Γερνάω γρήγορα; 5 απρόσμενοι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση

Γερνάω γρήγορα; 5 απρόσμενοι παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση

Τι σε κάνει να νιώθεις ότι γερνάς ‘πριν την ώρα σου’ (και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό!).

Όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε νέοι και γεμάτοι ενέργεια. Αλλά η ζωή μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, μερικές από τις οποίες μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε μεγαλύτεροι από όσο είμαστε στην πραγματικότητα. Μεταξύ πολλών άλλων, παρακάτω θα βρεις πέντε απρόσμενους παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και να μας κάνουν να νιώθουμε ότι γερνάμε γρηγορότερα.

1. Η μοναξιά σου
Αν είσαι ένας από αυτούς που προτιμούν να μένουν μόνοι και να αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες, ίσως να μην το ξέρεις, αλλά αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία σου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 25% των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω βιώνουν κοινωνική απομόνωση. Οι ειδικοί λένε ότι η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για άνοια, καρδιοπάθειες και κατάθλιψη. Το να διατηρείς επαφές με φίλους και να συμμετέχεις σε δραστηριότητες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η κοινωνική σου ζωή δεν είναι μόνο για διασκέδαση, είναι και για την υγεία σου.

2. Η απουσία γυαλιών ηλίου


Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό, αλλά τα γυαλιά ηλίου είναι εξίσου σημαντικά! Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια και το ευαίσθητο δέρμα γύρω τους από τις βλαβερές UV ακτίνες του ήλιου. Αν δεν τα φοράς, μπορεί να έχεις περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα μάτια σου και να βλάψεις την επιδερμίδα σου.

3. Οι ατελείωτες ώρες στην τηλεόραση
Είναι πολύ εύκολο να χαθείς με τις ώρες στην παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο για την υγεία σου. Μελέτες δείχνουν ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Η καθιστική ζωή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του σώματος, οπότε είναι καλό να κάνεις μικρά διαλείμματα και να προσθέσεις κάποια φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου.

4. Το χρόνιο στρες
Το στρες δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί και να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να επηρεάσει αρνητικά τα τελομερή, τα μικροσκοπικά τμήματα του DNA που σχετίζονται με τη γήρανση. Ακόμα κι αν δεν μπορείς πάντα να αποφεύγεις το στρες, μπορείς να το διαχειριστείς με καλό ύπνο, διαλογισμό και άσκηση.

5. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών
Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι μόνο κακά για την καρδιά σου, αλλά μπορεί να επιταχύνουν και τη βιολογική γήρανση. Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο DNA σου και να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση. Προτίμησε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης για μια σωστή διατροφή που θα σε κρατήσει νέα και γεμάτη ενέργεια.

www.shape.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Οι Καλύτεροι Γιαγιαδίστικοι Τρόποι Για “Μπουζάτα” Λευκά Ρούχα Στο Πλυντήριο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr