Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 10 υπέροχες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 10 υπέροχες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Πεντανόστιμες χριστουγεννιάτικες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι!

 

Μπορεί την τιμητική τους να την έχουν η γαλοπούλα, το χοιρινό και τα χριστουγεννιάτικα συνοδευτικά, από το τραπέζι όμως δεν μπορεί να λείπει η σαλάτα. Αντί να αρκεστείτε λοιπόν σε μια απλή μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα, μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα φτιάχνοντας υπέροχες εορταστικές σαλάτες.

Εμείς μαζέψαμε τις 10 καλύτερες σαλάτες και σας τις παρουσιάζουμε. Φτιάξτε τις!
1. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και σέσκουλα
χριστουγεννιατικη σαλατα 1

Υλικά:1 ματσάκι σέσκουλα (κόκκινα ή πράσινα )1/3 φλιτζανιού σπόρους ροδιού3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια κομμένα σε φέτες2 πορτοκάλια ή μανταρίνια σε κύβους1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους1/4-1/2 φλιτζανιούκαρύδια πεκάν2 κ.σ. αποξηραμένα cranberries ή άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες1 μικρό μήλο κομμένο σε κύβουςDressing2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο1 κουταλιά της σούπας σιρόπι από σφένδαμο1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά βούληση)1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι1/8 κ.γ. κόλιανδρομια πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικό) σε σκόνη1/8 κ.γ. κουρκούμηξύσμα πορτοκαλιού1 φέτα του τοστΕκτέλεσηΑφού έχετε ψιλοκόψει τα φρούτα και τα λαχανικά τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια ανακατεύετε καλά τα υλικά για το dressing και το περιχύνετε στη σαλάτα, με ελαφριές κινήσεις για να πάει παντού. Την βάζετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί δροσερή.Πριν τη σερβίρετε, φρυγανίζετε μία φέτα του τοστ, την κόβετε σε σχήμα αστεριού, και τοποθετείτε το αστέρι στην κορυφή της σαλάτας.

2. Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και σως ρόκας
χριστουγεννιατικη σαλάτα 2

Υλικά:4 κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο4 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες2 x 120g μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικούΣως ρόκας1 φλιτζάνι φύλλα ρόκας1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού1 σκελίδα σκόρδο1 κουταλιά της σούπας κάπαρη1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί1/4 φλιτζανιού ( 60 ml ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδοΕκτέλεσηTοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα multi, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, και χτυπάτε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.Ψήνετε στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι τα κολοκυθάκια και τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη πιατέλα. Βάζετε από πάνω την ντομάτα και την μοτσαρέλα και στη συνέχεια περιχύνετε τη σως ρόκας. Διακοσμείτε τη σαλάτα σας με φύλλα βασιλικού.

3. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κοτόπουλο, ρόδι και καραμελωμένα καρύδια
χριστουγεννιατικη σαλάτα 3

Υλικά:Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες1 κόκκινο ή πράσινο μήλο1/2 φλιτζάνι ρόδι1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola3/4 φλιτζάνι καρύδια1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη2 κουτ. του γλυκού κανέλαDressing1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου½ κουταλιές της σούπας μέλι1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο1/4 φλιτζάνι.νερόαλάτιΕκτέλεσηΠλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί – και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.

4. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα ζυμαρικών με λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά
χριστουγεννιατικη σαλατα 4

Υλικά:1 πακέτο ζυμαρικά φιογκάκια250 γραμμάρια λουκάνικο2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια1 μέτριο καφέ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο ( προαιρετικά)2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα από λεμόνι1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού50 γραμμάρια φρέσκου τυριού ricotta ( ή ανθότυρο)60g ρόκα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοΕκτέλεσηΒράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα αφήνετε να κρυώσουν.Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε χωρίς λάδι το λουκάνικο και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Λίγο πριν τα κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε το ξύσμα από λεμόνι και το χυμό λεμονιού.Στη συνέχεια σε μια πιατέλα βάζετε τα ζυμαρικά, τη ρόκα, τα λουκάνικα και τις πιπεριές, και τέλος το τυρί. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.

5. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτες και καρύδια
χριστουγεννιατικη σαλατα 5

Υλικά2 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες σε κύβους2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτεςρόκα3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδοκαρύδια2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ή μελάσα ροδιού75 γρ. μαγειρεμένες φακές Puy50g φέτα, τριμμένηΕκτέλεσηΠροθερμαίνετε το φούρνο στους 220 ° C. Βάλτε το καρότο, το κρεμμύδι και τη γλυκοπατάτα σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί ψησίματος, ραντίστε τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήστε για 30 λεπτά (πρέπει να ψηθούν και από τις δύο πλευρές).Βράζετε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε στο πλάι. Σε μια μεγάλη πιατέλα βάζετε τα ψητά λαχανικά, τη ρόκα, τις φακές, τα καρύδια και την τριμμένη φέτα. Ρίχνετε βαλσάμικο ξίδι ή τη μελάσα ροδιού και το υπόλοιπο εξαιρετικό ελαιόλαδο.

6. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι
χριστουγεννιατικη σαλατα 6

Υλικάένα μαρούλι ή μείγμα σαλάτας ( μαρούλι , ρόκα)2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια ( όχι τετράγωνα)ένα φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνηςένα φλιτζάνι ρόδια1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί ( ή τυρί της αρεσκείας σας)Βινεγκρέτ5 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από περίπου μισό μεγάλο πορτοκαλί ομφαλό)4 κουταλάκια του γλυκού μέλι3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σαμπάνιας1 κουταλιά λάδι1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon1/8 κουταλάκι αλάτι κοσέρ1/16 κουταλάκι μαύρο πιπέριΕκτέλεσηΤοποθετήστε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα.Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και μαζί με τα φιστίκια και τα ρόδια, τα προσθέτε πάνω στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το κατσικίσιο τυρί.Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας το πιπέρι και το αλάτι μέχρι το μείγμα να δέσει. Σερβίρετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ στο κέντρο ή την περιχύνετε.

7. Γιορτινή σαλάτα με ρόδι, καρύδια και μέλι
χριστουγεννιατικη σαλάτα 7

Υλικάρόκα ή μαρούλιαμία κούπα σπόρια από ρόδι1-2 πορτοκάλια1/5 φλ. καρύδια χοντροκομμένα1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι5 κ.σ. ελαιόλαδο1 κ.σ. μέλιαλάτι και πιπέριΕκτέλεσηΚόβετε την πράσινη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε μικρές φέτες ή σε κύβους ( όχι πολύ μικρούς).Σε ένα άλλο μικρό μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύδι και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το dressing στη σαλατιέρα και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε τα καρύδια και το αλατοπίπερο. Αν αντί για καρύδια, προτιμάτε τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα, μην ξεχάσετε να τα καβουρδίσετε. Θα δώσουν στη σαλάτα σας άλλη γεύση.

8. Γιορτινή σαλάτα με σύκα και τυρί
χριστουγεννιατικη σαλατα 8

Υλικά5-6 σύκα ώριμα1 ματσάκι ρόκα150 γρ. καρυδόψιχα80 γρ. λευκό τυρί της αρεσκείας σαςαλάτι, πιπέρι, λάδι και λεμόνιΕκτέλεσηΞεφλουδίζουμε και κόβουμε τα σύκα, πλένουμε τη ρόκα και τα τοποθετούμε στη σαλατιέρα.Ανακατεύουμε το λαδολέμονο με το αλατοπίπερο και τα ρίχνουμε κυρίως στην πρασινάδα για να μαλακώσει.Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια και κουταλιές λευκού μαλακού τυριού.Ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού και …καλή σας όρεξη!

9. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με προσούτο και μάραθο
χριστουγεννιατικη σαλάτα 9

Υλικά2 φλιτζάνια λεπτοκομμένες φέτες από ένα βολβό μάραθου1 ματσάκι ρόκα3 κ.τ.σ ελαιόλαδο1 φλιτζάνι σπόρους ροδιούαλάτιΒαλσάμικο ξύδι (κρέμα)3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα10 φέτες προσούτο4-5 φύλλα μέντας ψιλοκομμέναΕκτέλεσηΣε ένα μπολ βάλτε όλα σας τα υλικά και ανακατέψτε (όχι το προσούτο)Βάλτε την έτοιμη σαλάτα σας σε μια πιατέλα ή σαλατιέρα και στολίστε από πάνω με τις φέτες προσούτο.

10. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, ρόδι και φακές
χριστουγεννιατικη σαλάτα 10

Υλικά:Σπανάκι (όσο θέλετε)1 φρέσκο κρεμμύδι1 ματσάκι ρόκα3 ντοματίνια1 κόκκινη πιπεριά1 κίτρινη πιπεριά1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές2 κ.σ. ρόδιΓια τη σος:2 κ.σ. μουστάρδα2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι1 κ.γ. λάδιΕκτέλεση:Καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τη σος προκειμένου να την αφήσετε λίγο στο ψυγέιο να δέσει. Σε ένα μπολ βάλτε 2 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι,1 κ.γ. λάδι και ανακατέψτε. Βάλτε για 5 με 10 λεπτά στο ψυγείο και η σος σας θα είναι έτοιμη!Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αφού το λαδώσετε βάλτε τις πιπεριές και αφήστε τις να ροδίσουν ελαφρά. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράστε τις φακές. Πλύντε καλά το σπανάκι, τη ρόκα, τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι και κόψτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τις ψητές πιπεριές, τις φακές και το ρόδι. Περιχύστε τη σος και η σαλάτα σας θα είναι έτοιμη! Τόσο απλά!www.mothersblog.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Υπερτροφές από τα μυστικά ομορφιάς

Άκορος. Το ειδικό ίαμα για τον τυμπανισμό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr