταζε να συστήσει συμπληρώματα κουρκουμίνης στους ασθενείς του με βάση αυτή τη μελέτη και μόνο». Γιατί; «Τα αποτελέσματα θα ήταν πιο πειστικά αν η μελέτη περιελάμβανε μια ομάδα λήψης εικονικού φαρμάκου», διευκρίνισε.
Δεδομένου όμως ότι η δυσπεψία προκαλεί σοβαρή ενόχληση και δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία της -η ομεπραζόλη φαίνεται να βοηθά μόνο 1 στους 10 ασθενείς-, o Dr. Lacy σημειώνει ότι όσοι προτιμούν φυσικά ή φυτικά προϊόντα «θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με σιγουριά αυτά τα δεδομένα για να πουν: “Ας δοκιμάσουμε πρώτα την κουρκουμίνη”. Σίγουρα, θα τους κάνει καλό σε κάποιο βαθμό».
Το μπαχαρικό που κάνει καλό στο στομάχι, σύμφωνα με νέα έρευνα
Ωστόσο, ο Dr. Mahtab Jafari, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εφιστά την προσοχή στο εξής: «οι ασθενείς με επώδυνα γαστρεντερικά συμπτώματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κουρκουμίνη χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση».
Για να συμπληρώσει ο Dr. Jafari: «Λόγω των ανησυχιών της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την καθαρότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων κουρκουμά, προτιμήστε τις ρίζες του κουρκουμά ώστε να επωφεληθείτε άμεσα από τα οφέλη του: αλέστε τις, βάλτε τις στο φαγητό σας και απολαύστε».
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Ο θαυματουργός καρπός που προλαμβάνει τις θρομβώσεις και το εγκεφαλικό